Wij hebben de hele week voor niets gewerkt

Soms heb je het gevoel dat je voor lucht werkt.

Deze week was zo’n week. In de afgelopen week zijn wij namelijk zo’n €500 verloren op de beurs. Het zal niemand ontgaan zijn, maar het Corona virus (COVID-19) grijpt flink om zich heen. Dit heeft als gevolg dat de beurskoersen in een duikvlucht terecht zijn gekomen. In een week tijd is zo’n 13% van de waarde verdampt. Zo is de AEX zo’n 90 miljard Euro verloren. De veel grotere Amerikaanse beurzen zijn nog veel meer verloren als je kijkt naar de absolute bedragen. Daar gaat het maar zo om 1000 miljard dollar of meer.

VWRL Koers

Bovenstaande grafiek laat het koersverloop zien van ons zo geliefde VWRL ETF. Een goede week geleden hadden we nog het hoogste niveau ooit behaald terwijl de huidige koers teruggezakt is naar het niveau van september 2019. De AEX index heeft de slechtste week gehad sinds 2008. Dat was toen we met zijn allen de kredietcrisis in doken. Wie weet staan we nu dan eindelijk, na een beursrally van zo’n 11 jaar, aan de vooravond van een nieuwe crisis. Eentje te danken aan een virus.

Angst

Eigenlijk weerspiegeld de beurskrach, want daar spreken we over bij een daling van 10% of meer, puur angst. Het is nog niet per se gebaseerd op slechte bedrijfsresultaten. Die cijfers moeten namelijk nog bekend gemaakt worden. Nu wijzen alle signalen er al wel op dat er omzetten misgelopen worden door het virus. Denk alleen al aan de miljoenen Chinezen die thuis zitten en daardoor veel minder consumeren dan normaal. In Europa gaan we ook steeds meer die kant op. Hierdoor zetten bedrijven minder om en deze lagere omzetcijfers zou later dan weer een reden kunnen zijn tot lagere aandelenkoersen. Grotendeels worden deze angsten tot lagere omzet al verwerkt in de aandelenkoers.

Hoe zit het nou met onze angst?

Eigenlijk is die er niet. Vanmiddag gaf ik via de app aan M aan dat we vandaag alweer €102 verlies hadden geleden op de beurs. Ze wist dit als niet belangrijk te bestempelen aangezien wij voor de lange termijn beleggen. Het doet ons dus helemaal niets dat de waarde naar beneden is. Feitelijk hebben wij nog net zoveel aandelen VWRL. Eigenlijk hebben we dus niet minder in bezit, maar heeft een ander er minder voor over. Zo lang wij niet verkopen hebben we sowieso geen verlies. De lagere koers geeft ons de mogelijkheid om tegen korting de nieuwe aandelen te kopen.Gemiddeld Aankoop Koers VWRLHoewel we eigenlijk nog helemaal niet van korting kunnen spreken in ons specifieke geval. De VWRL stukken die wij in bezit hebben, hebben wij voor een gemiddelde prijs (GAK) van €74,8969 aangeschaft. De huidige koers zit daar nog altijd boven.

Stick to your plan

Nu schrikt menig belegger van de dalende beurs en verkoopt zijn posities. Al voordat wij ooit begonnen met beleggen hadden wij een strategie ontwikkeld welke ons verteld dat we voor de lange termijn beleggen. Hierbij houden wij de “Buy-and-hold” strategie aan. In de opbouwfase kopen wij dus alleen maar en verkopen wij niet. Ook niet als het spreekwoordelijke bloed door de straten loopt. Hiermee zeg ik overigens niet dat dit nu al het geval is, maar een flinke daling hebben we al wel mee te maken.

In het boek Unshakeable van Tony Robbins wordt hier ook aandacht aan besteed. Althans, daar gaat het over het feit dat de slechtste dagen op de beurs vaak gevolgd worden door de beste dagen op de beurs. Nu geef ik hiermee niet aan dat volgende week de koersen weer omhoog gaan met 13%, maar er is best een aannemelijke kans dat er wel weer groene cijfers genoteerd gaan worden volgende week. Het is belangrijk om je strategie te blijven volgen ondanks de emotie die mogelijk de overhand probeert te nemen.

Mocht jezelf nou nog niet beleggen, dan is dit wellicht wel een mooie kans om in de beurs in te stappen. Sowieso is er nu een flinke hap lucht uit de koers waardoor je gunstig kan instappen. Mogelijk gaat de beurs verder omlaag, maar dat weet je nooit van te voren. Daarom is er onder buy-and-hold beleggers een belangrijke quote. Time in the market is better than timing the market. Dit laatst is namelijk heel erg lastig en kan (bijna) niemand correct doen op de lange termijn.

Wil jij nu ook gaan beleggen? Dan kan je via deze link een account bij DeGiro openen. Door het via deze link te doen steun je deze site en het kost jou niets extra. En je kan direct aan de slag.

Tagged , , , ,

6 thoughts on “Wij hebben de hele week voor niets gewerkt

 1. Hallo,
  Ik ben zelf sinds 2013 gaan beleggen in ETF’s. Voor de lange termijn, want ik streef naar financiele vrijheid. En na het lezen van de nodige boeken en blogs weet ik dat sterke beursdalingen, zoals nu, nu eenmaal voor komen. Gemiddeld 1 keer in de 10 jaar, zegt men. Ik weet ook dat ik tijdens zo’n daling vooral niet moet verkopen en waar mogelijk zelfs moet bijkopen (stocks on sale). En dat is precies waar ik nu mee bezig ben.
  Ik moet echter wel eerlijk toegeven dat ik rete-nerveus ben. Ik heb in zeer korte tijd mijn kapitaal met ongeveer €150.000 zien dalen. En het einde is nog niet in zicht. Dat maakt me wel erg nerveus, angstig en verdrietig, maar ik houd vol. Het komt vast weer goed en dan ben ik weer een ervaring rijker.
  Groet,
  Nedo

 2. Met een pandemie op wereldschaal met steeds meer landen in een lockdown modus zal de beurs nog veel meer in waarde dalen is mijn stellige overtuiging. Ook klimaatverandering zal steeds meer zand gaan strooien in de kapitaalmarktmachine. Er is zich een soort van ‘perfect storm’ aan het ontwikkelen waarbij de bankencrisis zal verbleken.

  Het huidige systeem van ‘eeuwige groei’ om aandeelhouders tevreden te stellen (roofkapitalisme) zal noodgedwongen vervangen worden door een meer houdbare strategie met meer winst voor leefomgeving, volksgezondheid en natuurrijkdommen. En niet meer gefocust zijn op winstmaximalisatie in valuta. Of vrij naar Jan Rotmans; We leven niet in een tijdperk van verandering, maar in een verandering van tijdperk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.