Waarom wij FI nastreven

De laatste tijd heb ik een aantal keer de vraag gekregen waarom wij nou eigenlijk FI nastreven en waarom we er aan begonnen zijn. Hoe zijn wij er in gerold? Hoe zijn wij bekend geworden met het concept FI en wat doet het met ons.

Onder andere Chris van The Pursuit of HOT vroeg mij er naar toen we aan zijn 30/30/30/30 challenge werkten. We hebben samen de bloesemtocht gelopen in Geldermalsen dus er was voldoende tijd om te babbelen over FI en waarom wij dat willen bereiken. Door er over te praten met anderen zet het mij soms ook weer verder aan het denken. Past het wel bij ons? Bevalt ons leven zoals het nu draait wel en is het voor ons wel haalbaar?

Waarom FI?

Wij hebben hier al een stukje over geschreven op onze “over ons” pagina. We zaten, op het moment dat we aan de reis begonnen, best wel flink in de schulden. Mijn eerste woning was net verkocht met een restschuld van een slordige €20.000. Onze nieuwe hypotheek was niet genoeg om de nieuwe woning van te betalen dus moest er een Persoonlijke Lening afgesloten worden ter waarde van €18.000. En alsof dat niet genoeg was had V nog een studieschuld van bijna €20.000.

Wij begonnen dus aan de reis met een flinke achterstand. Het zou geen gemakkelijke reis worden wisten we. Gelukkig hoefden wij onze levensstijl niet drastisch aan te passen aangezien we al geen ‘big spenders’ waren, maar er moest wel serieus afgelost gaan worden. En dat gingen we doen. We hebben onze schouders er onder gezet en hadden zowaar binnen één jaar de PL weggewerkt. Dit bood volgens ons mogelijkheid tot meer.

Daarom hadden wij besloten om FI na te gaan streven.

Past het wel bij ons?

Het jaar dat wij de PL weggewerkt hadden zaten sommige dingen wel mee. We hadden geen onvoorziene uitgaven bijvoorbeeld. Daarnaast kregen we een aardige sloot geld terug van de belastingdienst omdat we het jaar ervoor de hypotheek hadden afgesloten. Tevens had V haar eerste echte full time baan. Ons inkomen was dus ook flink omhoog gegaan terwijl we daar niet echt naar zijn gaan leven. Er was veel geld om af te lossen, wat we dan dus ook deden. Daar zijn we lekker mee doorgegaan wat er in geresulteerd heeft dat de studieschuld ook afgelost zou kunnen worden. We hebben namelijk een even zo groot bedrag op de bank staan als dat de studieschuld groot is. We houden dit echter nog even achter de hand totdat de buffer op orde is.

Op hypotheekvlak hebben we ook niet stilgezeten. Daar is in 3 jaar tijd ook zo’n €20.000 op afgelost. En in de tussentijd hebben we ook nog een verre reis gemaakt van bijna 4 weken lang en zijn we elk jaar binnen Europa op vakantie geweest. We hebben een nieuwe auto gekocht en hebben een kind gekregen.

Bevalt ons leven zoals het nu gaat?

Ondanks deze aflossingen en grote uitgaven kunnen wij ons leven leiden zoals wij dat willen. Dat hebben wij gisterenavond toevallig nog besproken. Als wij iets willen, dan kopen we dat. V kan nog regelmatig kleding kopen, wat toch eigenlijk wel haar hobby is, en B komt niets te kort. Daarnaast kunnen we dus aflossen en leuke dingen blijven doen. Zelfs nu wij beiden minder zijn gaan werken kunnen we nog blijven aflossen. Helaas gaat het sparen wel minder hard.

Dus ja, de levensstijl die bij het nastreven van FI past, past zeker bij ons. Bijkomend voordeel is dat het ook nog eens goed is voor het milieu aangezien wij niet overdreven consumeren wat onze footprint verkleind.

Is FI haalbaar voor ons?

Dat blijft uiteraard koffiedik kijken. Zoals het er nu naar uitziet kunnen wij zeker FI halen en wellicht ook wel FIRE worden. Hierbij staat FIRE voor Financial Indepence Retire Early. We streven echter geen ERE (Early Retirement Extreme) na. Dit betekend dat je zo zuinig gaat leven, dat je in je 30er of 40er jaren al met pensioen zou kunnen. Dat hoeft van ons niet per se.

Het leven heeft echter altijd dingen in petto waar je geen rekening mee kan houden. Stel één van ons raakt bijvoorbeeld deels arbeidsongeschikt. Dan wordt het ineens wel heel moeilijk om FI te worden. Ook zou het kunnen zijn dat we besluiten om onze eigen weg te gaan. Dat zou financieel gezien ook grote gevolgen hebben.

Hier gaan we echter niet vanuit. Dus JA, FI is haalbaar voor ons. We moeten er alleen voor waken dat we niet aan lifestyle inflation gaan doen.

Financieel bewust.

Het belangrijkste tijdens de reis naar FI is denk ik toch wel dat je financieel bewust bezig bent. Iemand heeft daarom ook vandaag uitgeroepen tot “International Financial Indepence Awareness Day”. 25 april is niet geheel toevallig gekozen als dag hiervoor. Dit is namelijk een combinatie van twee vuistregels om FI te kunnen behalen. Ten eerste heb je 25x je jaarlijkse uitgave nodig voordat je kan zeggen dat je FI bent en ten tweede kan je dan gebruik maken van de 4% regel. Samen kom je (in het Engels) dan uit op 25 april.

Helpen jullie mee om de hashtag #425day trending te maken?

Tagged , , , ,

2 thoughts on “Waarom wij FI nastreven

  1. Leuk die 425 actie.

    FI worden is meestal (in ieder geval bij ons) geen doel op zich. Vaak zit er wat achter (minder stress, minder drukte). Het zal bij ons nog jaren duren, maar we doen het vooral vanwege meer vrijheid.

    1. Ik ben het met je eens Mr. Groeigeld. Het FI behalen lijkt mij fantastisch, maar inderdaad niet om vervolgens helemaal niets te gaan doen. Het lijkt mij heerlijk om niets meer te moeten als het op werken aan komt. Laten we eerlijk zijn, werken is eigenlijk best leuk, maar er gaat veel te veel vrije tijd in zitten. Door het bereiken van FI, wat nog lang gaat duren, hoop ik ooit te bereiken dat er minder vrije tijd omgeruild hoeft te worden voor werk.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.