Oude buren, andere tijden

Ruim een jaar geleden is mijn vorige woning verkocht. Toen het te koop gezet werd, in november 2014, was de huizenmarkt in het dorp nog vrij normaal. Nadat mijn woning te koop stond is de hele markt in elkaar gestort zo leek het wel. Het heeft ongeveer 19 maanden geduurd voordat de woning uiteindelijk verkocht werd.

Toen mijn oude woning in de verkoop gezet werd was de vraagprijs € 235.000,-. Dit heb ik na een aantal maanden laten zakken naar € 224.500,- aangezien er totaal geen animo voor de woning bleek te zijn. Door deze prijsverlaging kwam de woning in een andere zoekcategorie op Funda. Hierdoor hoopte ik meer mensen te bereiken. Het heeft toen nog ongeveer een jaar geduurd voordat er een koper gevonden werd. Uiteindelijk is er een investeerder op de woning afgekomen die de woning kon kopen zonder voorbehoud van financiering. De prijs die ik uiteindelijk ontvangen heb was € 210.000,-.

In de periode dat mijn oude woning te koop stond, stond ruim 7% van het woningaanbod van het dorp te koop. Voornamelijk gelijkwaardige woningen. Tegenwoordig is dat wel anders. Afgelopen weekend zocht ik de actuele cijfers op Funda weer eens erbij. Momenteel staat ongeveer 1,75% van het totale woningaanbod te koop.

Toen ik deze cijfers zat te bekijken viel mij op dat er in mijn oude straat een woning te koop gekomen is. De overburen wel te verstaan. Deze woning staat nu te koop voor € 245.000,-. Qua formaat en leeftijd zijn deze woning en mijn oude woning gelijk. Het zou dus hooguit op afwerking anders geweest kunnen zijn. Dit zou betekenen dat in een jaar tijd de waarde ongeveer twintig- tot dertigduizend Euro gestegen is.

Had ik mijn woning dus nog een jaar aan kunnen houden, dan had dat waarschijnlijk zo 10% meer opgeleverd. Dat zijn rendementen die ik tot nu op de beurs nog niet meegemaakt heb. (Ik beleg nog maar een half jaar) En al zeker niet met zulke bedragen. Hier valt niet tegenaan te sparen. Achteraf kan het mij geen naar gevoel geven gelukkig. Als de woning nog een jaar in mijn bezit was geweest, dan had dat ook betekend dat ik al die tijd twee woningen gehad had. Met alle bijkomstigheden was dat verre van fijn geweest. Zo zou ik bijvoorbeeld tegen de eindtermijn van de overbruggingshypotheek aanlopen. Het heeft al met al een hoop ellende en stres gescheeld.

De woning waar we momenteel in wonen is inmiddels ook al flink in prijs gestegen. Daar hebben we echter niets aan zo lang we er in blijven wonen.

UPDATE!!

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.