Wat verdien je?

Wat verdien je?

Wat verdien je? Nederlanders zijn er niet happig op om hierover te praten. Je hebt het zelf vast weleens meegemaakt. Je vraagt iemand naar zijn salaris, en dan krijg je een verhaal te horen wat er een beetje omheen draait. Of allerlei excuses zonder dat het daadwerkelijke salaris genoemd wordt. Aan de andere kant ben ik er ook schuldig aan dat ik het niet aan de grote klok hang. We houden dit liever voor onszelf.

Gek eigenlijk zou je denken. Waarom hebben we het hier liever niet over? Dat dacht Astrid Joosten dus ook. Ze vind het tijd dat hier verandering in komt en heeft er een mini serie van vier afleveringen over gemaakt. In het programma strijden twee panels, bestaande uit grootverdienende ondernemers Annemarie van Gaal, Hennie van der Most en Dervis Demirtas aan de ene kant en aan de andere kant Sander de Kramer, Myrthe Hilkens en Felix Rottenber die meer verstand hebben van de onderste laag van de verdiensten van de maatschappij, door het raden van het gemiddelde jaarsalaris van bijvoorbeeld een directeur van een ziekenhuis, ambulance personeel of een rechter.

Resultaat is dat er vaak ver uiteenlopende schattingen naar boven komen wat weer leidt tot soms heftige discussies over de salarissen van de verschillende groepen. Er zal nog een deskundige bij aanwezig zijn om het geheel van de nodige toelichting te voorzien.

Vanavond is de eerste aflevering. Het is een serie die mij interessant lijkt en ga deze daarom ook zeker kijken. Ik ben benieuwd wat er uit naar voren komt en wat voor veel mensen de reden is om niet direct te vertellen wat hun salaris is.

Praat jij graag over je salaris?

10 thoughts on “Wat verdien je?

 1. Er over praten binnen een groep mensen die FIRE interessant vinden? Geen problem, daar buiten is het vaak niet verstandig. Je krijgt toch altijd het gevoel dat het een wedstrijd wordt en er zijn altijd verliezers (en dat wil niemand zijn).

 2. Het taboe over salaris is voordelig voor de werkgever. Zo weet een werknemer die minder verdiend dan zijn collega’s dat vaak niet. Weet je dit wel dan kan je dit helpen in het onderhandelen van een salarisverhoging.

  1. Klopt denk ik helemaal. Zo las ik ook ergens dat vrouwen hun loon minder vaak uit onderhandelen dan mannen wat ook een van de redenen is dat vrouwen meestal minder verdienen dan mannen.

 3. Het was een leuk programma, we zaten op de bank te raden wat de personen zouden verdienen 🙂 Ik kan me voorstellen dat het ze moeite heeft gekost om mensen te vinden die daar open over zijn. Zelf bespreek ik mijn inkomen alleen met personen die daadwerkelijk geïnteresseerd zijn, bijvoorbeeld in “onze” community.

  1. Ik heb me over een aantal salarissen toch wel verbaast. Voornamelijk eigenlijk over het salaris van de ambulancemedewerker. Dat lach toch wel ver boven wat ik verwacht had.

 4. nieuwsgierig, ga t programma ook zeker kijken!
  heb zelf totaal geen moeite met mn inkomen vertellen. t is zoals t is 😉 ben soms ook erg benieuwd naar wat anderen dan verdienen.. vooral als ik hoor dat bepaalde zaken te duur zijn oid :p (vooral als ik denk dat ze meer verdienen dan wij :p heel nieuwsgierig soms haha)

  1. Oja herkenbaar. Mensen die al maar klagen dat het leven zo duur is maar wel de nieuwste spelcomputers hebben of regelmatig op vakantie gaan en nieuwe auto’s rijden.

 5. In mijn vriendengroep praten we open over salaris. Ook met mijn ouders en broer vind ik het geen probleem. Met sommige collega’s deel ik het ook, maar met niet allemaal. En ik zal mijn salaris ook zeker niet op Facebook zetten nee.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *