Wie beslist er over de financiën?

In huize NietTot71 regel ik (M) eigenlijk alle financiën. Sinds dat we samenwonen doe ik dat ook voor V. V heeft er totaal geen interesse in en neemt er dan ook niet de tijd voor. Doordat ze er geen interesse in heeft en de tijd er niet voor neemt snapt ze veel financieel gerelateerde zaken ook niet. Veel financiële zaken kosten nou eenmaal wat tijd. Rustig een brief lezen die binnenkomt is er bij V niet bij. Daarom vindt ze het maar wat fijn dat ik dit soort zaken juist wel leuk vind. Zelf heb ik het geduld en neem ik de tijd om dingen uit te zoeken. Een vaak gehoorde uitspraak van V is dan ook dat ik het zo goed kan.

Beslissingen

Maar wie neemt er dan beslissingen? Volgens het NIBUD regelt 65% van de partners de financiën alleen. Bij ons regel ik eigenlijk alles alleen, maar overleg ik ook zo goed als alles. Het overleg kan gaan over iets kleins zoals een keer met vrienden naar de kroeg gaan, over iets groots als onderhoud aan de auto, of over de aankoop van nieuwe aandelen. Tot op zekere hoogte houd ik V hierdoor op de hoogte van wat er speelt. In grote lijnen weet ze dan ook wat we binnenkort kunnen verwachten en hoe we er voor staan.

Nu hebben we helaas best wel vaak een andere mening over bepaalde uitgaven. Zo vindt V bijvoorbeeld dat ze vaak nieuwe schoenen of kleding nodig heeft, terwijl ik daar anders over denk. Echter vind ik dat we maandelijks minimaal €100 aan aandelen moeten uitgeven, terwijl V daar helemaal niets voor voelt. Zo schipperen we hier en daar regelmatig. Het betekent voor ons samen dat we tot op heden voor €907 aan aandelen hebben gekocht. Dit is in ongeveer 1 jaar tijd bewerkstelligd. Gemiddeld dus helaas nog geen €70 per maand.

Aandelen kopen

De laatste keer dat ik aandelen gekocht heb is alweer eind vorig jaar geweest. Toen voor een kleine €94. Met V had ik overlegd dat ik voor dat geld aandelen kon kopen aangezien bij DeGiro per begin 2018 de combinatie VTI/VXUS niet meer te koop zou zijn. De afspraak was dat ik in maart weer nieuwe aandelen kon kopen. Ja ja, je leest het goed. Wij maken hier dus wel degelijk afspraken over ondanks dat ik alle financiën regel.

Stiekem was ik er vanuit gegaan dat de VTI/VXUS combinatie inmiddels wel weer te koop zou zijn bij DeGiro, maar helaas. Dus daarom maar op zoek naar een alternatief, welke ik in VWRL gevonden lijk te hebben. Helaas heeft dit aandeel een TER van 0.25% tegenover de 0.08% van de VTI/VXUS combinatie.

WhatsApp gesprek aandelen kopenMaar goed, zelf vond ik het dus wel weer eens tijd voor een nieuw setje aandelen. Dus ik stuurde vandaag een berichtje naar V wat ze er van vindt. Als reactie kreeg ik dat ik er wel eentje mag kopen. Eentje is naar mijn zin natuurlijk niet voldoende… Maar ja, wat V zegt klopt helemaal. We hebben al best wel een dure maand. We zijn al op vakantie geweest en hebben een paar nieuwe meubelstukken gekocht.

Als tegen argument krijg ik vervolgens om mijn oren geslingerd dat ze anders ook wel die nieuwe schoenen kan kopen waar we het eerder al over gehad hebben. Maar ja, als je de kast open trekt dan komen de schoenen je al tegemoet gerold. Vanwaar zijn die nieuwe schoenen nodig denk ik dan. Mijn reactie moge duidelijk zijn echter zijn vrouwen onverbeterlijk.

 

Nu schoenen kopen, of later?

 

 

 

Via berekenhet.nl kan je goed uitrekenen wat een bepaald bedrag als eindkapitaal geeft. Hierbij ben ik van de bovenstaande gegevens uitgegaan. In totaal zou je dan op een bedrag van €674 uitkomen. Nu geloof ik niet dat je daar over 30 jaar 30 schoenen (15 paar?) van kan kopen, maar je begrijpt mijn punt wel denk ik. Nu geld uitsparen voor schoenen, betekent later extra geld om van te leven.

Herken jij dit soort overleg met je partner? En zo ja, hoe ga je hier dan mee om?

Tagged , , ,

18 thoughts on “Wie beslist er over de financiën?

