Weer een aflossing op de studieschuld

Aflossen van onze schuldenWeer een stukje van de studieschuld afgelost

Zoals bekend hebben wij nog altijd een studieschuld weg te werken. Onze strategie hierbij heb ik reeds uitgelegd in een eerder bericht. Kort gezegd komt het er op neer dat we bij de DUO uitstel hebben aangevraagd van 60 maanden. Op dit moment zijn hier nog 18 maanden van over en moeten we nog €9.228 aflossen. In februari was dit nog €14.000. We hebben inmiddels dus weer een tussentijdse aflossing gedaan.

Deze tussentijdse aflossing hebben we inmiddels maar gedaan omdat onze bufferrekening ook gestaag groeit. Aan de ene kant zijn we dus in staat om af te lossen terwijl we aan de andere kant een stukje buffer kunnen uitbouwen. Voor ons is hier duidelijk zichtbaar dat we bijna de helft van ons salaris elke maand opzij zetten. Het doel om deze studieschuld aan het einde van dit jaar afgelost te hebben loopt zo ook mooi op schema, zo lijkt het.

V heeft op haar spaarrekening namelijk nog ruim €5.000 klaar staan wat ook bestemd is voor de schuld. Tot op heden bewaren we dit wel zodat dit nog als extra buffer kan fungeren in tijden als het iets minder gaat. Maar we hebben dus nog 6 maanden de tijd om iets meer dan €4.000 te sparen. Dat klinkt als veel geld, maar V krijgt het maandelijks voor elkaar om iets meer dan €500 op de spaarrekening bij te schrijven. Daarmee is ze er dus al bijna. Aan het einde van het jaar kan ze ook nog weer een eindejaarsuitkering tegemoet zien.

Laatste schuld

Als de studieschuld dan eenmaal afgelost is hebben we alleen nog maar de hypotheekschuld. Parallel aan de studieschuld wordt deze ook al met ruim €500 per maand versneld afgelost. Hoe we de dikke €500 per maand, die niet meer nodig is om de studieschuld af te lossen, daarna gaan besteden moeten we nog even afwachten. Hier zijn we namelijk nog niet helemaal over uit. Of we gaan dit gebruiken om de buffer nog verder aan te vullen, of we maken het ook naar de hypotheekverstrekker over, of we gaan er mee beleggen. Of misschien nog wel iets anders. We weten het nog niet…

We moeten uiteraard ook nog afwachten hoe het qua financiën gaat uitpakken nu B in ons leven gekomen is.

Tagged , , ,

5 thoughts on “Weer een aflossing op de studieschuld

  1. wauw wat gaat dat snel! wij lossen ipv 60 nu 100 per maand af en sinds 2 maanden probeer ik ook kleine beetjes extra af te lossen die aan t eind van de maand overbijlven op de betaalrekening.. alle beetjes helpen. als we zo blijven aflossen zijn we in 2021 klaar.. als ik wat meer extra aflos nog iets eerder.. we lossen dus geen mega bedragen af zoals jullie maar maandelijks..wauw

    1. Elk beetje is mooi meegenomen. Wij willen er gewoon zo snel als mogelijk vanaf zijn. Nu weten we dat het een goedkope lening is met gunstige voorwaarden, maar we willen er naar toe werken dat we geen schulden meer hebben. We hebben er voor gekozen om de kleinste schulden als eerste weg te werken. Zodra de studieschuld weggewerkt is gaan we door met de lening bij mijn ouders. Dat was eerst 49K en nu nog iets minder dan 39K. Dat hopen we in 2024 klaar te hebben. Daarna resteert alleen nog 124K voor onze eigen hypotheek welke aflossingsvrij is en nog 85K welke annuïtair is, dus dat is aan het einde van de looptijd sowieso weg.

      1. hier iets minder schulden dat scheelt.. nu nog 4.500 bij duo en “slechts” 220.000 hypotheek nog (begonnen met 236.900 feb 2016) annuitair dus lossen af. en 5000 was bouwdepot wat we niet gebruikt hebben.
        drang om snel af te lossen is dus wat minder aanwezig.. alles lost vanzelf af als we niets extra’s aflossen.. maar ik wil er ook vanaf bij duo, maar niet zonder fijne buffers/reserveringspotjes omdat ik nergens recht op heb als ik mn been breek of heel mn inkomen om welke andere reden dan ook wegvalt 😉 zzper .. 😉 dus ruime spaarpotjes..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.