Nettowaarde update: november 2020

Nettowaarde november 2020Je hebt het vast wel eens gehoord van iemand die met pensioen is gegaan als je ze vraagt wat ze nu de hele dag doen. Ze zijn nog nooit zo druk geweest. Het klinkt altijd vreemd, maar het is eigenlijk gewoon waar. Nu ik zelf van een soort tussentijds pensioen kan genieten kan ik het tenminste beamen. Je vult je dagen anders. Je doet dingen wat rustiger aan. De druk van het werkzame leven is er af. Alles staat op een lager, en wat mij betreft relaxter, pitje.

En dan bedenk je dus op 11 november (hallo Sint Maarten) ineens dat er nog helemaal geen nieuwe nettowaarde update geplaatst is. En dat terwijl we juist zo lekker gaan. Aangezien ik mijn baan kwijt geraakt ben zullen we, als ik geen actie onderneem, een fors deel van ons inkomen verliezen. We zouden niets aan ons uitgave patroon kunnen doen, maar wij kiezen ervoor om alles nog eens extra onder de loep te nemen. Daarbij kwam naar voren dat onze kosten aan de boodschappen best iets omlaag kunnen.

Dit wist ik uiteraard al veel langer, maar hebben er voor gekozen om hier niets aan te doen: Tot nu. We hebben onszelf op een budget gezet wat voor ons niet direct merkbare gevolgen heeft afgezien van de extra Euro’s die we over zullen houden. En dat lijken we terug te zien in de opbouw van onze nettowaarde. Deze is lekker flink gestegen.

Nettowaarde

We tikken inmiddels bijna de 50K aan nettowaarde aan. In juni schreef ik er al over dat de 50K grens er aan komt voor ons. En inmiddels is het dan bijna zover. Halverwege de moeilijke eerste ton. Daarna gaat het makkelijker volgens velen. Onder andere mijn blog-vriend FireMe heeft hier eerder over geschreven. Voor ons is het echter nog niet zover. Wij kunnen tot op heden alleen maar hopen dat de tweede helft van de eerste ton sneller gaat dan de eerste helft. En als dat zo is, dan bereiken we die ton vanzelf medio 2023. Het zal mij benieuwen.

Aan de uitgavenkant hebben we de afgelopen maand als bijzondere kostenpost rioolrecht en een nieuw bed voor onze dochter gehad. Dit laatste werd deels gesponsord door mijn schoonouders waarvoor dank. Verder is het leven in de huidige pandemie voordelig aangezien we er minder op uit trekken.

En dat terwijl we aan de inkomenskant juist meer zijn gaan verdienen. Nu was ik ooit minder gaan werken op basis van ouderschapsverlof. Het voordeel van zo’n regeling is dat je op papier gewoon full-time blijft werken. Het eerste wat ik dan ook geregeld had toen ik te horen kreeg dat ik ontslag zou krijgen is dit terugdraaien. Aan de ene kant omdat ik deze vrije dag nu niet nodig heb aangezien ik vrijgesteld ben van werk en aan de andere kant omdat elke Euro extra inkomen momenteel welkom is.

Saving rate

Dat onze oktober maand een goede maand was zien we ook terug in de saving rate. Met een bruto saving rate van 29,14% en netto saving rate van 44,18% gaan we hard. Voor de nieuwe lezer maak ik onderscheid tussen bruto/netto op basis van bruto zonder aflossingen op de hypotheek en netto inclusief aflossingen op de hypotheek. Met weer een kwartaal wat we achter ons gelaten hebben kan ik inmiddels verklappen dat we op een netto saving rate van 32,16% zitten YTD. Daar ben ik uitermate tevreden over en dat terwijl de maand december nog moet komen waarin ik altijd een 13de maand uitgekeerd krijg. Dat zal dit jaar niet anders zijn.

Hoe hoog is jouw saving rate YTD?

Tagged , , ,

1 thought on “Nettowaarde update: november 2020

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.