 1. Die WhatsApp conversatie: priceless 🙂
  Bij ons is het Mrs die de dagelijkse financiën voor haar rekening neemt (scherp op uitgaven korte termijn, alles bijhouden in Excel etc) en ik ben meer van het lange termijn; pensioen en investeren. Mrs heeft wel een omschakeling gehad en denkt nu wat meer na over uitgaven, ze heeft hier onlangs een blogje over geschreven (“Ik voel me arm”). Het is wel zo dat zij het lastig vind om de voordelen van investeren te overzien (“we leven toch nu?”), maar ze vertrouwd me hier volledig in.

  1. Ik vond die conversatie ook zo mooi dat die wel online moest komen.
   Mooi om te zien dat bij jullie Mrs alle korte termijn financiën op zich neemt, maar (nog) niet de blik op later gelegd heeft. Wellicht dat je haar op een gegeven moment zover krijgt dat ze boeken erover wil lezen die haar meer inzicht kunnen geven.

 2. Mijn vrouw is financieel totaal onbekwaam, dus ik regel de zaken. Om er voor te zorgen dat de knipbeurs niet na een week al leeg is, hebben we er voor gekozen dat ieder 200-300,- per maand vrij te besteden heeft zonder verantwoording af te leggen. Mijn vrouw laat dit geld meestal achter bij de Primark, ik bij de hypotheekverstrekker of broker. Ik vind het de reinste verspilling, maar in een relatie hoort iedereen aan zijn trekken te kunen komen.
  Die whatsapp conversatie is echt briljant!

  1. Lastig als je niet de ogen dezelfde kant op hebt staan. Ieder een bepaald budget vrijgeven is dan inderdaad een mooie oplossing. Uiteindelijk is het belangrijker dat je beide nu ook een fijn leven, dus een fijne relatie hebt.

 3. Die app-conversatie is inderdaad grappig, maar hij schuurt ook wel een beetje vind ik. Het lijkt me echt niet leuk om financieel niet op één lijn te zitten, want je kunt ervoor kiezen het zo te doen als Geld-is-tijd (denk dat ik het ook zo zou oplossen), maar wat doe je dan straks met je gespaarde geld? In je eentje op vakantie?

  Maar ja, veel keus heb je niet, want iedereen heeft recht op zijn mening. Ik zou niet teveel pushen als ik jou was, maar misschien middels een voor haar wel interessant doel (een mooie reis misschien?) proberen haar wat meer in een spaarmodus te krijgen.

  Alleen die opmerking dat vrouwen onverbeterlijk zijn…. tsssssssssss…….

  Veel succes voor jullie allebei!

  1. De spaarmodus staat gelukkig weldegelijk aan bij V. Dat is het probleem niet. Als het om aankopen gaat, dan wordt dat overlegd en bespreken we of we het echt nodig hebben. Blijkt de behoefte er na één of twee weken nog steeds te zijn, dan wordt het inderdaad gekocht. We mogen absoluut geld uitgeven, ook aan schoenen. Ons doel is voor beide heel duidelijk, en daar willen we ook aan werken. V heeft echter minder vertrouwen in de beurs dan dat ik dat heb.

   Voor wat betreft de opmerking over vrouwen… Nogal generaliserend uiteraard en niet objectief. Het was vooral bedoeld met een knipoog.

 4. Leuk om te lezen hoor. Wij wonen samen en ik houdt alles bij, maar vriendlief kijkt er ook naar. Allebei een eigen rekening en een gezamenlijke rekening. Vaste lasten worden verdeelt door de helft.

  De rest wat op de bank staat beslist ieder zelf. Wij houden allebei geld over. Heerlijk hoor dat je dan zelf kan beslissen en niet iemand anders over jouw portemonnee gaat. Maar goed wij zijn ook niet getrouwd.

  Grote dingen sparen wij voor zoals dubbel glas ipv enkelglas en zonnepannelen. Dan inversteren wij samen in onze woning.

  1. Dat je allebei (volledig) op de hoogte bent van de financiën vind ik goed. Dat is het ideaal beeld eigenlijk. Wij hebben ook beide een eigen rekening en een gezamenlijke rekening. Wat we op onze eigen rekening overhouden gebruiken we eigenlijk beide om zoveel mogelijk af te lossen. Hoe jullie het doen is volgens mij heel gebruikelijk voor stelletjes.

 5. Hier is alles gescheiden, we hebben alleen een gezamenlijke rekening voor huishouden inclusief rente en aflossing hypotheek. Aflossing gaat 50/50, de rest ‘naar draagkracht’ conform de afspraken uit ons samenlevingscontract. Ook vakanties en meubels doen we 50/50.

  De rest is eigen geld. Eigen keuze dus of we er schoenen of aandelen van kopen. Bij de belastingaangifte is dan wel weer de afspraak dat we de teruggave/het betalen 50/50 doen. Wamt samenwonen = fiscaal partner zijn.

  Na een huwelijk (en echtscheiding) in gemeenschap van goederen zou ik ook niet anders meer willen.

