Waarom een kortlopende lening en hoe wij hiermee omgingen.

“The sky is the limit” wordt wel eens geroepen. Met zijn allen hebben wij het maar getroffen dat we in deze tijd leven. Niets lijkt te gek te zijn. Niets lijkt onmogelijk te zijn. Is het toch onmogelijk… Dan maken we het toch mogelijk!

Consumptiemaatschappij

Als één van je favoriete bezigheden het lezen over persoonlijke financiën is dan is de kans groot dat je niet een groot voorstander bent van de huidige consumptiemaatschappij. Uiteraard consumeren we allemaal. Tot op zekere hoogte is het een basisbehoefte. We moeten tenslotte allemaal eten en drinken. Consumeren gaat tegenwoordig echter veel verder dan dat. We rijden naar ons werk toe. We hebben nieuwe kleding nodig. We gaan uiteten. Pretparken zijn populairder dan ooit te voren. Meerder vakanties per jaar zijn een gemeengoed geworden. Zo zou ik nog best even kunnen doorgaan.

Voor onze drang om te consumeer is geld nodig. Hiervoor werken we. Dat is allemaal uitstekend. Door de consumptie blijft de economie draaiende en het zou mooi zijn als de economie ook nog eens groeit met 1-3% per jaar. Over het algemeen gebeurt dit ook en dat brengt weer extra consumptie met zich mee. Maar hoe bekostigen we dat met zijn allen dan?Google naar persoonlijk kredietAls je googlet naar ‘persoonlijk krediet’ dan krijg je al direct een aantal voorbeelden van mogelijke zoekuitbreidingen. Dit zegt eigenlijk al genoeg. Er zijn zoveel mogelijkheden om snel extra geld te regelen. Bijvoorbeeld door een persoonlijk krediet te nemen. Ik ben hier absoluut geen voorstander van. Daarom durf ik eigenlijk ook wel te zeggen dat wij het helaas wel een keer hebben moeten gebruiken.

Ons persoonlijk krediet

Zoals op de pagina ‘over niettot71‘ al staat beschreven, hebben wij ook een persoonlijke lening moeten afsluiten. Van te voren was dit helaas niet voorzien, maar helaas viel alles duurder uit tijdens de bouw en kon de hypotheek niet meer verhoogd worden. Eigenlijk uit bittere noodzaak hebben wij een kortlopende lening van €18.000,- moeten afsluiten. Per maand zou dit ons €180,- kosten. Na een termijn van 10 jaar zou de lening afgelost zijn. De lening zou ons dan totaal €21.600,- kosten. Gelukkig hadden we uiteindelijk ‘slechts’ €14.000,- van de lening nodig. Dat scheelde alweer iets. Al met al waren we er overigens zo niet blij mee en past dit zo niet bij ons. Tussen ons heeft dit daarom ook redelijk wat stress opgeleverd. Achteraf kijken we met een glimlach op die periode terug, maar op dat moment was het echt niet relaxed.

Aangezien we dit echt niet wilden hebben we besloten om deze lening zo snel als Spreadsheet over aflossenmogelijk af te lossen. Het bleek namelijk zo te zijn dat de lening ten alle tijden afgelost kon worden met eigen middelen. Dit heeft er toe geleid dat we sowieso elke maand wel een extra aflossing hebben gedaan richting de geldverstrekker. De complete dertiende maand van M en vakantiegeld inkomsten van beide zijn in de tussentijd ook overgemaakt naar diezelfde geldverstrekker. De getallen dit dit opgeleverd heeft zijn uiteraard in een Excel sheet verwerkt en daardoor konden we een mooie grafiek maken.

Brief Defam lening afgelost

We hebben de mogelijkheid gevonden om de lening binnen een jaar af te lossen. Hier waren we uiteraard dolblij mee en dit is dan ook zeker gevierd. Achteraf zijn we ook wel trots op onszelf dat ons dit op deze manier gelukt is. Zeker aangezien we tot en met juni 2016 twee woningen hadden waarvan de ‘oude’ woning gelukkig wel verhuurd was voor enkele maanden. Gelukkig hebben wij onze persoonlijke financiën goed op orde waardoor dit mogelijk was.

We hebben dus ooit ook zo’n lening gehad, maar wensen dit nooit meer nodig te hebben. Het heeft ons uiteindelijk volgens mij zo’n kleine €500,- aan rente gekost, dus dat valt alleszins mee, maar het idee was gewoon verre van prettig. Het had heel anders af kunnen lopen dan dat het nu gedaan heeft. Zouden jullie een dergelijke lening overwegen?

Tagged , , ,

3 thoughts on “Waarom een kortlopende lening en hoe wij hiermee omgingen.

  1. Zo’n soort lening zou ik zeker overwegen; het is uit “noodzaak” en jullie wisten zeker dat je hem probleemloos zou kunnen terugbetalen, dit is een voorbeeld van hoe het zou moeten zijn. Wij hebben in een soortgelijke situatie gezeten en het uiteindelijk met een gift van ouders en spaargeld kunnen opvangen, zonder deze bijdrage was het niet mogelijk.

    Jullie sparen nu toch wel minimaal 18k per jaar he? Want blijkbaar is dat geen enkel probleem 🙂

    1. Fijn dat jullie in een soortgelijke situatie geholpen zijn door ouders. Soms is dat nodig in het leven. Tegenwoordig sparen we lekker ja. of het precies zoveel is weten we pas aan het einde van het jaar. Dan moet blijken of de nettowaarde met zo’n bedrag is toegenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.