Met de auto op vakantie

Voor ons is het dan eindelijk ook zover. Nu dat zo ongeveer iedereen weer moet beginnen met werken is onze vakantie begonnen. Na het werk op vrijdag hebben we de auto volgepakt, zijn vroeg naar bed gegaan en om 02:00 uur ging de wekker. Hoe vroeg je ook ’s avonds naar bed gaat, het valt niet mee om om 02:00 uur wakker gemaakt te worden door de wekker. Ondanks dat stonden we vlot naast het bed en is M zich gaan douchen om nog wat extra wakker te worden. V koos er juist voor om dit niet te doen aangezien zij dan nog even zou kunnen slapen in de auto.

Voor onderweg waren er bolletjes met gebakken ei klaar gemaakt en was er een kleine 5 liter water aangeschaft in de supermarkt. Ook werd er een thermosfles vol thee klaar gemaakt en werden de kant-en-klare salades uit de supermarkt in de 12V koelkast gelegd. Het doel was om rond de klok van 03:00 uur te gaan rijden. De bestemming lag aan de Middellandse zee. Dit betekende voor ons ongeveer 1200 kilometer rijden. Aangezien we volgens planning niet eerder konden inchecken tussen 17:00 en 19:00 uur kozen we ervoor om lekker rustig aan te doen. Idealiter zou dit betekenen dat de gemiddelde snelheid op 100 KM/h zou liggen. Om dit te halen was het plan om de cruise control op zo’n 105-110 KM/h in te stellen. Samen met enkele stops zou dit dan ongeveer 14 uur rijden betekenen.

Door deze wat langzamere maar zuinigere snelheid is de besparing ongeveer €32,50. Hierbij ga ik er vanuit dat de auto bij hogere snelheden 12 kilometer per liter rijdt. Dat is een verschil van 23 liter. Voor een liter benzine reken ik dan €1,50. Wel hebben we nog in Luxemburg getankt voor €1,14 per liter, dus dat leverde ook nog wat ‘winst’ op. De besparingen door het zelf meenemen van drank en eten loopt ook leuk op. Zou je alles langs de snelweg kopen, dan kan je per flesje water zo €2 afrekenen en voor twee broodjes betaal je zo €3. Hier zouden we er zeker beide twee moeten kopen. Voor de middag zou een salade ongeveer €7 kosten tegen slechts €3,50 uit de supermarkt. Al met al is daar dus zo’n €29 aan eten en drinken bespaard.

Helaas heeft verkeersdrukte roet in het eten gegooid en zijn we uiteindelijk op aanwijzen van de navigatie een kleine 70 kilometer omgereden. Ondanks dat hebben we toch nog even in de file gestaan. Gelukkig hebben we een auto die het goed doet en beschikt deze over een goed aircosysteem. Wat was het warm onderweg. Volgens de boordcomputer was het buiten 35 graden Celsius. Voor ons heeft dit gelukkig geen problemen gegeven want stel je voor je auto zou het door de hitte begeven. Mocht dat onverhoopt wel gebeurt zijn, dan hadden we gelukkig wel de ANWB Wegenwacht Europa service om op terug te vallen. Het uiteindelijke verbruikt van de auto lag op 15,6 kilometer per liter. Dat met een benzine auto uit 2004 en ongeveer 1 uur filerijden is prima te noemen.

Toen we eenmaal gearriveerd waren konden we snel inchecken in een verblijf welke geboekt is via De Vakantiediscounter. De goede reis van ongeveer 15 uur hebben we in het dorpje met een lekker koud glas pils en goed bord eten afgesloten waarna we wederom op tijd naar bed zijn gegaan.

Zou jij een dergelijke autovakantie overwegen, of zou je liever dichterbij huis of met het vliegtuig gaan?

Tagged , , ,

2 thoughts on “Met de auto op vakantie

  1. Wij gaan met het bussie en geen lange enden. De vakantie begint zodra de voordeur dicht is, heerlijk!

    Het afgelopen jaar had ik voor het eerst in mijn leven een campingplek gereserveerd. Dat doe ik dus nooit meer: wat een gedoe met op tijd moeten inchecken! Gewoon een stuk rijden ,zien waar je uitkomt en dan eventueel tijdens een pauze, op een terrasje, de drie dichtsbijzijnde campings bellen werkt dan een stuk relaxter, vind ik!

    1. Dit begrijp ik goed. Mijn vakantie is ook echt begonnen zodra de deur dicht is. Het is wat mij betreft ook heerlijk om op de bonnefooi te gaan. Dit geeft zoveel vrijheid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.