Studieschuld aflossen

Trouwe lezers van dit blog zullen weten dat V een studieschuld heeft. Dit heb ik namelijk hier en hier al kort even laten vallen. Het is geen mega studieschuld, maar toch een die je niet zomaar even wegwerkt. De totale schuld bedraagt namelijk ruim €19.000. Aangezien de studie in 2014 was afgerond en er pas afgelost hoeft te worden nadat er een volledig kalenderjaar is verstreken zou V in 2016 moeten gaan aflossen. We hebben toen echter ervoor gekozen om een maximale aflossingsvrije periode van 60 maanden aan te vragen.

De DUO vereist hier geen verdere opgaaf van reden voor dus werd deze aanvraag ook snel goedgekeurd. De reden dat wij dit gedaan hadden was simpel. Op de spaarrekening zouden we 0.5% ontvangen terwijl er slechts 0.12% rente betaald hoefde te worden aan de DUO. Het doel was om zo veel mogelijk per maand te sparen op de spaarrekening. Dit geld zou dan netjes tegen 0.5% renderen. Het plan was om de €19.000 dan binnen die 60 maanden bij elkaar te sparen en dan in 1x aflossen.

Inmiddels zijn we alweer een kleine 4 jaar verder na het afstuderen van V. In die tussentijd zijn we al flink aan het sparen geweest voor de schuld en was er al een dikke €11.000 bij elkaar gespaard. Helaas zijn de banken tegenwoordig minder gul met de rentes waardoor we nog maar 0.05% ontvangen over deze centen. Dit zette mij aan het denken waardoor ik eens ging inloggen bij de DUO.

Het blijkt dat de DUO elke maand €1.92 aan rente rekent voor de schuld. Maandelijks wordt dat bedrag dus bij de totale schuld opgeteld. Uiteraard levert de spaarrekening dit niet op per maand, dus dan is het verstandig om af te lossen. Helaas hebben wij onze bufferrekening nog niet voldoende op orde en beschouwden we de centen, die bestemd zijn voor de studieschuld, als extra buffer indien er serieuze problemen zouden zijn. (verlies van baan bijvoorbeeld)

Voor nu is het dus niet verstandig om de volledige €11.000 te gebruiken voor aflossing. Echter waren we het samen er snel over eens dat we beter wel alvast een deel konden aflossen. Zo hebben we afgelopen week de opdracht gegeven om €5.000 af te lossen. Dit kon gemakkelijk geregeld worden met iDEAL. Nadat deze opdracht bevestigd was kreeg V ook snel een e-mail van de DUO dat er een betaling ontvangen was en dat ze dit zouden verwerken. Inmiddels is dit ook verwerkt en zullen we komende maand kunnen zien wat dit voor een gevolgen heeft voor de rente die er bij komt.

Voor nu staat er dus nog een goede €14.000 over welke nog afgelost moet worden. Plan is om dit binnen 2 jaar compleet afgelost te hebben. Ongeveer €6.000 is al beschikbaar op de spaarrekening. Aan ons de taak dus om nog €8.000 bij elkaar te sprokkelen. Als we zo doorgaan als nu, dan moet dat zeker haalbaar zijn binnen die 2 jaar.

Had jij een studieschuld bij het behalen van je diploma en zo ja, hoe ga of ging je hiermee om?

Tagged , , ,

11 thoughts on “Studieschuld aflossen

 1. Wij hebben allebei een studieschuld. Ik ben pas vorige maand begonnen met aflossen. Mijn rentepercentage zoals ie nu vaststaar ks 0,01%, daar hoeft dus niet perse extra geld heen. De studieschuld van B is lager dan de mijne, maar zijn rentepercentage is 0,81%. Op zijn studieschuld lossen we extra af. Zodra zijn studieschuld is afgelost willen we het bedrag wat we nu maandelijks aflossen op zijn studieschuld gebruiken als extra aflossing op mijn studieschuld.

  Met de huidige aflossingen lopen onze studieschulden nog wel een jaar of 10. Wanneer er veranderingen zijn in de rentepercentages of onze financiële situatie besluiten we misschien sneller of langzamer af te lossen.

  1. Dat lijkt mij een hele mooie tactiek. Ooit moet het toch afgelost worden. Versneld lijkt mij dan ook wel lekker. Af en toe de tactiek heroverwegen is inderdaad slim.

 2. wow, dat is een hele verandering: van afbetaling uitstellen naar versneld aflossen!

  Maar 1 ding begrijp ik niet:
  “Uiteraard levert de spaarrekening dit niet op per maand, dus dan is het verstandig om af te lossen.” De studieschuld kost 0.12% van 19000=1,90 per maand, dan levert sparen (0,5%) toch meer op dan aflossen?

  1. Inderdaad een flinke ommezwaai. De reden tot aflossen is dat we nu nog maar 0,05% krijgen op onze spaarrekening. Dat is ruim de helft minder dan de 0,12% die we moeten betalen. Zodoende.

 3. mijn studieschuld was redelijk snel afgelost. man heeft nog wel een studieschuld. nu nog een kleine 5000 euro. we lossen elke maand 100 af ipv 60. wil eigenlijk wel nog meer aflossen maar tegelijkerktijd ook sparen. maar goed in 2022 zijn we er vanaf als we zo door blijven aflossen. ook prima. het einde is in zicht 🙂 hij was begonnen met 11000 en toen nog een hogere rente

  1. Kijk, dat is nog eens een mooie lening. Ga je die wel versneld aflossen? Waarschijnlijk in 2020 wordt de rente daarvan namelijk herzien, en mogelijk ga je dan wel rente betalen.

 4. Nee, gelukkig niet. Maar dat had ik te danken aan mijn ouders die hielpen. Niettemin hoop ik dat mijn kinderen er ook zonder studieschuld kunnen afkomen. Mijn oudste dochter combineert een hbo opleiding via de Loi met een baantje. Op die manier hoeft ze niet te lenen.

  1. Het is een mooie start als je afgestudeerd bent en geen schuld hebt. Zelf heb ik dit ook mee mogen maken. Nu heb ik alleen maar MBO gedaan wat nou niet de duurste opleiding geweest is, maar toch.
   Slim van jullie oudste dochter om er naast te werken in plaats van lenen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.