September 2017: Nettowaarde update

De maand september is weer voorbij, dus weer tijd voor een nettowaarde update. Dit keer is dat een confronterende. Het is een hele dure maand geweest voor ons. Op meerdere vlakken. Zo waren we de eerste periode van september op vakantie en hebben we aardig wat geld aan cadeaus uitgegeven. Deze maand is de savingsrate er dan ook één op niet echt trots op te zijn. Toch wil ik er graag een blogbericht aan wijden.

Nettowaarde (+9,84%)

Onze nettowaarde is in september met een kleine 10% gestegen. Dat klinkt heel erg mooi. Het gaat echter om een stijging van slechts € 436,45.-. In vergelijking met voorgaande maanden is dit bedroevend laag. Er zijn maanden bij geweest waarbij de nettowaarde tot wel 22.73% of zelfs 156% steeg. Zeker die 156% stijging is uiteraard zeer uitzonderlijk. Dat was de maand dat ons vakantiegeld gestort werd. Uiteraard is het ook nog zo dat hoe lager de nettowaarde is, hoe makkelijker het is om een hoge procentuele groei te verwezenlijken. Echter in dit stadium is 10% gewoon erg laag.

Savingsrate

Onze savingsrate is, ondanks de 10% stijging van de nettowaarde, helaas negatief. Zelfs “double digit” negatief. Om precies te zijn -11.75%. Dit betekend dat we hebben ingeteerd op onze reserves. Gelukkig was de netto savingsrate nog wel positief. De netto en bruto savingsrate houd ik apart bij in mijn spreadsheet. Zo kan je nog dieper op details inzoomen en dat is in dit geval wel fijn. Onze netto savingsrate is zonder de (extra)aflossing meegerekend. Dat scheelt maandelijks zo’n € 685.-. Tijdens dit schrijven bedenk ik mezelf nog dat de transactie naar de broker hier niet in is meegenomen. Netto zal de savingsrate dus nog iets hoger zijn dan de huidige 4,29%. Er is dus nog ruimte voor verbetering van de spreadsheet.

Waarom dan zo’n lage savingsrate?

De lage savingsrate van deze maand is te danken aan meerdere factoren. De belangrijkste is de vakantie van eerder deze maand. Verder is er ook voor € 105,87.- aan cadeaus uitgegeven. Zo waren er meerdere verjaardagen te vieren en zijn we bij vrienden geweest die een nieuwe woning hebben betrokken. De grootste kostenpost van afgelopen maand was echter een nieuwe kast. Sinds dat we in onze woning wonen was het op zolder een rommeltje met allerlei spullen. Deze stonden her en der verspreid wat een rommelig aanblik gaf. Vooral V had hier problemen mee en had al langer de wens voor een mooie kast.

Vlak voor onze vakantie hebben we daarom een kast besteld. Een kast op maat wel te verstaan. Eentje die precies tussen vloer en plafond past en een volledige wand beslaat. In onze vakantie is deze kast op maat gemaakt en klaar gelegd voor ons. We hadden keuze om deze te laten brengen en plaatsen á € 300.- of zelf ophalen en plaatsen. We hadden besloten om het zelf te gaan doen. Van een neef konden we een vrachtwagentje lenen en met mijn vader zou ik de kast plaatsen. De vrachtwagen lenen was uiteindelijk zelfs gratis. Ik heb nog gevraagd of mijn neef er echt niets voor wilde hebben, maar het was goed zo. De kast plaatsen met mijn vader was ook prima te doen en op één zaterdag voltooid.

Voornamelijk door de lage savingsrate van afgelopen maand is de savingsrate van Q3 op slechts 6,42% uitgekomen.

Nettowaarde van oktober 2017YTD nettowaarde

Er is echter nog steeds positief nieuws te melden. De nettowaarde is dit jaar tot nu toe met maar liefst € 15.354,10.- toegenomen. Helaas heb ik geen cijfers hoeveel dat in procenten is ten opzichte van daarvoor. De nettowaarde houd ik namelijk pas sinds dit jaar bij. We hoeven dus niet helemaal ontevreden te zijn over afgelopen maand. Het is echter wel het doel om de groene lijn te blijven volgen.

Tagged , , ,

4 thoughts on “September 2017: Nettowaarde update

  1. Goed om ook hierover te bloggen als het eens iets minder positief is. Ik ben trouwens wel benieuwd naar het verschil tussen bruto en netto savings rate. Waar zit het verschil in?

    1. Minder positieve dingen horen er wat mij betreft gewoon bij. Ook bij iemand die zijn financiën prima op orde heeft gebeuren dit soort dingen.
      Het verschil tussen de bruto en netto savingsrate is te danken aan de annuïteitenaflossing op de hypotheek en de extra aflossing op de hypotheek. Dit is al zo’n € 685.-. Verder worden de overschrijvingen aan DeGiro ook nog puur als last gezien op dit moment. Dat is het natuurlijk ook niet aangezien het geld niet weg is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.