Maandelijkse investering is weer gedaan.

Nettowaarde zomer 2018Sinds ik bewust geworden ben van onze financiën is er al veel veranderd. Zo hebben wij een consumptief krediet afgelost en zijn we lekker aan het aflossen op onze hypotheek. Voor ons heeft dit al wel het een en ander gebracht. Niet zo zeer direct meetbaar in ons leven, maar wel (minimaal) lagere maandlasten en een hogere nettowaarde. Je moet weten dat wij op 15 mei 2016 een brief ontvingen van de geldverstrekker van de consumptieve lening. Toen was de lening van meer dan €14.000 namelijk afgelost. Onze nettowaarde ben ik pas gaan bijhouden vanaf maart 2017. Tussen mei 2016 en maart 2017 zullen we ongeveer zo’n €15.000 meer waard geworden zijn gok ik. Dus dan leert een simpele rekensom dat we bij het aangaan van het krediet een nettowaarde hadden van minder dan €-40.000.

We komen dus van ver onder nul en staan tegenwoordig op meer dan €20.000 boven nul. Nu zal dit binnenkort wel iets gaan veranderen aangezien we een andere auto moeten aanschaffen, maar goed. Feit is dat we op de goede weg zitten en hard aan de weg timmeren. We moeten nog zeer veel hypotheekschuld wegwerken, maar daar hebben we dan ook nog wel even de tijd voor gelukkig.

Beleggen

Naast het aflossen proberen we ook het een en ander te beleggen. Nog lang niet zoveel als dat ik zou willen, maar toch inmiddels elke maand iets. Elke maand kopen wij nu op zijn minst één aandeel VWRL. Dat is dus nog geen €100 per maand, maar de vaste lezers herinneren vast en zeker de Whatsapp conversatie tussen mij en V nog wel van een paar maanden terug. Zeker in vergelijking met vorig jaar om deze tijd staat V er al veel meer voor open. Wie weet hoe het over 3 jaar is.

Maar zoals gezegd vooralsnog maar één aandeel (op moment van schrijven) á €73 per stuk. Op jaarbasis komt dit op €876 uit. In Excel kan je makkelijk uitrekenen wat het over een bepaalde tijd waard zou kunnen zijn. De functie die je hiervoor gebruikt is de TW-functie (Toekomstwaarde). De berekening ziet er als volgt uit.

=TW(5%; 30; -876) / =ToekomstWaarde(rendement in %; termijn in jaar; bedrag per jaar)

Ik reken hier met 5% aangezien de beurs gemiddeld zo’n 7% per jaar oplevert. Waarom dan toch 5% en geen 7% hoor ik je nu denken… Dat is de inflatiecorrectie waar ik alvast rekening mee houd. De ECB streeft naar 2% inflatie op jaarbasis. De laatste jaren lukt dat niet echt, maar het langjarig gemiddelde ligt wel rond de 2%. Verder ga ik even van 30 jaar tijd uit. Tegen die tijd ben ik 63 dus willen we het wel gaan gebruiken schat ik zo in. de -73*12 geeft de €876 per jaar. Als het getal positief ingegeven wordt komt er een negatief getal uit. Hoezo Excel dat doet is mij niet duidelijk.

Als uitkomst krijg ik €58.200,43. Dat is toch al een leuk bedrag, maar lang niet voldoende voor Financiële Onafhankelijkheid. Maar we sparen natuurlijk veel meer dan die €73 per maand. We beleggen echter lang niet alles. In de toekomst zal dat nog wel een keer veranderen verwacht ik.

Wanneer is jouw (maandelijkse) investeringsmoment?

Tagged , , ,

8 thoughts on “Maandelijkse investering is weer gedaan.

 1. Ik maak op de 23e mijn salaris naar mezelf over en op de 24e wordt een groot deel hiervan automatisch doorgestort naar m’n spaarpotjes én DeGiro. Mijn aankopen doe ik dan meestal binnen een week (of beter gezegd: een dag). Een beetje rond het einde van de maand dus.

  1. Een perfect moment om het daarvan af te laten hangen wat mij betreft. Zo kan je market timing ook meteen uitsluiten.

 2. Ik standaard de 1e van de maand, dan heb ik het salaris binnen en bij Binck Fundcoach wordt de periodieke opdracht of de 4e of de 28e van de maand uitgevoerd.

 3. wij sparen in diverse potjes en sinds oktober vorig jaar beleggen we bij binck, 100 per maand verdeelt over 2x 50 op 2 verschillende beleggingsrekeningen (of hoe noem je dat ) de 1 iets defensiever dan de ander. wil t bedrag binnenkort misschien verhogen omdat we steeds meer geld gaan overhouden (wat verdelen.. meer beleggen en alvast extra gaan aflossen op de annuitaire hypotheek.. risicospreiding)
  klinkt heerlijk positief 😀 snap soms nog steeds niet dat t financieel zo goed gaat haha zo ontzettend blij dat ik al vanaf mn puberteit financieel overzicht heb.. daar plukken we nu zeker de vruchten van 😀

  1. Super hoe het bij jullie gaat. Echt heerlijk is dat hè. Zo’n 3-4 jaar geleden zaten wij financieel in zwaar weer. We hadden een nettowaarde van ver onder nul. Tegenwoordig zitten wij ook op de goede weg en stijgt de nettowaarde flink. Helaas nu een grote dip vanwege aanschaf van een (nieuwe) tweedehands auto.

 4. Die 7% waar je naar verwijst, is al gecorrigeerd voor inflatie. Dus daar hoef je niet voor een tweede keer inflatie van af te trekken 😊.

  Waar je wel rekening mee moet houden zijn transactiekosten, ETF/fondskosten, dividendlekkage en vermogensbelasting. Als je genoeg vermogen verzameld hebt, dan kom je dicht in de buurt van de 2% aan rendementsdemping, dus dan zit je alsnog goed met je 5%!

  1. Kan je dat verder onderbouwen? Volgens mij is de 7-8% rendement die de beurs gemiddeld oplevert namelijk nog niet gecorrigeerd met inflatie.
   Voor wat betreft transactiekosten en fondskosten heb je wel gelijk natuurlijk, hoewel ik geen transactiekosten en de fondskosten minimaal zijn. Dividendlekkage en vermogensbelasting nam ik inderdaad niet mee in de berekening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.