Wat mij nou toch overkomen is

De maand januari loopt alweer op zijn einde en dat terwijl wij eigenlijk nog niet naar onze financiële doelen voor 2019 gekeken hadden. Zelf had ik eind december al een document klaargezet welke ik met V zou willen bespreken. Dit had ik toen al wel eens aangekondigd, maar het komt er nooit van. Het document dat ik klaargezet had is een soort afgeleide van de Berkshire Hathaway letter. In deze brief geven Warren Buffet en Charlie Munger jaarlijks een update aan de shareholders.

Die van mij is gelukkig niet zo lang. Alles past op één A4tje. Het idee was om dit uit te printen en in een café te bespreken. Maar ineens gisterenmiddag krijg ik dit bericht van V.

Over de financiën praten

Ze komt er zelf mee

Ineens stelt V dus voor om naar onze financiën te kijken. Haar insteek was in eerste instantie iets anders dan waarop ik doelde, maar ik kon mijn geluk niet op. V die zelf begint over financiën. Zou ze dan toch een klein beetje aangestoken worden door mijn persoonlijke financiën welke ik heb als hobby?

Zij wilde vooral bespreken hoe we ons loon gaan verdelen en of we nog wel uitkomen met ons loon. Zoals jullie hebben kunnen lezen zijn we gezamenlijk 20% minder gaan werken. Dit betekend globaal gezien ook 20% minder inkomsten. Effectief gezien zal dit in de praktijk wel iets meevallen. V heeft namelijk loonsverhoging gehad en de belastingdienst is ons dit jaar ook goedgezind door minder loonheffing te rekenen.

Hoeveel we er nou precies op achteruit gaan door het minder werken is moeilijk te berekenen. Sinds begin dit jaar gaat B namelijk een extra dagdeel naar de kinderopvang en dat levert extra kinderopvangtoeslag op, maar deze toeslag is ook hoger geworden door ons lagere inkomen. Verder krijgen we volgend jaar nog een inkomens onafhankelijke combinatie korting uitgekeerd over 2019. Hoe hoog dat precies zal zijn is ook nog koffiedik kijken.

Doelen

We hebben besproken hoe we ons loon gaan verdelen en zijn tot de conclusie gekomen dat we eigenlijk niets aan hoeven te passen aan onze levensstijl. V zal iets meer over gaan maken naar onze gezamenlijke rekening. Ze hoeft sowieso niet meer te sparen voor de studieschuld aangezien die reeds volledig bij elkaar gespaard is. Dat geld kan dus elders gebruikt worden. Bijvoorbeeld om onze buffer verder uit te bouwen.

Ook zijn we tot de conclusie gekomen dat onze extra aflossing op de hypotheek onverminderd door kan blijven gaan. Door het sneeuwbaleffect kunnen we inmiddels maandelijks al €540 aflossen.

Verder lijkt het er op dat we kunnen blijven sparen, maar dat zal uiteraard minder hard gaan dan afgelopen jaar. Ons doel is om onze nettowaarde te laten stijgen tot €40.000. Het lijkt een haalbaar doel te zijn, maar hoe we dit precies gaan bereiken zullen we de rest van het jaar invulling aan geven.

Hoe ziet jouw financiële doel voor 2019 eruit?

Tagged , , , , ,

9 thoughts on “Wat mij nou toch overkomen is

  1. Duo afbetalen, nieuwe matras.niruee tuinset evt nieuw zonnescherm, zonnepanelen.. En dan uiteraard aan t eind van de rit de buffer gewoon op orde net als nu.. 😉 dus zonder in te leveren op spaargeld. Klinkt hebberig maar wonen hier nu 3 jaar, wat vernieuwen is soms nodig en de buffer is maximaal

      1. zeker 🙂 en belangrijkste doel is al gehaald. de spaarrekening vullen tot een bepaald bedrag 🙂 dus geen klachten idd. man bekeek toevallig vorige week mijn excel bestanden en vond ook dat we er positief voor staan. blijkbaar positiever dan verwacht 😉 dus hij ook weer blij met mn excel overzicht en de bedragen op spaarrekeningen etc.

    1. Geen doel hebben is lekker lijkt mij. Wij hebben veel te veel dingen die we nog willen/moeten helaas. Zonnepanelen niet gelukkig. Die hebben we al en kan ik ten zeerste aanraden. Wel vraag ik mezelf af wat er precies gaat gebeuren na 1 januari 2021. Vanaf dan kan je niet meer salderen, ik ben benieuwd wat voor een effect dat heeft voor ons.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.