Nettowaarde update: Januari 2019

Nettowaarde januari 2019Daar ben ik weer met onze nettowaarde update. Het jaar is ook bij ons afgesloten en de balans is opgemaakt. De Excel sheets zijn geanalyseerd en de sheets zijn klaar gemaakt voor het nieuwe jaar. Mijn nettowaarde sheet heb ik ook meteen maar even iets aangepast. Zoals in eerdere updates te zien was, was de trendlijn in de grafiek niet meer realistisch. We raakten steeds verder uit koers en het gat was niet meer te dichten voor ons.

Voor mij reden genoeg om de trendreeks te herzien. En zie daar… De nieuwe trendlijn begint vanaf nu te tellen en zal geleidelijk oplopen naar €500.000 in 2045. De trend is berekend op data van de afgelopen twee jaar en wordt dus steeds betrouwbaarder. Waar de trendlijn nog weinig/geen rekening mee houd is met compounded interest. Dit heeft er alles mee te maken doordat we nog maar weinig belegd vermogen hebben. Op den duur zal dit meer worden en zal het rente-op-rente effect groter worden. De werkelijke lijn zal dan in de loop der tijd de trendlijn moeten doorbreken en harder moeten groeien dan de trendlijn. To zover de theorie. In de praktijk moeten we dit uiteraard eerst maar eens waar zien te maken.

Hierbij spelen veel te veel factoren mee. Denk alleen al aan het feit dat we vanaf dit jaar 20% minder inkomsten hebben door het ouderschapsverlof wat wij opnemen. Daarnaast weet niemand hoe de beurs het de komende decennia gaat doen.

2018

In 2018 hebben wij financieel gezien een prima jaar gedraaid. Het meest bijzonder wat we meegemaakt hebben is dat B geboren is terwijl het meest dure wat we meegemaakt hebben het vervangen van de auto geweest is. De kosten van een kind zijn tot op heden erg meegevallen, maar daar komt dit jaar denk ik wel verandering in door het mindere werken en hogere kinderdagverblijf kosten. B gaat namelijk een extra dagdeel naar de opvang waardoor de rekening per maand op een haar na €600 bedraagt. Onze toeslag heb ik opnieuw berekend en die zal per maand zo’n €430 zijn. Het valt netto gezien dus best mee wat het kost, maar toch.

In 2018 zijn we in totaal €18.248 rijker geworden. Eigenlijk moet ik zeggen, meer waard geworden. Het is namelijk niet zo dat we dit bedrag ineens op onze spaarrekening hebben staan. Het grootste gedeelte is misschien wel naar de aflossing van de studieschuld gegaan en op de tweede plaats staat de aflossing op de hypotheek.

Savingsrate

Over heel 2018 hebben wij een savings rate van 32,21% behaald. Tel ik de aflossingen mee, dan kunnen we een nette 46,57% noteren. Hier ben ik zeer content mee en eigenlijk ook best wel een beetje trots op. Zou ik tegen FIRE-vreemden vertellen dat wij bijna de helft van ons loon gespaard hebben, dan zal ik waarschijnlijk meteen te horen krijgen dat ik wel moet leven en niet alles moet oppotten. Toevallig is het zo dat ik afgelopen jaar eigenlijk niets tekort gekomen ben.

We zijn namelijk twee keer op vakantie geweest. Hebben een nieuwe auto gekocht. Hebben een kind gekregen. Zijn regelmatig uiteten geweest, soms meerdere keren per maand. En dan vergeet ik vast en zeker nog een hele boel.

Aan de andere kant hebben wij wel bewust dingen laten lopen. Zo hadden we zeker nog wel 2 keer op vakantie gekund waar we daadwerkelijk voor uitgenodigd waren. Op eigen kosten, dat wel, maar daarom hebben we het ook maar even gelaten. Het was goed zo. Daarnaast zijn we weleens op het laatste moment er achter gekomen dat we nauwelijks eten in huis hadden om een fatsoenlijke maaltijd mee te bereiden, maar hebben we toch niet thuisbezorgd.nl gebruikt, maar zijn we snel naar de super gefietst. Door dit soort keuzes te blijven maken verwacht ik dat wij in de toekomst geen problemen zullen ervaren door de mindere inkomsten en ondanks die verminderde inkomsten toch nog door kunnen blijven sparen.

Is jouw jaar ook zo goed geweest?

Tagged , , ,

8 thoughts on “Nettowaarde update: Januari 2019

  1. Voordat ik een kind had en er verstand van had hoorde ik iedereen altijd maar roepen dat luiers zo duur zijn. Toen ging ik het eens uitrekenen. Ik kwam op een jaarbedrag uit van zo’n 200-300 euro. In de praktijk lijkt dit aardig te kloppen. Dat vind ik dus eigenlijk helemaal niet duur, maar misschien komt dat door mijn veel hogere verwachtingen.

 1. Kindjes zijn zo duur zoals je het zelf maakt. En dan bedoel ik eigenlijk gewoon het dagelijkse levensonderhoud. Kleding, eten, luiers, speelgoed etc. Het hoeft allemaal echt zo gek nog niet. In het begin kun je ze tenslotte nog alles aantrekken. 😂 Hele mooie resultaten, om trots op te zijn!

 2. Dat zijn mooie getallen, goed bezig!
  Als ik het goed begrijp, neem je de overwaarde van je woning ook mee, klopt dat?

  Mijn 2018 was een goed jaar. Ik ben flink aan de slag gegaan met dividendbeleggen (zie mijn blog).

  Oja, en kids zijn inderdaad net zo duur als je het zelf maakt. Pas als ze flink gaan mee-eten en studeren tikt het flink aan.

  1. Dankjewel. Overwaarde van de woning neem ik niet mee in onze berekening. Ik houd al 3 jaar rekening met een woningwaarde van €260.000. WOZ waarde over peildatum 1-1-2017 was €240.000. Ik verwacht dat deze flink is gestegen en de actuele woningwaarde stijgt vermoedelijk ver boven de €300.000 uit. Ik blijf echter gewoon met €260.000 rekenen.

   Dividendbeleggen vind ik ook wel interessant, maar momenteel nog een veel te kleine waarde op de beurs om daar serieus mee aan de slag te kunnen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.