Vroegpensioen of werken

Gisteren las ik een artikel op internet waaruit blijkt dat de Nederlandse economie met 48 miljard zou kunnen groeien als niemand met vroegpensioen zou gaan. Allemaal tot de pensioenleeftijd werken levert een algehele hogere productiviteit op. In Nederland is het zo dat het vele 55 plussers economisch gezien voor de wind gaat en dit resulteert in een vroegpensioen.

Nu heb ik nog mijn vraagtekens bij het artikel. Hebben ze er bijvoorbeeld wel rekening mee gehouden dat 55 plussers waarschijnlijk niet zo productief meer zijn dan de jongere generaties? En hebben ze er rekening mee gehouden dat de mensen die wel met vroegpensioen gaan juist geld in de economie stoppen door te gaan consumeren. Hier is namelijk meer tijd voor.

Als je Nederland vergelijkt met andere landen uit de “OESO” (Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling), dan staan wij op dit vlak op de 22ste plek. En stel alle landen uit de OESO zouden het zo goed doen als de koploper Zweden, dan zou de economie maar zo met 1700 miljard Euro kunnen groeien. Toch denk ik hier anders over doordat er dan minder geconsumeerd zal worden doordat er minder gepensioneerden zullen zijn.

Hoe denken jullie hierover?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.