Variabele hypotheek vastzetten

ECBAfgelopen zondag heb ik een blogpost geplaatst over de daling van de variabele rente van onze familiehypotheek. Uiteraard is het goed nieuws dat de rente wederom gedaald is, maar aan de andere kant geeft dit stof tot nadenken. Ene Marc reageerde op de post met de vraag of de variabele rente niet net zo makkelijk weer kan stijgen dan dat deze daalt.

Dat is uiteraard een mogelijk scenario bij de vorm van variabele rente en dus terecht opgemerkt door Marc. Een variabele hypotheekvorm heeft zo zijn voor- en nadelen. De hypotheek die ik heb afgesloten bij de familiebank heeft als onderliggende geldverstrekker de ABN-AMRO bank. Het grote voordeel bij hen is dat een variabele rente lening geen aflossingslimiet kent. Er kan volledig vergoedingsvrij worden afgelost. Voorheen werd dit boetevrij genoemd. Zodra de rente vast gezet wordt krijg je wel te maken met een aflossingslimiet van 10%. Bij alles wat daarboven afgelost wordt rekent de bank een zogenaamde vergoeding.

Wat de vergoeding in dit geval inhoud kan ik op dit moment helaas niet terugvinden. Dit zou in de voorwaarden van de hypotheek te vinden zijn. Deze papieren zijn echter niet in mijn bezit. Het is op dit moment wel interessant om dit eens uit te zoeken. We komen namelijk steeds dichter bij het punt dat de hypotheekrente weer omhoog zal gaan. Er gaan namelijk al lange tijd geruchten rond dat de ECB hun opkoopprogramma van obligaties gaat verlagen. Komende donderdag zal hier waarschijnlijk meer bekend over gemaakt worden.

Wanneer de ECB het stimuleringsprogramma verlaagt, zal dit op termijn betekenen dat de rentes weer omhoog gaan. In de eerste plaats zal dit alleen gaan om rentes op obligaties, maar uiteindelijk zullen ook de rentes op hypotheken en als laatste rentes op spaarrekeningen omhoog gaan. Voor die tijd moeten wij beslissen of dat we de variabele rente vast willen zetten of variabel willen laten. Zetten wij deze vast, dan mogen we niet meer dan een kleine € 5000,- per jaar aflossen.

Momenteel lossen we per jaar een ruime € 6000,- af, dus dan zouden we al moeten minderen met aflossen. Wat zouden jullie in ons geval doen? Vastzetten of toch lekker variabel houden en de vrijheid van (meer dan 10%) aflossen behouden?

Tagged , ,

8 thoughts on “Variabele hypotheek vastzetten

 1. Wij hebben zelf (direct) een hypotheek bij de ABNAMRO, maar wat mij al een tijd opvalt is dat de variabele hypotheek daar hoger ligt dan de hypotheek voor 1, 2, 3, 4, 5 en 6 jaar vast. Dus met vastzetten voor een beperkte periode kun je een nog lagere rente krijgen….

 2. Hmm, dat is ook een interessante. Ik ga zeker uitzoeken wat de mogelijkheid is om het vast te zetten. En dan misschien maar voor lief nemen dat je dan niet meer dan 10% kan aflossen zonder gevolgen. Dankjewel!

  1. Na iedere rente vaste periode mag je naar hartelust weer alles wat je maar wil aflossen, (bank) spaarhypotheken even buiten beschouwing gelaten. Dus 1 jaar vastzetten en voordat je een volgende rentevaste periode ingaat nog even een paar duizend euro extra aflossen is geen probleem.

 3. Wacht even. Begrijp ik het goed dat jullie hypotheeksom nog maar €50.000,- is? (Omdat je spreekt over €5000,- = 10%)
  Als dat zo is: geweldig en ik feliciteer jullie met deze relatief kleine schuld!

  Dan zou ik hier geen seconde meer over piekeren en lekker op variabel laten staan. Wat ga je er in hemelsnaam mee winnen om nu vast te zetten als de variabele rente (een beetje) stijgt?

  Zoals je zelf al aangeeft ga je last krijgen van het 10% plafond. Echt een no-brainer lijkt me hoor.

  1. Ow helaas niet Mark. Dit is slechts de hypotheek bij de familiebank. De totale hypotheek is een veelvoud van deze € 50.000.-

 4. Als je echt de absolute minimale rente wilt moet je hem trouwens 1 jaar vastzetten.
  Als je een beetje aan risicobeperking wilt doen splits je de hypotheek en zet je de helft op 1 januari vast en de andere helft op 1 juli.

  Uiteraard los je af op de helft met de hoogste rente. 🙂

  1. Dat van het opsplitsen van de hypotheek (1 januari en 1 juni) kende ik niet. Komende week ga ik met mijn ouders uitzoeken wat de mogelijkheden zijn. Dit zal ik dan ook zeker meenemen in het onderzoek. Dankjewel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.