Wat zou jij liever willen?

CondoOp mijn werk is een vrouw waarvan iedereen denkt dat ze behoorlijk rijk is. Ze schept regelmatig op over wat ze allemaal wel niet heeft en wat ze haar kinderen gegeven heeft. En bij veel collega’s is bekend dat ze nauwelijks hypotheek hoeven te betalen. Dit heeft twee redenen. Het betreft een echtpaar dat beiden de 50 al gepasseerd zijn, maar bovenal heeft het als reden dat ze een zogenaamde euribor hypotheek hebben. Dat schijnt hun geen windeieren gelegd te hebben.

Daarnaast heeft ze als uitspraak dat iedereen toch wel minimaal €10.000 op de rekening heeft staan. Voor veel van mijn collega’s is dit echter bij lange na niet waar als ik hen moet geloven.

Nu vind ik dit laatste helemaal niet vreemd aangezien veel van mijn collega’s in de opbouwende fase zitten. Veel hebben jonge kinderen en zijn nog jong. En wellicht liggen de wensen elders dan veel sparen.

Appartement

En zo was daar afgelopen vrijdag weer een nieuw verhaal rond deze bewuste collega. Ik ving een gesprek op waaruit bleek dat ze een appartement gekocht hadden. Want op de spaarrekening bracht het geld ook nauwelijks wat op. Vandaag bleek dat ze had gezegd dat ze het alleen maar tegen twee bepaalde collega’s verteld had, maar ongeveer het hele bedrijf (klein bedrijfje, dat wel) weet het al.

Nu gaf een andere collega aan dat hij niet zou willen ruilen. Hij had liever €100.000 op de rekening dan een appartement dat evenzoveel waard zou zijn. Want dan zat het niet vast in stenen en ja, wat als je het geld nou liquide wilde maken. Dat gaat niet zo snel met vastgoed. En vastgoed is momenteel geen goede belegging was de beredenering. Nu kan ik mezelf in dat laatste wel een beetje vinden, maar in hetzelfde betoog klonk ook een verhaal dat vastgoed in de toekomst alleen maar onbereikbaarder wordt.

Wat zou jij willen?

Mijn eigen keuze zou denk ik gaan naar een appartement á €100.000. Maar wat zou jij willen en waarom juist? Zou je gaan voor de cash of zou je toch voor het appartement gaan? Met alle voordelen die dat op zou kunnen leveren.

Tagged , ,

10 thoughts on “Wat zou jij liever willen?

 1. Doe mij maar die €100.000, daar kan ik zelf bij ons in de tuin nog een huis van bouwen. Levert vast meer op dan een appartementje van 100k€ 😉
  En verder is het denk ook belangrijk wat voor andere plannen je allemaal nog hebt, voordat je een def. keuze maakt om dat geld te beleggen (of niet).

  1. Dat ben ik helemaal met je eens, maar om dan, zoals mijn collega deed, te zeggen dat het een domme investering is snap ik niet helemaal.

 2. Ik kies met de huidige huizenmarkt liever voor cash. Dat geld laat ik dan echter niet op de spaarrekening staan maar stop ik gewoon in low cost indexfunds, ook al staan de aandelen ook hoog. Sneller liquide te maken en op lange termijn met een mooi rendement denk ik.

 3. Ik zou nu niet op de markt gaan om een huis te kopen voor de verhuur, maar ik los mijn eigen woning wel versneld af zodat ik over een aantal jaren deze kan verhuren. Als je het slim aanpakt en wat aan risicobeperking doet, is daar veel meer mee te verdienen dan menig andere optie. Een passief inkomen vind ik veel fijner dan een sloot geld op de bank.

 4. In de huidige markt is een vastgoed object in NL een prima manier om je geld te parkeren. Vastgoed is ook als je het snel wilt verkopen in de huidige markt heel eenvoudig. Gemiddeld staat een object echt maar hooguit een paar weken te koop. Daarnaast heb je maandelijkse huurinkomsten en ben je door de investering in vastgoed ook beschermd tegen inflatie (je mag immers jaarlijks de huur indexeren (verhogen)).
  Ik vind het dus zeker gelet de leeftijd van de persoon in kwestie een verstandige investering (overigens zou ik altijd op het vastgoed een hypothecaire financiering nemen (extreem lage rente en minder belastingdruk) om zo nog een of meerdere objecten te kunnen kopen en gebruik te kunnen maken van het hefboom effect en een spreiding van het risico)

 5. Doe mij maar de cash om te beleggen in een indexfonds/aandelen. Dat levert ook een passief inkomen op alhoewel het procentueel wel wat lager is dan bij verhuur van vastgoed. Zoals hierboven al gezegd, aan de verhuur van vastgoed zitten ook werk en zorgen aan vast (heb ik wel huurders?). Dat heb je bij beleggen op de beurs dan weer niet..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.