Nieuwe energieaanbieder (3)

Overstappen

In november had ik er hier en hier al eens overgeschreven. Sinds begin deze maand is het dan daadwerkelijk ook gebeurd. We zijn geen klant meer bij de Nuon, maar bij Qurrent. De overstap is zonder dat we het gemerkt hebben goed verlopen. Ook de facturatie van het laatste termijnbedrag van Nuon en de facturatie van het nieuwe termijnbedrag van Qurrent is verlopen zoals verwacht mag worden.

Eindafrekening

De eindafrekening stond 5 februari al op ons te wachten in de online omgeving van de Nuon. Aangezien ik daar eigenlijk nooit inlog is mij dit echter niet opgevallen. Op 16 februari werd echter een flink bedrag op onze rekening bijgeschreven door de Nuon waardoor ik wist dat alles geregeld was. We hebben een bedrag van ruim €564 bijgeschreven gekregen.Nuon eindafrekening 2018

In totaal hadden we in een jaar tijd €866 aan voorschot betaald. Zoals eerder vermeld was dit inderdaad veel en veel te hoog ingeschat door de Nuon en hebben we uiteindelijk de €564 die teveel betaald was teruggekregen. Het komt er dus op neer dat wij lange tijd niet over dit geld hebben kunnen beschikken. Hierdoor konden wij dit geld niet voor ons laten werken. Als hoofdreden die ik hiervoor kan geven is dat aan het begin van de periode we niet lager konden gaan dan €77. In eerste instantie werd het termijnbedrag op €96 gezet. Na de eerste maand heb ik dit maximaal verlaagd en de rest van het jaar zo laten staan.

Bij het aangaan van het jaarcontract is ons een welkomstpremie van €200 beloofd. Deze welkomstpremie zou aan het einde uitbetaald worden samen met de eventueel teveel betaalde termijnen. Door deze welkomstpremie zou een nettotermijnbedrag van iets meer dan €25 genoeg geweest zijn.

Saldering

De lage maandlasten voor ons energieverbruik is voornamelijk te danken aan onze 14 zonnepanelen. Hierdoor wekken wij meer stroom op dan dat we verbruiken. We verbruiken echter ook zeer weinig stroom. Volgens Nuon zou een tweepersoons huishouden 3340kWh verbruiken. Wij zitten hier dus ruim onder.Nuon saldering info 2018

De teruglevering valt helaas ook erg tegen. Het eerste volledige jaar dat wij in dit huis woonden hadden we een totale opbrengst van net geen 3400 kWh terwijl dit afgelopen jaar nog geen 2400 kWh bedroeg. Zoals in onderstaande grafieken te zien is hadden wij in februari, maart en april geen stroom opgewekt. Dit had er alles mee te maken dat door de storm van begin februari 2017 een aantal panelen van het dak waren gewaaid. De reparatie heeft toen best wel lang op zicht laten wachten. Opgewekte stroom 2016Opgewekte stroom 2017

 

 

 

 

De netto kosten aan energie zijn werkelijk dus nog lager dan dat we nu gezien hebben.

Termijnbedrag bij Qurrent

Ondanks dat ons netto verbruik erg laag is heeft Qurrent ons toch weer ingeschaald op een relatief hoog maandbedrag van €67. We laten dit maar zo staan aangezien wij het niet erg vinden dat we per maand dan iets te veel betalen. Het teveel betaalde geld komt uiteindelijk toch weer terug. En liever dat we iets terugkrijgen dan dat we bij moeten betalen.

 

Hoeveel zijn jullie aan jullie energie kwijt per maand?

Tagged , , ,

2 thoughts on “Nieuwe energieaanbieder (3)

  1. Vergeet trouwens niet dat je je direct gebruikte energie niet terug zien op je afrekening. Wij zitten trouwens ook bij de Qurrent, beetje jammer van hun agressieve marketing, maar verder een prima partij. Zijn we lekker groen bezig met zijn tween 😉

    Ons termijn bedrag is trouwens 120 euro, maar daarvan wordt ongeveer 40 door de achterbuurman betaald (via een tussenmeter). Groot huis en oud, dus onze gas kosten zijn wat hoger. Qua electra zitten we aardig bij je in de buurt.

    1. De meterstanden heb ik even bekeken. Hieruit blijkt toch echt dat er 1652 kWh verbruikt is. In principe wordt alles wat opgewekt wordt eerst teruggeleverd aan het net alvorens ik het zelf kan gebruiken. Het is zelfs zo dat als de stroom uitvalt wij, ondanks de energiecentrale op het dak, ook geen stroom zullen hebben.

      Jullie verbruik is ondanks het benoemde grote en oude huis ook laag met €80 bruto.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.