Personal Finance Café

Personal Finance Café AmersfoortAfgelopen donderdag was het Personal Finance Café. Georganiseerd door Het Financieele Dagblad en BNR. Donderdag 2 november was er al een editie in Breda. Hypotheekweg schreef er al over. Helaas viel het hem een beetje tegen. Mijn verwachtingen waren dus niet al te hoog waardoor het alleen maar mee zou kunnen vallen.

Vanaf 17:00 uur was de inloop en om 17:30 uur zou het beginnen. Zelf moet ik tot 17:00 uur werken en zou het ongeveer een half uur rijden zijn naar de locatie. Wat overigens een prachtige locatie is. De editie in Amersfoort werd namelijk in het Centraal Ketelhuis gehouden. Het is een prachtig industrieel gebouw van de vroegere Hollandsche IJzeren Spooweg-Maatschappij en dateert uit het begin van de 20ste eeuw. Door drukte op de weg kwam ik net na 17:30 uur aan, maar dat was niet erg aangezien het programma nog niet gestart was.

Setting

De setting van het event deed de naam eer aan. De mooie locatie was ingericht in een huiselijke sfeer wat in dit geval ook zeker wel iets weg had van een café. De haard die brandde lekker, de bar was open en er waren voldoende zit plekken. Ik had snel een mooi plekje gevonden en wat te drinken geregeld en toen begon het programma eigenlijk ook direct. Zo’n beetje het eerste wat medegedeeld werd was dat het diner geopend was. Voor iedereen meer dan voldoende vers gebarbecuede hamburgers met brood, garnering en patat. Verder was er nog van alles om een taco schelp of wrap te vullen. Dit alles kon met drankjes, die rijkelijk rond gebracht werden, genuttigd worden. Uitermate goed verzorgd moet ik zeggen.

Aftrap

De gastheer van de avond, René de Monchy, opende met het voorstellen van Richard de Jong. Richard de Jong is directeur en mede-eigenaar van Van Lieshout vermogensbeheer. Hij liet ons een aantal grafieken zien van de ontwikkeling van de dollarprijs en de goudprijs en zo verder naar de grafieken van de AEX index. Strekking van het verhaal was dat hij wilde laten zien waarom beleggen zo belangrijk is. In verhouding met de spaarrekeningen levert beleggen uiteraard vele malen meer op. Hier hoort echter een risico bij. Al met al was dit een interessante en interactieve presentatie. Er kwamen namelijk veel vragen uit de zaal welke ook direct behandeld werden. Zo ontstond er af en toe een boeiende discussie.

Pub quiz

Uiteraard hoort er in een café een spelletje gespeeld te worden. Een heuse pub quiz was samengesteld. Iedereen kreeg een formulier waarop 4 rondes stonden. Met een bijbehorende presentatie werden de vragen gesteld. Eerst over algemene zaken als hoe hoog een stapel geld zou zijn van 1000 miljard in briefjes van € 500.- en of dat Apple’s beurswaarde groter is dan de hele AEX index bij elkaar. De tweede ronde ging over nog meer cijfertjes. Ronde drie was een muziek ronde. Hier kregen we elke keer een muziekfragment te horen welke met geld te maken had. Zo gingen we van Abba – Money, money, money naar Destiny’s Child – it’s all about the money tot Bassie en Adriaan – Geld, geld, geld. De laatste ronde was een ronde met foto’s waarbij wij de juiste naam moesten bedenken.

Op deze laatste ronde heb ik helaas veel punten laten liggen. Hier had ik er namelijk geen een goed. Bij de overige vragen bleek ik er uiteindelijk 8 fout te hebben. Stel ik had alle fotovragen wel goed gehad, dan was ik nog niet in de prijzen gevallen. Wat overigens leuke prijzen waren. De eerste prijs was een VIP arrangement bij de Binck tour (voorheen Eneco tour). De tweede prijs was een gesigneerd boek van Beleggen voor dummies (affiliatie link), en de derde prijs was een wielershirt.

BinckBank

BinckBank was ook aanwezig bij het Personal Finance Café. Ongetwijfeld zullen zij één van de sponsoren geweest zijn. Ze hadden een presentatie voorbereid waarin ze laten zien dat kosten bij beleggen erg belangrijk zijn. Samen met hun dochter ThinkETF’s hadden ze rekenvoorbeelden voorbereid. Zo werd duidelijk dat bij een inleg van maandelijks € 300.- het verschil tussen 0.2% kosten en 1% kosten op kan lopen tot meer dan € 80.000.- over een looptijd van 30 jaar.

BlackRock

Wat ik wel mooi vond was dat er een directe concurrent van ThinkETF’s aanwezig was. Ook hen verdenk ik overigens van sponsoring van het evenement. Een medewerker van BlackRock kwam met een zelfde soort presentatie als die van ThinkETF’s. Op een gegeven moment stonden ze ook tegelijk op het podium en kregen vragen te beantwoorden vanuit het publiek. Ze hebben beide vergelijkbare producten die ze aan de man brachten en dit bracht af en toe leuke momenten met zich mee. Zo vulden ze elkaar netjes aan en prezen ze elkaars producten.

Conclusie

Ik vond het een erg interessante avond en voor mij heeft het een bevestiging gegeven van mijn beleggingsstrategie. En dat is het periodiek aankopen van ETF trackers welke dan vervolgens in ons portfolio blijven voor lange tijd. De Buy-and-Hold strategie. Doordat wij een lange beleggingshorizon hebben beleggen we momenteel voor de volle 100% in aandelen. Dit is uiteraard erg offensief, maar wij kunnen dit op dit moment nog hebben. Daarbij hebben we nog dusdanig weinig vermogen belegd dat een correctie van de beurs nooit veel pijn kan doen.

Na de presentaties was nog voldoende ruimte voor een borrel met wat netwerkmogelijkheid. Het leuke was dat mevrouw van Divnomics ook aanwezig was. Met haar heb ik dan ook nog zo’n halfuur staan praten over hun voortgang met hun real estate investeringen en de voortgang van onzer beide blogs. Het was leuk haar wederom na vorige week zaterdag weer gesproken te hebben.

Bij het verlaten van het event kregen we nog een goodie bag mee naar huis. Deze was gevuld met, uiteraard, reclame materiaal. Onder andere om een beleggingsrekening bij BinckBank fundcoach te openen en informatie van ThinkETF’s. Het meeste ligt om eerlijk te zijn al bij het afval.

Tagged , , ,

2 thoughts on “Personal Finance Café

    1. Er waren ongeveer 100 mensen denk ik. Een overgroot deel van het publiek was man. Ik denk dat minder dan 20% vrouw was. Verder kan ik over de leeftijd zeggen dat deze gemiddeld ver boven de 40 lag als het al geen 50 zou zijn. Er waren wel jongeren aanwezig, maar die waren zeker in de minderheid.
      Er werd gevraagd hoeveel van de aanwezigen er beleggen. Naar mijn schatting was dit ongeveer drie kwart van de aanwezigen. Of dat de mensen die niet beleggen onbekend met beleggen zijn of het bewust niet doen durf ik niet te zeggen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.