  1. Ik snap je keuze. Zoals je in mijn voorgaande blog heb kunnen lezen heb ik ook het een en ander meegemaakt. Ik realiseer mij dat het wederom mis kan gaan, maar we gaan van het beste uit. Grotendeels komt het er bij ons overigens ook wel op neer dat we 50/50 inleggen wat ook zo goed als naar draagkracht is.

 6. Ik prijs mezelf gelukkig dat wij op dezelfde lijn zitten qua uitgaven en investeringen. Dat V het nog niet ziet kan ook komen omdat ze nog niet een keer in een echt slechte situatie gezeten heeft op (bv) haar werk.
  Er komt een tijd dat ze het niet naar haar zin heeft en dan gaat het pas doordringen dat als ze wel extra was gaan beleggen/sparen i.p.v. “schoenen kopen”, dat ze dan had kunnen zeggen: jammer joh, ben weg.
  Ook gevalletje van hoe het bij mij ging! Wijsheid komt met de tijd bij de meeste 🙂

  1. Jullie voorbeeld vertel ik af en toe. Het is natuurlijk heel anders dan hoe de gemiddelde Nederlander het doet, maar het is ook een mogelijkheid. Zo heb ik van de week verteld dat jij stopt met je baan. Ze vroeg aan mij hoe jullie dat gedaan hadden. De interesse is er dus wel, maar wat voornamelijk nog overheerst is het onbekende vermoed ik.

 7. Ik (vrouw) houd alle inkomsten en uitgaven bij in YNAB. Dat programma heeft ons al veel gebracht. Ik regel ook de beleggingen via zijn rekening. 😂 Hij vraagt mij of hij een nieuwe fiets mag.. 😂😂😂

  1. Kijk, in vergelijking met ons is dat de omgekeerde wereld. YNAB heb ik zelf volgens mij ook een keer geprobeerd, maar ik ben zelf absoluut niet de geschikte persoon voor allemaal “bakjes” met geld. (korte termijn) plannen houd ik ook niet van en dat is bij budgetteren wel echt noodzakelijk.

 8. Supergrappig om dat zo te lezen!

  Wij doen het wat anders. Gelukkig zijn we heel erg op dezelfde lijn qua financiën.

  Mijn man houdt de uitgaven vs budget bij in excel, en staat ook als eerste te popelen om weer 1000 Euro naar de hypotheekverstrekker over te maken 😉 Het klopt tot op de cent. Ik weet wat er zich afspeelt door zeer regelmatig de afschrijvingen in de gaten te houden, en ons budget (uit m’n hoofd). Ik let op de koopjes en zorg ervoor dat we zoveel mogelijk overhouden. Voor ons eigen gebruik hebben we allebei een zo laag mogelijke toelage voor kleding/persoonlijke fun, zodat we zoveel mogelijk kunnen sparen.

  1. Als ik het zo lees dan zijn jullie enorm op elkaar ingespeeld. Zeker als je dan ook nog eens de zelfde mindset heb kan je enorm veel sparen. Moet een goed gevoel geven.

 9. Die reactie van ‘dan ben ik niet meer mooi’ 😂😂😂

  Persoonlijk vind ik dat investeren in je toekomst belangrijk is. Die aandelen (zeker tegen 67€, die zijn nu alweer flink gestegen!) moet je dan ook zeker kopen. En het liefst een beetje frequent, in ieder geval elke maand. Maar: schoenen kunnen óók een hele goede investering zijn. Is daar niet een uitdrukking voor.. ‘Happy wife, happy life’? 😉

  Wij hebben hierom overigens naast een gezamenlijke óók aparte rekeningen. Ik ben niet alleen dol op schoenen, maar ook op sparen/mijn geld voor me laten werken. In beide gevallen heb ik liever niet dat ik moet overleggen. Krijg een man maar eens aan het verstand dat je inderdaad veel mooie schoenen nodig hebt. En vriend houdt weer van dingen waar ik geen cent voor over heb. Door ook aparte rekeningen te hebben, kunnen we daar zoveel los gaan als we willen, terwijl we tegelijkertijd wél ook samen aan onze toekomst bouwen. En daarin overleggen we natuurlijk wel. Meestal lees ik dan ook de brieven en geef ik de samenvatting door. Kan ik ook zo goed 😉 (En dat zeg ik ook altijd tegen iemand die iets doet waar ik geen zin in heb: ‘Dat kun jij zo goed’).

  1. Schoenen zijn uiteraard ook heel belangrijk, maar wel met mate 🙂 En ja, af en toe moet er wat nieuws gekocht worden. Dat is ook geen enkel probleem. Als het maar goed doordacht is en niet is om het kopen.
   Voor wat betreft de aparte rekening snap ik heel goed. Wij doen dat zelf ook. Echter is het wel zo dat ik alles regel en in beheer heb als het om de financiën gaat. Dus ook de privé rekening van mijn vriendin.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.