Nettowaarde update: Maart 2020

Nettowaarde Maart 2020De maand maart is inmiddels alweer 4 dagen oud, dus het is de hoogste tijd voor een nieuwe nettowaarde update. Ik heb goed nieuws te melden, althans. Jullie als lezer hebben er helemaal niets aan, maar onze nettowaarde is nog nooit zo hoog geweest als nu. We zijn meer waard dan voor dat onze nettowaarde down the drain ging.En zo langzamerhand kruipen we naar een nettowaarde van €40.000 toe. Het grootste gedeelte van dit bedrag zit overigens in stenen van onze eigen woning. Dit is dus niet echt liquide, maar daar is het ons ook nog niet echt om te doen.

Nettowaarde

Bij de nettowaarde berekening van ons ga ik uit van een woningwaarde die net zo hoog is als de oorspronkelijke hypotheek bij aanvang. Inmiddels reken ik al zo’n 3 jaar structureel met ditzelfde bedrag. Had ik gerekend met de WOZ waarde van de woning, dan had de grafiek er veel grilliger uit gezien en waren we op papier al veel rijker dan dat de grafiek nu laat zien. De nieuwe WOZ waarde is dit jaar (peildatum januari 2019) zomaar weer met €52.000 gestegen en in de praktijk ligt onze nettowaarde dus een stuk hoger. Ik blijf echter met een zeer pessimistische woningwaarde rekenen. Mocht de woningwaarde in de toekomst weer dalen, dan ‘voelen’ wij dat niet in onze eigen nettowaarde. Tenzij de woning onder water komt te staan, dan zullen we het uiteraard wel ‘voelen’. Er moet echter heel wat gebeuren voordat dit het geval zal zijn.

En wat hebben wij in februari gedaan dan? Voor ons was dit een maand welke qua inkomsten weer eens normaal was. In december kreeg V nog een bonus en ik kreeg een 13de maand uitgekeerd terwijl in januari ik nog een bonus uitgekeerd kreeg. Op dat vlak dus geen bijzonderheden. Wel op het vlak ‘kinderopvang’. Sinds half februari gaat V een dag minder naar haar werk. Dit heeft ze kunnen regelen zonder dat ze haar contract heeft moeten aan laten passen. Op papier blijft ze net zoveel werken, maar dan één dag structureel vanuit huis. Hierdoor hebben wij voor één dagdeel de kinderopvang kunnen opzeggen wat weer een paar euro scheelt. We hadden nog wel voor de hele maand februari betaald voor het kinderdagverblijf, maar met de factuur voor maart is dit netjes verrekend waardoor de kosten voor deze maand lekker laag uitvallen.

Voor de rest hebben wij een normale maand gehad zonder gekke uitgaven.

Savingsrate

En dat heeft positieve gevolgen voor de savingsrate. Voor de derde maand op rij ligt deze (ver) boven de 30% als ik naar de bruto savingsrate kijk. De netto savingsrate bedraagt over de afgelopen 3 maanden zelfs 50% gemiddeld. Dat zijn goede berichten dus. Eén van mijn eerste blogposts ging over Mr Money Mustache en zijn blogpost “The shockingly simple math behind early retirement”. Als ik daar nu weer naar kijk en bedenk dat we over de afgelopen vier jaar een netto savingsrate van 36.8% hebben, dan zou je kunnen concluderen dat, als we zo doorgaan, medio 2040 FIRE zouden kunnen zijn.

Zoals je aan mijn schrijfstijl ziet zit hier nog erg veel onzekerheid in. De tijd zal het leren.

Tagged , , ,

2 thoughts on “Nettowaarde update: Maart 2020

  1. Goed bezig hoor!
    Ik was op een mooi rond bedrag aan het afstevenen qua nettowaarde, maar toen werden de aandelen wat minder geld waard. Dus dat wordt nu een maandje later. 😉

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.