Vastgoed voor investering

Vanavond bij het eten hadden wij de iPad aan staan. We hadden de NPO app opgezet met live NPO1 aan. Dit aangezien we geen tv abonnement meer hebben. Er was één item welke mijn aandacht trok. Belegger verovert de koopwoningmarkt ten koste van starter. Bij EenVandaag gingen ze nog dieper op dit onderwerp in. Het komt er kort gezegd op neer dat de starter hinder ondervindt van investeerders die relatief goedkope woningen opkopen.

Deze woningen zijn voornamelijk appartementen welke nog enigszins te betalen zijn voor de starter. Voor investeerders zijn deze panden echter ook interessant aangezien het niet om extreme bedragen gaat waardoor er meerdere gekocht kunnen worden voor de verhuur. De voordelen die investeerders hierbij vaak hebben ten opzichte van starters is dat ze steeds vaker zonder voorbehoud van financiering kunnen kopen. Voor de verkopende partij is dat uiteraard erg interessant.

Als tweede pluspunt voor investeerders ten opzichte van starters, is dat investeerders het soms niet laten om (ver) boven de vraagprijs te bieden. Zij zijn hiertoe bereid aangezien het vaak om lange termijn investeringen gaat en de woningen verhuurd gaan worden. Hierdoor verschijnt er toch wel geld in het laatje van de investeerder.

Sinds korte tijd loop ik ook met de gedachte rond om als investeerder mezelf op de woningmarkt te begeven. De wens is er om één of meerdere panden te bezitten voor de verhuur. We wonen in een stad waar een schoolcampus aanwezig is. Dit kan potentieel interessant zijn voor het vinden van huurders. Op de website van NIBC Direct had ik al gevonden dat zij ook hypotheken verstrekken voor panden binnen onze gemeente. In de nabije maanden ga ik mezelf hier meer in verdiepen om te onderzoeken of investeren in vastgoed voor ons interessant is.

Wat vindt jij van deze beweging op de huizenmarkt?

Tagged , , ,

12 thoughts on “Vastgoed voor investering

 1. Ik weet even niet meer waar, maar ik las dat vooral bij huizen onder de ton investeerder de starters dwars zitten. Die zijn er bij ons in de regio bijna niet.
  Ik heb er ook wel aan zitten denken, maar het is relatief veel geld waarmee we dan op één paard wedden..

  1. Ik moet mezelf nog veel verder erin verdiepen dan wat ik nu gedaan heb. Ook bijvoorbeeld nog op mogelijk beschikbare panden. Misschien zijn er in mijn regio ook geen goedkope panden te vinden. Zelfs dat is nog onbekend.

 2. Hoi Niet71, investeren in ander vastgoed dan je eigen woning zou ik ook wel willen. Als je het alleen doet dan wordt je waarschijnlijk wel erg kwetsbaar en zit je geld erg vast. Ik zorg voor wat meer risico spreiding en overweeg om tzt via speciale crowdfundings platforms te investeren in onroerend goed.

  1. Hoi Kees. Dankjewel voor je reactie.
   Het is inderdaad nog afwegen of het een verstandige zet zal zijn. Tot op heden beleggen we op de beurs in wijdverspreide ETF’s. Dat geeft inderdaad een betere diversificatie.

 3. Het idee om een (of meerdere) woningen te kopen en die te verhuren is een idee waar ik ook vaak mee speel. Het grootste voordeel lijkt me vooral dat je er passief inkomen uit kunt krijgen. En het is natuurlijk heel tastbaar om een extra huis te hebben en dat te verhuren. Veel tastbaarder (imho) dan een portefeuille beleggingen waar je rendement uit haalt.
  De nadelen vind ik echter ook behoorlijk groot, vandaar dat ik er op dit moment nog niets mee doe: huurders zijn behoorlijk beschermd in NL, problemen met huurders zijn een gegeven (vroeg of laat krijg je ermee te maken) en bij leegstand is je passief inkomen ook meteen weg (of in ieder geval lager).
  Daarbij speelt ook nog mee dat ik in een middelgrote gemeente woon zonder campus, en dat de goedkoopste huizen hier voor 150k weggaan, dus dat zou meteen een flinke investering zijn.
  Een ander nadeel is dat de spreiding in beleggingen natuurlijk helemaal weg is als je niet alleen in vastgoed investeert dmv je eigen huis, maar ook nog door huurpanden te kopen.

  Momenteel beleg ik dus vooral in vastgoed door de hypotheek op mijn eigen woonhuis versneld af te lossen, en daarnaast ben ik de beleggingsportefeuille aan het opbouwen. Hoe dan ook zul je een aardig bedrag zelf mee moeten brengen om een tweede huis te kopen, dus ik ga dat eerst eens bij elkaar sparen en dan kan ik altijd nog zien wat ik op dat moment doe.
  Ik vind de huizenprijzen momenteel ook behoorlijk hoog, dus misschien wordt het een stuk aantrekkelijker als we weer een flinke crisis krijgen over een paar jaar.

