Traceerbaar vlees

Enige tijd geleden waren wij op visite bij de nicht van M. We waren uitgenodigd om naar hun nieuwe woning te komen kijken. Ze hebben een ruime woning in het buitengebied gekocht met daaromheen veel ruimte. Zelfs zoveel ruimte dat ze op een eigen stuk grasland hooi kunnen verbouwen welke ze dan weer kunnen voeren aan hun eigen koeien en stieren. Hobbymatig hebben ze in totaal 3 pinken (jonge koeien) en 2 stieren en nog wat kippen. Mijn vraag wat ze met de stieren van plan waren werd beantwoord met het laten slachten van de beesten. Het vlees zou dan deels verkocht worden en deels zelf opgegeten worden.

Vanaf hier was mijn aandacht direct nog sterker. Ruim een half jaar geleden had ik dankzij blogger Hypotheekweg al kennis gemaakt met de website koopeenkoe. Hier had ik echter nog nooit gebruik van gemaakt aangezien ik het nog relatief duur vind. Na doorvragen bij mijn nicht bleek echter dat ze binnenkort de eerste stier al zouden laten slachten. Ik vroeg of er voor ons ook de mogelijkheid was wat vlees te kopen. En die was er zeker. We hebben dan ook direct aangegeven dat we interesse hadden.

Toen begon het wachten. Het heeft uiteindelijk nog ongeveer 2 maanden geduurd alvorens de stier geslacht zou worden. Mijn nicht stuurde mij op een dag een berichtje wanneer het zou gaan gebeuren en dat het om ongeveer 35 kilogram vlees zou gaan. We schrokken nogal van het aantal. Aangezien we zelf niet zo’n grote vriezer hebben waar zomaar zoveel vlees in kan heb ik familie en vrienden gevraagd of ze ook geïnteresseerd zouden zijn. Een aantal gaven aan van wel. Dan zou het goed moeten komen.

Toen de stier, nu zo’n 3 weken geleden, geslacht is bleek er toch minder vlees aan te zitten dan van te voren gedacht. Ons aandeel bedroeg uiteindelijk 13 kilogram. Hiervan hebben we nog 3 kilogram verdeeld onder familie en de rest houden we zelf. 10 kilogram traceerbaar vlees van een stier welke ik met eigen ogen heb gezien. In een goede omgeving en op een nette manier geslacht door een lokale slachter. De slachter gaf aan dat hij zelden zulk mooi vlees gezien had en de stier van geluk mocht spreken met zo’n goede verzorging.

De uiteindelijke kosten vallen alleszins mee. Per kilogram betalen we € 6,90.-. Voor een kilogram gehakt is dat relatief duur natuurlijk, maar er zit ook veel biefstuk en ander duurder vlees tussen. Voor dergelijk vlees is het echt een koopje.

Voor vanavond staat de eerste biefstuk op het menu. We zijn erg benieuwd naar de kwaliteit en de smaak. Misschien willen we hierna nooit meer supermarktvlees/kiloknallers.

3 thoughts on “Traceerbaar vlees

  1. Chapeau voor het kopen van ethisch vlees! En voor die prijs is het nog niet eens zo’n slechte deal ook trouwens. Hoop dat het goed smaakt, al zal dat het probleem niet zijn.
    Maar eh, sterkte met het verhoogd risico op hart en vaatziekte, obesitas, kanker en nog een lange lijst aan andere aandoeningen 😉 Ik daag je uit om dit eens te bekijken! https://nutritionfacts.org/video/uprooting-the-leading-causes-of-death/ (en daarna de rest van deze site eens door te ploegen). Wij eten al 3 jaar geen vlees meer en het bevalt prima! En scheelt nog flink geld ook (direct en in-direct).

    1. Het eerste stukje vlees wat we gehad hebben was een biefstuk. Deze smaakte erg goed en smaakte eigenlijk ook direct naar meer. Ik ben nog niet toegekomen om naar je link te kijken. Ga ik zeker nog doen. Het is mij al wel bekend dat vlees niet heel goed is voor je, maar tot op heden kan/wil ik niet zonder. Mijn vriendin is overigens wel zo goed als van het vlees af en dat bevalt haar zeer goed.

      1. Ik weet niet of je veel sport, maar daar heb ik de grootste (merkbare) “winst” gehaalt. Je herstelt veel sneller, erg prettig. De rest merk je minder duidelijk, maar de binnenkant van mijn lijf is nu wel een stuk gezonder (net als met FIRE, is ook dit beetje lange termijn denken). Benieuwd wat je van de presentatie vindt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *