Wie beslist er over de financiën?

In huize NietTot71 regel ik (M) eigenlijk alle financiën. Sinds dat we samenwonen doe ik dat ook voor V. V heeft er totaal geen interesse in en neemt er dan ook niet de tijd voor. Doordat ze er geen interesse in heeft en de tijd er niet voor neemt snapt ze veel financieel gerelateerde zaken ook niet. Veel financiële zaken kosten nou eenmaal wat tijd. Rustig een brief lezen die binnenkomt is er bij V niet bij. Daarom vindt ze het maar wat fijn dat ik dit soort zaken juist wel leuk vind. Zelf heb ik het geduld en neem ik de tijd om dingen uit te zoeken. Een vaak gehoorde uitspraak van V is dan ook dat ik het zo goed kan.

Beslissingen

Maar wie neemt er dan beslissingen? Volgens het NIBUD regelt 65% van de partners de financiën alleen. Bij ons regel ik eigenlijk alles alleen, maar overleg ik ook zo goed als alles. Het overleg kan gaan over iets kleins zoals een keer met vrienden naar de kroeg gaan, over iets groots als onderhoud aan de auto, of over de aankoop van nieuwe aandelen. Tot op zekere hoogte houd ik V hierdoor op de hoogte van wat er speelt. In grote lijnen weet ze dan ook wat we binnenkort kunnen verwachten en hoe we er voor staan.

Nu hebben we helaas best wel vaak een andere mening over bepaalde uitgaven. Zo vindt V bijvoorbeeld dat ze vaak nieuwe schoenen of kleding nodig heeft, terwijl ik daar anders over denk. Echter vind ik dat we maandelijks minimaal €100 aan aandelen moeten uitgeven, terwijl V daar helemaal niets voor voelt. Zo schipperen we hier en daar regelmatig. Het betekent voor ons samen dat we tot op heden voor €907 aan aandelen hebben gekocht. Dit is in ongeveer 1 jaar tijd bewerkstelligd. Gemiddeld dus helaas nog geen €70 per maand.

Aandelen kopen

De laatste keer dat ik aandelen gekocht heb is alweer eind vorig jaar geweest. Toen voor een kleine €94. Met V had ik overlegd dat ik voor dat geld aandelen kon kopen aangezien bij DeGiro per begin 2018 de combinatie VTI/VXUS niet meer te koop zou zijn. De afspraak was dat ik in maart weer nieuwe aandelen kon kopen. Ja ja, je leest het goed. Wij maken hier dus wel degelijk afspraken over ondanks dat ik alle financiën regel.

Stiekem was ik er vanuit gegaan dat de VTI/VXUS combinatie inmiddels wel weer te koop zou zijn bij DeGiro, maar helaas. Dus daarom maar op zoek naar een alternatief, welke ik in VWRL gevonden lijk te hebben. Helaas heeft dit aandeel een TER van 0.25% tegenover de 0.08% van de VTI/VXUS combinatie.

WhatsApp gesprek aandelen kopenMaar goed, zelf vond ik het dus wel weer eens tijd voor een nieuw setje aandelen. Dus ik stuurde vandaag een berichtje naar V wat ze er van vindt. Als reactie kreeg ik dat ik er wel eentje mag kopen. Eentje is naar mijn zin natuurlijk niet voldoende… Maar ja, wat V zegt klopt helemaal. We hebben al best wel een dure maand. We zijn al op vakantie geweest en hebben een paar nieuwe meubelstukken gekocht.

Als tegen argument krijg ik vervolgens om mijn oren geslingerd dat ze anders ook wel die nieuwe schoenen kan kopen waar we het eerder al over gehad hebben. Maar ja, als je de kast open trekt dan komen de schoenen je al tegemoet gerold. Vanwaar zijn die nieuwe schoenen nodig denk ik dan. Mijn reactie moge duidelijk zijn echter zijn vrouwen onverbeterlijk.

 

Nu schoenen kopen, of later?

 

 

 

Via berekenhet.nl kan je goed uitrekenen wat een bepaald bedrag als eindkapitaal geeft. Hierbij ben ik van de bovenstaande gegevens uitgegaan. In totaal zou je dan op een bedrag van €674 uitkomen. Nu geloof ik niet dat je daar over 30 jaar 30 schoenen (15 paar?) van kan kopen, maar je begrijpt mijn punt wel denk ik. Nu geld uitsparen voor schoenen, betekent later extra geld om van te leven.

Herken jij dit soort overleg met je partner? En zo ja, hoe ga je hier dan mee om?

Tagged , , ,

18 thoughts on “Wie beslist er over de financiën?

  1. Die WhatsApp conversatie: priceless 🙂
    Bij ons is het Mrs die de dagelijkse financiën voor haar rekening neemt (scherp op uitgaven korte termijn, alles bijhouden in Excel etc) en ik ben meer van het lange termijn; pensioen en investeren. Mrs heeft wel een omschakeling gehad en denkt nu wat meer na over uitgaven, ze heeft hier onlangs een blogje over geschreven (“Ik voel me arm”). Het is wel zo dat zij het lastig vind om de voordelen van investeren te overzien (“we leven toch nu?”), maar ze vertrouwd me hier volledig in.

    1. Ik vond die conversatie ook zo mooi dat die wel online moest komen.
      Mooi om te zien dat bij jullie Mrs alle korte termijn financiën op zich neemt, maar (nog) niet de blik op later gelegd heeft. Wellicht dat je haar op een gegeven moment zover krijgt dat ze boeken erover wil lezen die haar meer inzicht kunnen geven.