Waarom ik van VTI houd

Beleggen

Beleggen doe ik nog niet lang. Veel geld heb ik ook nog niet belegd. Toch ben ik er afgelopen jaar achtergekomen dat ik er veel eerder aan had moeten beginnen. Tot nog toe bevalt het mij erg goed dat beleggen en het heeft tot nu toe ook 12.63% rendement opgeleverd. Doordat ik nog maar korte tijd beleg, sinds maart 2017, heb ik nog geen dip op de beurs meegemaakt. Ik weet dus nog niet hoe ik er op zal reageren als er serieuze verliezen gemaakt zullen worden.

VTI 10 jaar prestatie
VTI 10 jaar prestatie
VXUS 10 jaar prestatie
VXUS 10 jaar prestatie

Tot op heden ben ik volledig belegd in de combinatie VTI/VXUS. De strategie van mij is om van beide posities 50% aan te houden. VTI vertegenwoordigd hierbij (nagenoeg) de volledige Amerikaanse economie terwijl VXUS de grootste en belangrijkste bedrijven van de hele wereld, behalve Amerika, betreft. De reden dat er van beide posities ongeveer 50% aangehouden wordt is omdat de Amerikaanse economie ongeveer net zo groot is als de rest van de wereld.

DeGiro

Sinds het begin van dit jaar heeft DeGiro helaas besloten om zowel de VTI als de VXUS niet meer aan te bieden. Dit heeft alles te maken met de nieuwe PRIIPS wetgeving. MrFOB heeft begin van dit jaar al een mooie blogpost geschreven wat nu een goede opvolger zou kunnen worden. Ik wil echter helemaal niet een alternatief op de VTI/VXUS combinatie.

Hoge beurs

Her en der valt al tijden te lezen dat aandelen momenteel veel te duur zijn. De Dow Jones heeft nog nooit zo hoog gestaan als nu (>26000 punten) en de Nasdaq neemt ook ongekende hoogtes aan (>6800 punten). Toch denk ik dat er voorlopig nog geen nieuwe dip aankomt. Mijn verwachting is grotendeels beïnvloed door schrijven van Seeking Alpha. Nu vaar ik daar absoluut niet blindelings op en realiseer ik mij uiteraard dat een nieuwe dip altijd op de loer ligt, maar de signalen dat het voorlopig niet gebeurd zijn duidelijk.

Belastinghervorming

Voor Amerikaanse bedrijven komt er definitief een belastinghervorming aan. Onder de nieuwe regels, die vanaf 2019 van kracht zullen zijn, hoeft er geen 35%, maar slechts 20% vennootschapsbelasting betaald te worden. Ook hoeft er over in het buitenland behaalde winsten minder belasting betaald te worden als deze winsten naar het thuisland worden gehaald.Tax Rate top 10 holdings VTI

In de tabel hiernaast is te zien wat de top 10 holdings in VTI tot 30 september 2017 procentueel aan belasting moesten afdragen. Zo valt direct op dat 6 van deze holdings zullen profiteren van deze nieuwe belastingmaatregelen. De verlaging op het belastingpercentage zal direct extra contant geld opleveren voor deze bedrijven. Deze extra inkomsten kunnen vervolgens weer gebruikt worden voor investeringen of deze kunnen aan de aandeelhouders uitgekeerd worden.

Over de winsten die vanuit het buitenland teruggehaald worden hoeft dus ook minder belasting betaald te worden. De winsten die dit op zal leveren zal voornamelijk door de bedrijven ook indirect teruggegeven worden aan de aandeelhouders door eigen aandelen op te kopen. Dit kan oplopen tot een geschatte 450 miljard Dollar. Dat zal het aandeel VTI, zo is de verwachting, goed doen. De koers zal hierdoor een stijgende lijn vertonen.

Consumentenvertrouwen

Nog niet alle cijfers voor 2017 zijn bekend, maar zoals het er naar uitziet lijkt het consumentenvertrouwen in Amerika historische hoogtes aannemen. De consumenten in Amerika bepalen voor ongeveer 70% de totale economie. Voor VTI heeft dit gevolgen aangezien binnen dit aandeel voor 21% bestaat uit consumentendiensten en goederen.

Volgens onderzoek van MasterCard is er alleen al tijdens het afgelopen shopping season voor zo’n 800 miljard Dollar uitgegeven door consumenten. De verwachting is dat de consumentenuitgave in 2018 onverminderd door zullen gaan. VTI zal hiervan profiteren.

Bedrijvigheid

Als dit nog niet genoeg is valt er ook nog te vertellen dat in november 2017 ook de bouwuitgaven en fabrieksactiviteiten zijn uitgebreid. Dit zijn twee belangrijke aanjagers voor de economische gezondheid van Amerika. Alleen de bouwuitgaven zijn met 0.8% gestegen naar een totale waarde van 1257 miljard Dollar. Ook de Institute for Supply Management (ISM) heeft hun index zien stijgen van 58.2 in november naar 59.7 in december. Bij deze index betekend het dat alles boven de 50 groei aanduid. Dit vertegenwoordigt ongeveer 12% van de Amerikaanse economie.

Deze toenemende bedrijvigheid geeft aan dat bedrijven de toekomst positief in zien en voorlopig geld zullen blijven uitgeven en dat er gebouwd zal blijven worden. Deze groeiende activiteit is een belangrijke aanjager voor stijgende aandelenprijzen waar een breed verspreid aandeel als VTI ook van zal profiteren.

FED rente

Als laatste is het nog belangrijk om naar de rente van de FED te kijken. De vooruitzichten lijken aan te geven dat er 3 renteverhogingen aan zitten te komen in 2018. Als deze renteverhogingen inderdaad plaats zullen vinden, dan zal de economie daar in principe hinder van kunnen ondervinden. In de afgelopen tijd heeft de FED echter vaker kleine renteverhogingen doorgevoerd. Iedere keer dat dit gebeurde was dit in lijn met de verwachtingen van investeerders. Tot op heden heeft dit de bull market niet tegengehouden.

Ondanks de, mogelijk aanstaande, renteverhogingen, zal de rente nog steeds historisch laag blijven. Voor 2018 zal dit betekenen dat het meer van hetzelfde als in 2017 zal zijn. En dat is een prima beursjaar geweest.

De verwachting is dat de algehele economie in Amerika zal profiteren van deze samenloop van omstandigheden. Aangezien het aandeel VTI onder andere opgebouwd is uit de belangrijkste Amerikaanse bedrijven, zowel in de financiële als de IT sector, is de verwachting dat dit aandeel in 2018 goed gaat presteren.

Conclusie

Nu ben ik uiteraard geen analist en heb ik niet alle cijfers zelf opgezocht, maar VTI heeft het afgelopen jaar goed gedaan. Voor alsnog zijn er totaal geen aanwijzingen te bespeuren waarom het in 2018 minder goed zal gaan. Alle lichten lijken op groen te staan wat voor mij voldoende reden geeft om te willen blijven investeren in VTI.

Hopelijk komt DeGiro snel met een opheffing van de blokkade en kunnen we weer snel dit aandeel aanschaffen bij hen. Anders moet ik toch maar overstappen op Lynx of Binck.

Tagged , , , , , ,

2 thoughts on “Waarom ik van VTI houd

    1. Ja, ik baal er behoorlijk van. Hopelijk lossen ze het binnen afzienbare tijd op. Normaal gesproken probeer ik elke maand te kopen. Vriendin lief heeft hier alleen nog steeds moeite mee, dus de afspraak was nu dat ik pas in maart weer mag kopen. DeGiro heeft dus nog twee maanden de tijd om het weer toe te laten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.