Wie jarig is trakteert

Zo werkt het althans bij mij op het werk. Als je jarig (geweest) bent, dan trakteer je. Zo gaat dat al sinds ik er kwam werken. Toen waren we met 12 mensen en was het makkelijk om zelf een taart te bakken of kon je nog voor een acceptabel bedrag wat duurdere saucijzenbroodjes trakteren. Nu tegenwoordig zijn we echter met 20 mensen. Daar ga ik geen taarten voor staan te bakken. Te veel werk. Veel collega’s trakteren nog wel altijd op saucijzenbroodjes. Die van de bakker zeg maar. Heerlijk zijn ze.Of ze kiezen voor van die heerlijke, oh zo ongezonde, frikandelbroodjes. Super lekker, maar tegenwoordig ook superduur. Je betaald zo €2.25 per broodje. Doe dat maal 20 en je bent een dikke €40 kwijt. Nu vind ik mijn collega’s alleraardigst hoor, maar ik vind het wel een beetje ver gaan.

Nu krijgen we van de zaak wel altijd een klein presentje in de vorm van bol.com bonnen, maar toch. Het blijft gewoon veel geld terwijl er prima andere alternatieven zijn. Zo mocht, of soort van moest, ik deze week ook trakteren. Ik heb er voor gekozen om bij de Jumbo een paar taarten te halen. Die zijn eigenlijk ook hartstikke lekker en er is ruime keuze in soort. Al snel had ik wat taarten gevonden á €6 per stuk.

Zijn de taarten voor een verjaardag?

Toen ik bij de kassa de taarten en andere boodschappen op de band gelegd had werd alles netjes gescand. Daarbij kreeg ik van de kassajuffrouw de vraag of de taarten voor een verjaardag waren. Ja, luidde mijn antwoord. Heel goed, van harte gefeliciteerd dan en u krijgt van ons 20% korting op de taarten.

Dat was een leuke verrassing vond ik. En mijn collega’s? Die waren net zo blij met de taart als dat ze met de saucijzenbroodjes of frikandelbroodjes geweest zouden zijn.

Bewuste keuzes

Zo probeer ik in het dagelijkse leven regelmatig bewuste keuzes te maken om hier en daar wat geld over te houden zodat we dat weer extra kunnen sparen. Nu net, tijdens het schrijven van dit artikel, heb ik het verschil tussen de taarten en de saucijzenbroodjes van de bakker overgemaakt naar de spaarrekening. Op deze manier bouwen we ongemerkt toch weer een stukje aan onze toekomst. Geld voor later.

Blijven we dit soort dingen structureel doen, dan zal onze savingsrate hoger zijn en kunnen we eerder stoppen met werken. Voor ons is dit een belangrijke drijfveer voor het streven naar FI. Niet zozeer om dat we niet meer willen werken, maar omdat we mogelijkheden voor onszelf willen creëren. En dat gaat uiteindelijk toch wel het beste met een handbeleggingsrekening vol geld.

Tagged , , , , ,

4 thoughts on “Wie jarig is trakteert

  1. ten eerste: gefeliciteerd!
    en verder zeer herkenbaar. ik vond dat ook altijd gedoe. zeker toen we een afdeling kregen waar 3/4 het grootste deel van de tijd toch niet op dezelfde tijd aanwezig waren. Dan wordt het helemaal zo neerzetten van taart oid. en had ik helemaal het gevoel dat de nadruk op (ongeschreven) verplicht kwam te liggen ipv trakteren.

    1. Dankjewel Joost. Inderdaad. Het is een soort plicht geworden. Ik vind het trouwens wel top dat ik net deze week jarig was aangezien we vanaf volgende week 6 collega’s erbij hebben 🙂 Scheelt toch weer voor dit jaar. haha.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.