Wat kost een auto?

Wat kost een auto?Vandaag had ik in de auto een podcast geluisterd. Deze podcast ging over hoe duur het is om een auto te bezitten. Dan gaat het niet over de kosten die jaarlijks terugkomen zoals verzekering, motorrijtuigenbelasting en onderhoud. Maar vooral over de aanschafkosten van de verschillende auto’s die je in je leven zal bezitten. De maker van de podcast gaat er hierbij vanuit dat je op je 25ste een auto koopt van $20.000 en dan vervolgens elke 5 jaar weer een auto koopt ter waarde van $20.000. De oude auto verkoop je dan voor $10.000. Elke 5 jaar zal je dus weer $10.000 moeten bijleggen. Dit wordt vergeleken met iemand die nooit een auto koopt. Het uitgangspunt is dat degene die nooit een auto koopt het ‘bespaarde’ geld belegd op de beurs. Het idee is dat er op de beleggingen een gemiddeld rendement van 8% op jaarbasis wordt gemaakt. Als je dit voor de eerste $20.000 doorrekent, dan is dit 50 jaar later $938.032,25 waard. Hierbij wordt inflatie even achterwege gehouden aangezien het zo makkelijker rekenen is.

De overige cijfers kan je hier terugvinden terwijl de podcast hieronder terug te luisteren is.

Voor ons helaas een zeer actueel verhaal

Vandaag was onze auto naar de garage voor een grote beurt. Er was al eens verteld dat de remmen aan vervangingen toe zijn. Daarvan wist ik dus al dat het er aan zat te komen. Verder rammelde er nogal wat als de motor stationair draaide. Dit zou waarschijnlijk uit de versnellingsbak komen. In eerste instantie was de schatting dat het bij elkaar zo’n €800 zou gaan kosten. Mijn idee was om dit eraan uit te geven om dan nog twee jaar door te kunnen rijden. Daarna zou de auto toch wel klaar voor de sloop zijn was mijn gedachte. Tegen die tijd zou er namelijk ongeveer 300.000 kilometer op de teller staan.

Helaas liep het even iets anders. De garagehouder belde mij. Dat is nooit een goed teken. Dit keer dus ook niet. Er was meer aan de hand dan dat ik wist en dat 1…2…3… zichtbaar was. Uiteindelijk zou het ongeveer €2.000 gaan kosten om alles te repareren. Dat is de auto in zijn geheel niet eens meer waard. Een gevalletje totall loss dus.

Wat is handig?

Moeten we nu toch de auto laten repareren? Of is het verstandig om voor een andere te gaan kijken. En hoeveel willen we daar dan maximaal aan uitgeven? Aan de garagehouder had ik gevraagd wat hij zou doen in mijn geval. Zijn antwoord was heel eerlijk en luidde als volgt: “Voor mij is het het beste dat je de auto door mij laat repareren. Daar verdien ik het meeste op, maar zelf zou ik dat niet doen en zou ik dat geld liever investeren in een jongere auto.” Een erg eerlijk advies vind ik.

Het wordt sowieso geen auto ter waarde van $10.000 (€8.528) aangezien dat over 40 jaar maar zo eens $217.245,21 waard zou kunnen zijn. Mijn gevoel zegt dat we een andere auto moeten gaan zoeken die niet (veel) duurder is dan €5.000. De afschrijving zal dan niet mega hoog zijn en we houden nog wat geld achter de hand om bijvoorbeeld te kunnen investeren.

Wat zou jij doen als je te horen krijgt dat er zulke hoge reparatiekosten aan je auto zijn?

Tagged , , ,

12 thoughts on “Wat kost een auto?

 1. Ja en als ik stop met eten, kleding kopen, s winters in de kou ga zitten, niet op vakantie ga… en wat ik uitspaar ga beleggen…. dan heb ik me toch een kapitaal als ik oud ben. 🙂

  1. Afgezien van het niet op vakantie noem je verder allemaal primaire levensbehoefte. Een auto is dat verre van. Dat is en blijft een luxe bezit. In de podcast is een interview met iemand die sinds 1992 geen auto bezit. Zijn simpele beredenering is dat de mensheid duizenden jaren zonder auto kon en nu sinds de laatste 50-100 jaar vind (bijna) iedereen dat ze niet zonder kunnen. Inclusief onszelf. Maar is dat ook echt zo?