  1. Het investeren in vastgoed neemt inderdaad wel een flinke diversificatie weg die je met bijvoorbeeld Index fondsen wel kan bereiken. Maar inderdaad het passieve inkomen klink bij mij als muziek in de oren. Met dividend beleggen is natuurlijk ook een passief inkomen te bereiken, maar dat duurt mijn inziens veel langer.
   De nadelen van huren zijn er ook legio en dat moet allemaal in een business case meegenomen worden. Ik vind namelijk dat het echt als een bedrijf gezien moet worden.

   Voor alsnog blijven wij ook op de beurs beleggen en onze hypotheek aflossen. Dit is makkelijker haalbaar en zeker het laatste geeft gegarandeerd rendement, hoewel dat ook niet al te veel is.

 4. Ik zat nog te bedenken, pasgeleden las ik iets over verenigingsvorm waarbij meerdere mensen geld inleggen om een huis te kopen. Ik weet alleen niet meer wat de term daarvoor was. Dan de huurinkomsten evenredig verdelen en je kunt wat eenvoudiger eraan beginnen of makkelijk spreiden over meerdere panden…

  1. Dat klinkt al een mooi initiatief. Mocht je de naam nog te binnen schieten dan mag je die altijd even aan mij laten weten.
   Zelf luister ik met plezier in de auto naar de podcasts van the doughroller. https://www.doughroller.net/thepodcast/
   Hij heeft ook al wel eens behandeld hoe hij met een partner samen meerdere panden gekocht heeft. Is helaas wel allemaal in Amerika.
   Het lijkt mij ook wel wat om zoiets samen met een vriend te doen.

 5. De Nederlandse woningmarkt is vrij gereguleerd:
  – door de hypotheekrenteaftrek zijn de waardes van woningen kunstmatig hoog
  – ook het feit dat je over je eigen woning geen vermogensbelasting (box 3) betaalt, draagt eraan bij dat de waardes kunstmatig hoog zijn in ons land
  – door het sociale huurstelsel zijn huren bij lage inkomens kunstmatig laag

  Hierdoor is het beleggen in verreweg de meeste woningen niet interessant vanwege de lage netto rendementen. Zeker als je daar de hoge rentepercentages van een investeringshypotheek naast zet. Dan kun je niet concurreren met normale bewoners die hun huis zelf kopen met een hypotheek…

  Maar bij bijvoorbeeld starterswoningen in grote steden, senioren-zorg-woningen, studentenhuisvesting kan het investeren in residentieel vastgoed wel interessant zijn. Bewoners in deze segmenten zullen sneller bereid zijn te huren, omdat kopen minder aantrekkelijk is. Een student bijvoorbeeld zal vaak zelf geen woning kopen, omdat hij te weinig inkomen heeft en omdat hij maar 4 jaar studeert. In deze segmenten liggen koopprijzen dan ook lager en huurprijzen hoger. Dit maakt de rendementen aantrekkelijker.

  Een tip vooraf: verdiep je er eerst goed in. Er zitten best wat nadelen aan vastgoed-investeringen. En hoe doe je een goede aankoop als je er zelf weinig verstand van hebt?

  1. Het vergt van deze kant inderdaad nog flink wat uitzoekwerk voordat we misschien kiezen om vastgoed investeringen te gaan doen. Het zou maar zo mogelijk zijn dat het voor ons of niet haalbaar is of gewoon te risicovol.
   Sowieso moeten we eerst maar eens een startkapitaal bij elkaar gespaard/belegd zien te krijgen. Een hypotheekverstrekker zal hoe dan ook nooit 100% van de woningwaarde willen lenen aan investeerders.

 6. Wij oriënteren ons ook. We zouden misschien ons eigen huis in de toekomst willen verhuren dus dat zou nog een paar jaar duren voordat het zo ver is. Er is een aardige sloot eigen geld voor nodig zoals hierboven ook al aangegeven. Er zijn overigens nog meer verstrekkers dan alleen het dure NIBC!

  1. Je eigen woning verhuren lijkt mij riskant. Zelf heb ik wel gedaan in de periode dat ik (ongewild) twee woningen had. Maar waar zouden jullie zelf dan heen gaan als de woning verhuurd is? En wat als je terug wilt, maar de huurder wil er niet uit?

   In de gemeente waar wij wonen zijn panden van net geen €100.000 te koop. Wat ik al ondervonden heb is dat je maximaal zo’n 70% van de woningwaarde kan lenen. Dan vergt dit toch al een eigen inbreng van zo’n €40.000 inclusief bijkomende kosten en verhuur klaar maken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.