Nettowaarde update: Januari 2021

Nettowaarde update januari 2021Hét corona jaar 2020 ligt achter ons en hopelijk volgt een jaar waarin we corona definitief achter ons kunnen laten. Hoe dan ook is het in elk geval het tijd om een nieuwe nettowaarde update te geven.

Waar wij kort geleden nog door de grens van de €50.000 heen gegaan zijn komt nu de 60k ‘mark’ alweer inzicht. December is voor ons doorgaans niet een hele dure maand. Wij geven namelijk niet belachelijk veel geld uit aan cadeaus voor Sinterklaas en al helemaal niet voor kerst. We zorgen dat er voor iedereen wat is, maar zo krijgt onze dochter bijvoorbeeld niet alleen maar speelgoed, maar ook bruikbare cadeaus zoals kleding.

En dat terwijl wij in december beiden een eindejaarsuitkering krijgen in de vorm van een 13de maand en een bonus. Daarmee kunnen wij altijd een flink spaarpercentage bewerkstelligen.

Nettowaarde

We proberen onze nettowaarde deze maanden extra snel te laten groeien. Of eigenlijk proberen we de spaarrekening extra te spekken. Dit vinden wij nodig aangezien ik mijn baan kwijtgeraakt ben en per april geen inkomen meer heb. Zoals eerder geschreven geniet ik nu van een tussentijds pensioen van een halfjaar. Zoals het er nu naar uitziet ontvang ik medio april de laatste afrekening van inkomen zoals vakantiegeld en 13de maand, maar ook de transitievergoeding zal ik in deze maand ontvangen. Inclusief deze transitievergoeding willen wij naar een vrij opneembaar vermogen werken van €24.000. Voor ons is dit een dikke 6 maanden leefgeld.

Buiten dit vrij opneembare vermogen hebben we nog beleggingen welke vrij makkelijk liquide te maken zijn. En er is nog de overwaarde op de woning. Dit is echter niet liquide te maken tenzij we de woning zullen verkopen.

Over deze overwaarde gesproken. Tot nog toe reken ik in onze nettowaarde berekening altijd met de aanschafprijs van de woning. In de loop der jaren is dit echter zeer conservatief geworden. In de 5 jaar tijd dat we hier nu wonen heb ik nog nooit een waarde wijziging gedaan. Na deze maandupdate zal ik dat wel doen én dan wel naar een meer realistische waarde. Deze realistische waarde baseer ik op een gelijkwaardige woning in de straat welke afgelopen mei verkocht is. Schrik niet volgende maand, de nettowaarde zal met zo’n €140.000 stijgen.

Savingrate

Onze savingrate in de afgelopen maand was dankzij het extra inkomen fantastisch. Bruto, zonder aflossing, was de savingrate 56.05% terwijl deze netto op 66.90%. En nu we in het nieuwe jaar zitten kunnen we ook de savingrate van het hele jaar bekijken. Inclusief de aflossingen op de woning hebben wij een savingrate van 37.42% behaald. Onze nettowaarde is met een dikke 64% gegroeid in het afgelopen jaar. Absoluut is de nettowaarde best flink gegroeid, maar het zal moeilijker worden om dergelijke stijgingen te kunnen maken aangezien de nettowaarde meestijgt.

Wij kijken terug op een financieel succesvol jaar. Hoe kijk jij terug op het afgelopen jaar qua financiën?

Tagged , , ,

3 thoughts on “Nettowaarde update: Januari 2021

 1. Prima ontwikkeling van je netto waarde. En met het geld van je VSO maak je ook weer een nieuwe stap naar voren.

  Waar deuren gesloten worden gaan ergens anders weer deuren open. Voor je het weet heb je een nieuwe uitdaging en kan je je het achter je laten.

  Bij mij was het ook een goed jaar en begint mijn portefeuille ergens op de lijken 🙂

  Succes in 2021!

 2. Dat ziet eruit als groeigeld 🙂
  Nog een tip: je kunt bij berekenhet of via het cbs gewoon je aankoopbedrag laten verrekenen met de gestegen prijzen sinds die tijd. Dan heb je een redelijk objectief beeld van wat je huis waard is.

 3. Mooi stijgende lijn dit jaar!

  Wij hebben ook een goed financieel jaar achter de rug! Wel wat schommelingen gehad in mijn beleggingsstrategie, maar sinds het nieuwe jaar varen wij een duidelijkere koers. Wij zullen nog wel even wat tijd nodig hebben om alles écht op orde te maken. Ik ben zelfs een blog begonnen sinds dit nieuwe jaar! Dan moet het wel goed gaan komen toch?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.