Winterbanden en het nut daarvan

Winterbanden monterenHet is weer de tijd van het jaar. De winterbanden worden weer tevoorschijn gehaald. Zelf heb ik afgelopen zaterdag de winterbanden weer onder de auto gemonteerd. Dit doe ik eigenlijk al weer een aantal jaren zelf. Voorheen lied ik het altijd door de garage doen waar de auto ook voor onderhoud was. Dit kostte mij destijds € 50 per seizoen. Na wikken en wegen heb ik besloten om dit toch weer zelf te gaan doen. Het spaart dus € 100 op jaarbasis uit. In mijn beleving is het ook prima zelf te doen. Bijkomend feit is dat wij in huis ruim voldoende de ruimte hebben om een set van 4 banden inclusief velgen op te slaan. Daarnaast is er voor de deur altijd voldoende ruimte om aan de auto te kunnen werken. Hoewel dit op de openbare weg moet gebeuren ben ik niet direct bang dat dit problemen op zal leveren. Maar waarom zou je nou winterbanden gaan gebruiken? Er ligt toch nooit sneeuw in Nederland zou je denken…

Voordelen van winterbanden

Winterbanden geven een beter contact met de weg zodra de temperatuur onder de 7°C komt. De winterband is voor deze lage temperaturen speciaal ontwikkeld. Het rubber is van een andere soort dan die van zomerbanden. Waar het rubber van de zomerband (te) hard wordt bij lage temperaturen, blijft het rubber van de winterband zachter. Dit geeft beter grip op de weg. Aangezien het contact tussen de auto en de weg slechts zo groot is als 4 kleine enveloppen, is het van groot belang dat die kleine oppervlakte een goede grip geeft.

Verder zijn winterbanden bij natte omstandigheden ook beter in staat het water af te voeren waardoor de grip verhoogd wordt. Hier is het profiel voor geoptimaliseerd. Tijdens sneeuw zal het profiel als een soort lamellen in de sneeuw grijpen. Dit geeft een soort van hou vast aan de sneeuw zodat een glijpartij minder snel kan gebeuren.

Uiteindelijk geven deze karaktereigenschappen van de winterband een kortere remweg wat een ongeluk kan voorkomen.

Kosten

Winterbanden zijn meestal net wat duurder dan een zomerband. Dit hoeft echter niet te betekenen dat het mega duur moet zijn. Wij hebben bijvoorbeeld winterbanden online gekocht wat al veel scheelt met de prijs bij de garage. Een collega kon mij helpen bij het monteren op de velgen en het uitlijnen van de banden. Dat heeft mij slechts € 5 per band gekost. Zelf had ik de banden vorig seizoen al gekocht. Toen was de best geteste band de Continental WinterContact TS850. De opvolger was echter net uit, de Continental WinterContact TS860. Hier waren destijds echter nog geen testresultaten van bekend.

Ondanks dat had ik toch voor de nieuwste variant gekozen welke mij zo’n € 58 per band kostte. Eerder dit jaar is de, door mij gekozen band, tot winnaar van de ANWB Winterbanden test 2017 uitgeroepen.

Zinvol?

Of het nou wel of niet zinvol is om winterbanden te (laten) monteren moet uiteindelijk ieder voor zich weten natuurlijk. Ik ben echter van mening dat als iedere auto, tijdens de wintermaanden, voorzien zou zijn van winterbanden, het aantal ongelukken weleens minder zou kunnen zijn. Gelukkig is onze autoverzekering van InShared het daar mee eens. We krijgen namelijk extra korting omdat we winterbanden gebruiken.

Naast het feit dat het veiliger rijden is met winterbanden, is er als bijkomend voordeel dat de set zomerbanden langer mee gaat. Deze slijten natuurlijk niet zolang de winterbanden gebruikt worden.

Ben jij voorstander van winterbanden?

Tagged , ,

7 thoughts on “Winterbanden en het nut daarvan

 1. Hier zijn veel onderzoeken over gedaan, maar het moelijk om objectieve onderzoeken te vinden. Onderzoeken die voor winterbanden pleiten zijn vaak door garages uitgevoerd. Maar er zijn ook genoeg onderzoeken die zeggen dat winterbanden juist meer ongelukken veroorzaken, doordat mensen teveel vertrouwen op hun banden, zoals in autoweek.
  Persoonlijk probeer ik gewoon meer afstand te houden en snelheid te minderen, en met sneeuw ga ik thuiswerken.

  1. Toen ik onderzoek deed voor mijn blogje kwam ik op de website van Continental terecht. Uiteraard hadden ze daar een pagina met het verhaal dat hun band de beste is die getest is. Nu vond ik dat wel een heel hoog “Wij van WC-Eend” gehalte hebben, dus had ik naar het ANWB onderzoek gezocht. Hier zit de Duitse ANWB (ADAC) achter. Daar heb ik wel vertrouwen in dat het objectief gebeurd.

   Nu geloof ik overigens absoluut meteen wat je aangeeft over het feit dat mensen denken… och ik heb toch winterbanden, dus ik kan er wel iets dichter op rijden of iets harder rijden. Dat kan natuurlijk nooit, dus ook (juist) niet met gladheid of natheid.

   Sinds ik verder van mijn werk woon en niet meer met de fiets kan heb ik nog geen serieuze sneeuw meegemaakt, maar ik moet naar mijn werk. Helaas niet de mogelijkheid en vrijheid om thuis te kunnen werken. Met het OV zou wel kunnen, maar we weten allemaal wat daar mee gebeurd als er serieuze sneeuwval is.

 2. Wij zijn zeker voorstander maar dat heeft alles te maken met het feit dat we ook op wintersportvakantie gaan naar Oostenrijk. In Duitsland en Oostenrijk zijn winterbanden verplicht bij winterse omstandigheden en tja, die heb je dan hopelijk wel ! Maar we houden ze meestal de hele winter onder de auto omdat het hier inderdaad ook voordelen heeft. En winterbanden slijten wel wat sneller maar je doet natuurlijk wel weer langer met je zomerbanden.

  1. Voor een aantal landen is het inderdaad verplicht. In de desbetreffende landen is dat maar goed ook. Dat winterbanden sneller slijten wist ik eerlijk gezegd niet.

 3. Hier moeten ze er ook weer eens onder. Wij moeten wel eens op tijden de weg op dat de strooiwagens net uitrijden dus dan is het geen overbodige luxe. Thuiswerken is ook geen optie dus dan maar de winterbanden eronder!

  Van de week maar eens doen..

 4. Goed dat je benadrukt dat het veiliger is om met winterbanden in de winter te autorijden. Ik heb kortgeleden mijn eerste auto gekocht, en binnenkort moet ik naar Duitsland op een zakenreis gaan. Ik hoorde dat winterbanden verplicht in Duitsland zijn, dus ik zorg ervoor dat ik gewone banden door winterbanden vervang voor de reis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.