November 2017: Nettowaarde update

Nettowaarde update November 2017Het is december mensen. De feestmaand is aangebroken. Dat betekend uiteraard ook dat de maand november voorbij is en de persoonlijke financiën opgemaakt kunnen worden. Voor mijn gevoel is deze maand echt voorbij gevlogen. De hele maand zijn er niet hele bijzondere uitgaven geweest behalve dat de auto een onderhoudsbeurt gehad heeft á € 420 en dat we eigenlijk veel te veel geld uitgegeven hebben aan uiteten. Namelijk zo’n € 350 totaal. Dit is echter slechts zo’n € 50 meer dan gemiddeld per maand.

Als je het zo leest dan zouden wij nog veel meer moeten kunnen sparen. We hebben dit geld er op dit moment in ons leven echter meer dan voor over. En ondanks de relatief hoge uitgaven in horeca gelegenheden behalen we toch nog altijd een redelijk nette savingsrate. Ons hoor je daar dus nog niet zo heel veel over klagen.

Savingsrate

In november hebben wij een bruto savingsrate van 28,8% behaald. Stel we hadden de onderhoudskosten van de auto niet gehad, dan was de bruto savingsrate omhoog gegaan naar 38,3%. Zouden we ook nog eens niet naar de horeca geweest zijn, dan zou het zelfs 46,3% zijn. Een maand zonder uiteten is op dit moment in ons leven echter niet denkbaar en dat blijven we dus ook gewoon doen.

Kijk ik naar de netto savingsrate, dan hebben we een percentage van 44,5% weten te behalen. De netto savingsrate betekend voor ons dat de aflossing op de hypotheek niet als kosten gezien wordt, maar als kapitaal groei. Uiteindelijk is dat het natuurlijk ook gewoon. Het procentuele verschil tussen bruto en netto is best fors. Als we alles bij elkaar optellen, dan is het bedrag ook fors te noemen. We hebben een extra aflossing gedaan van € 524,77 en een annuïteitenaflossing van ongeveer € 165. Bij de uitgaven van deze maand zit ook weer een overboeking naar DeGiro van € 100. Daar zijn weer twee ETF’s van gekocht. In dit geval twee stuks VXUS.

Nettowaarde

Onze nettowaarde is de afgelopen maand met € 1.366,25 gestegen. Zoals in bovenstaande afbeelding te zien valt zitten we nog onder de gewenste trendgroei. Waar dit door komt is overigens volkomen duidelijk. De trend is een maand na de belastingteruggave en het vakantiegeld aangemaakt. Dit geeft op dat moment natuurlijk niet een echt heel realistisch beeld voor de rest van het jaar. Ik ben dan ook bang dat de trend opnieuw gemaakt moet worden binnenkort waardoor deze iets minder stijl zal zijn. Hierdoor wordt het allemaal wel wat realistischer. Ondanks dat we niet aan de eerder gestelde trend kunnen voldoen lijken we wel in de buurt te komen van ons jaardoel. Ons jaardoel was om € 20.000 meer waard te zijn aan het einde van het jaar.

Ligt jouw jaardoel nog binnen bereik?

Tagged , , , ,

6 thoughts on “November 2017: Nettowaarde update

 1. Lekker bezig! Ik zou snel die trendlijn aanpassen als ik jou was. Het werkt niet motiverend en is zoals je zelf zegt niet realistisch (stel je toch eens voor dat dat vakantiegeld elke maand zou komen :-)). Het is veel leuker om je doelen wel te halen.
  Wij zijn van de haalbare doelen dus lekker realiseerbaar. Dit jaar gaat het wel erg goed, maar dat komt zeker doordat we volgend jaar ons huisje gaan bouwen en we nog niet 100% van het geld bij elkaar hebben. Wordt het lenen of niet?! Dat maakt de motivatie wel erg sterk.

  1. Inderdaad binnenkort maar eens aanpassen. Deze maand is echter weer een bijzondere maand door de extra beloning in de vorm van een 13de maand salaris. Er moet gewoon wat meer historie opgebouwd worden.

   Wat goed van jullie dat jullie misschien zelfs zonder te lenen jullie droomplekje kunnen bekostigen. Super gaaf. Ik kan mezelf goed voorstellen dat de motivatie om te sparen dan extra hoog is. Keep me posted about it.

 2. Mooi doel en fijn dat je daarnaast toch nog kan genieten van uiteten etc…wij proberen daar ook een balans in te vinden. Zeer nette savingsrate! Goed dat je een jaardoel hebt gesteld, ik ben pas sinds afgelopen augustus “heel” bewust met dit soort zaken bezig; ik ga voor 2018 eens een plan maken 🙂

  1. Het leven in het hier en nu blijft belangrijk. ERE (Early Retirement Extreme) past dan ook totaal niet bij ons. Goed dat je in elk geval bewust bent geworden van de mogelijkheden. Ik ben benieuwd naar je plannen.

 3. Ach, met de 13e maand die lijn weer lekker opkrikken 😉

  Thuis écht lekker eten en koken kan een restaurantbezoekje toch best vervangen. Met de gemiddelde kwaliteit en kosten van een NL restaurant doe je het thuis al snel beter! Kunnen er ook nog wel een paar kaarsen voor de sfeer af 😉

  1. Ik ben inderdaad wel benieuwd wat die 13de maand met de lijn gaat doen. Dat ga je volgende maand zeker lezen 🙂
   En thuis koken en lekker eten vind ik 9 van de 10 keer net zo leuk/lekker of misschien zelfs beter dan in een restaurant. Maar ja, soms ga je met mensen uiteten die je of gewoonweg niet thuis wilt hebben, of met zo’n grote groep. En soms is het juist samen ook leuk om ergens even te lunchen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.