 2. Ik zou ook vervangen. Toevallig hebben wij net gisteren onze nieuwe (jonge occasion) opgehaald. Reden: de vele onderhoudskosten die we aan de vorige auto hadden en de reparaiekosten die er op korte termijn aan zaten te komen.
  Onze auto was pas 6 jaar oud en voldeed ook nog eens niet aan de wensen die wij er nu aan stellen (moet een caravan kunnen trekken).
  We waren dan ook iets meer kwijt dan jullie er aan willen uitgeven… 🙂

  1. Wat voor een auto hadden jullie dat er na zes jaar veel onderhoud aan zat te komen? En wat hebben jullie er voor teruggekocht?

 3. Wij hebben een Seat die we 1,5 jaar geleden kochten en nu 5 jaar is. Haal hem zo op en mag ook €600 aftikken (onderhoud en 2 nieuwe banden). Een auto is een beetje geluk hebben maar vooral een grote kostenpost 😉

  1. Altijd fijn zo’n beurt ja. Ach ja, onderhoud hoort er ook bij, maar op een gegeven moment wordt het gewoon te veel.

 4. Toevallig zijn manlief en ik het er afgelopen weekend over eens geworden dat we onze auto gaan verkopen. Hij heeft nog een lease auto die ik ook kan lenen als hij niet te ver weg werkt.
  Onze auto heeft in de afgelopen 4,5 jaar maar 11.000 km gereden. Als je dat omrekent, dan zijn dat heel erg dure kilometers geweest.
  En ja, de auto weg doen levert ook ongemakken op, maar ….ook weer extra geld elke maand. Besparingen op wegenbelasting, verzekering en de jaarlijkse APK en bijkomende kosten.

  1. Dat lijkt mij een goede keuze Jacqueline. Voor 2444 kilometer per jaar gemiddeld kan je het niet verantwoorden om een auto aan te houden. Dan is het beter om er zo af en toe eens 1 te lenen of huren.

 5. Leuk zulke rekensommetjes. Je kan er immers alle kanten mee op. Als je namelijk een auto 50 jaar had gehouden en keurig had onderhouden, was je waarschijnlijk ver boven die 900k€ uitgekomen. Zie http://www.autoweek.nl/nieuws/klassiekers-de-beste-investering/ 😉
  Maar dat terzijde. Ik denk dat in deze situatie een goede (lees betrouwbare) tweedehands een realistische keuze is. Lees je goed in in merk én type, want dat loopt nogal eens uiteen per jaar/motor/etc. niet alle mercedessen en volvo’s zijn geweldig – niet alle citroens zijn ruk. Zelf zou ik overigens vooral bij Mazda e/o Subaru gaan kijken.
  Anderzijds ligt het er ook aan wat je ná die €2000 aan reparatie hebt. Heb je dan weer een tiptop-auto die je kent & kan vertrouwen, of heb je dan nog steeds een opgelapte bak waar waarschijnlijk snel nog meer werk aan zit.

  1. Met die klassieker heb je volkomen gelijk. In de podcast werd dat ook aangehaald. Maar goed, dat heb ik helaas niet gedaan. Voor wat betreft merk en type wordt het nog even zoeken. Toyota auto’s vind ik persoonlijk niet om aan te gluren. Duitse wagens vind ik het mooiste en qua opties het beste, maar ja. Die zijn niet per definitie het beste. Als ik onze huidige wagen laat repareren voor €2.000, dan is het altijd maar afwachten hoe lang dat goed gaat. Je weet het nooit.

 6. gelukkig kiest iedereen zelf wat ze aan een auto uitgeven.. echt geen 20.000 euro of dollar..
  onze duurste is onze huidige auto.. 6000 euro… we doen er al 6,5 jaar mee en zal nog wel even mee gaan. ondertussen heb ik t spaarpotje voor een vervangende auto ook alweer bijna volgespaard. (dit jaar wil ik hem volsparen tot 5000 en dan volgend jaar tot 7500 om ruim te zitten en keus te hebben)
  wij rijden een auto dus wel langer dan 5 jaar als de auto dat volhoudt iig. wij zijn dus heel wat minder kwijt dan de berekening en de rest kunnen we sparen en sinds vorig jaar idd beleggen 😉 er is dus ook een middenweg voor sommige mensen 😉 een auto én beleggen :p

  1. Langer dan 5 jaar dezelfde auto rijden scheelt al zoveel geld. Dat heb ik met deze ook gedaan. Ik heb hem denk ik al 6.5 jaar. Dat idee van een potje opbouwen is wel een goede tactiek. Misschien zelf toch ook maar eens aan beginnen, maar daarnaast inderdaad ook beleggen 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.