Onverwachte inkomsten

PensioenOndanks dat wij onze financiën goed onder de loep hebben gebeurt er soms toch nog wel eens iets onverwachts. Dit keer niet aan de uitgaven kant, maar aan de inkomsten kant. Uiteraard vinden wij dat helemaal niet erg 🙂

Toen V klaar was met haar studie had ze niet direct uitzicht op een baan. Ze is gaan zoeken naar mogelijkheden. De mindset om te gaan werken was groot, al was het maar als zogenaamde fietskoerier. Uiteraard lag haar droom daar niet dus ging ze naar het uitzendbureau. Na wat speurwerk was er een baan voor haar beschikbaar en heeft ze bijna 2 jaar gewerkt via het uitzendbureau.

In deze periode van 2 jaar is er schijnbaar pensioen opgebouwd wat nog ergens in een potje stond. In augustus van dit jaar heeft V al een keer een mail gehad van de pensioenuitvoerder dat er al ruim 2 jaar geen pensioen meer bijgestort werd en dat het mogelijk was om het pensioen af te kopen. V dacht dat het SPAM was en heeft er verder geen aandacht aan gegeven. Totdat er ineens een brief op de mat viel van de pensioenuitvoerder. Wat blijkt… Het pensioen is afgekocht en het geld zou met een paar dagen op de rekening staan.

Ons eerste pensioen

Zo hebben wij afgelopen maand ons eerste echte pensioen ontvangen. Daardoor hadden wij vorige maand, ondanks onze mini vakantie, toch nog een erg goede savingsrate. Het bedrag wat uitgekeerd werd was totaal €942,48, maar zoals dat helaas met inkomen gaat wordt dat flink belast met loonheffing. Zo ging er maar liefst €344,47 aan loonheffing vanaf waardoor er toch nog een altijd zeer welkome €598,01 op de rekening van V werd bijgeboekt.

En wat doen we ermee?

Nu zouden we het geld meteen kunnen gaan consumeren. Ik zou bijvoorbeeld best wel een nieuwe laptop willen terwijl V vast wel nieuwe kleding wil shoppen. Toch vond V dat we het anders moesten doen. Ze kwam met het volgende voorstel.

 • €200 gaat naar de spaarrekening van ons samen. Hierdoor bouwen we de buffer verder uit.
 • €200 gaat naar onze beleggingsrekening.
 • €50 gaat naar de spaarrekening van B.
 • €150 gaat naar de beleggingsrekening van B.

En geloof mij lieve lezers. Ik heb haar hierbij niet in een bepaalde richting gestuurd, ze kwam zelf met het idee tot kopen van aandelen. Waar dit voorheen nog wel eens discussies opleverde, is ze tegenwoordig ook steeds meer bereid tot beleggen. Inmiddels is het geld verdeeld en staat de €200 op onze beleggingsrekening. Aangezien er maar één keer per maand gratis belegd kan worden bij onze broker wacht ik nog even totdat ons inkomen binnenkomt zodat we de €200 kunnen aanvullen met wat we standaard per maand inleggen. Dan kan ik richting het einde van de maand weer de gebruikelijke aankoop doen.

Is er voor jou al wel eens pensioen afgekocht?

Tagged , , ,

6 thoughts on “Onverwachte inkomsten

 1. Ik wacht nog steeds op 1 jaar pensioen afkoop. Zou ergens eind dit jaar, of volgend jaar voorbij moeten komen. Maar dat is niet zo veel als bij jullie! Goed gebruikt trouwens 😉

 2. Ik heb in het verleden al meerdere keren pensioenafkopen gehad.
  Er ging inderdaad een hoop vanaf, maar de rest in een bankspaar gestopt alsnog dus een aanvulling op mijn latere AOW.

  1. Jazeker. Dat kan 🙂
   Kijk in dit document.
   Bovenaan pagina 2 staat heel kort dat ETF’s gratis zijn als ze uit de kernselectie komen. In dit document staan de verdere voorwaarden beschreven.

   Mocht je verdere vragen hebben, dan kan je mij altijd mailen op info@niettot71.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.