Maandelijkse aflossing en het sneeuwbaleffect

Sinds juli 2016 houden wij serieus geld over na alle vaste en minder vaste lasten zoals de hypotheek en boodschappen. Dit heeft ermee te maken dat in juni van 2016 de woning van M verkocht is en er vanaf dat moment geen dubbele lasten meer waren. In juli kregen we tevens het jaarlijkse belastinggeld teruggestort op de rekening. Dit is meteen doorgesluisd naar de spaarrekening wat meteen een kleine buffer oplevert voor ons.

Doordat er elke maand steeds weer geld over bleef konden we eindelijk beginnen met het aflossen van de hypotheekschuld. We hebben hierbij gekozen om eerst de familiebank af te lossen. Niet omdat deze de hoogste rente heeft, maar vooral omdat dit een fijn gevoel geeft om niet meer afhankelijk te hoeven zijn van de familiebank. De tweede reden hiervoor is dat deze hypotheek niet hoger is dan € 49.818,20,-. Dit is een bedrag wat binnen enkele jaren af te lossen zal zijn.

M heeft een berekening gemaakt waarin hij er vanuit gaat dat er elke maand € 500,- afgelost kan worden. Elke maand zal de aflossing verhoogd worden met de mindering op de rente. Als dit doorgerekend wordt, dan blijkt dat de hypotheek in 92 maanden, of terwijl 7,7 jaar, afgelost zal zijn.

Het loon van M wordt al vroeg in de maand gestort, dat van V wat later. Elke maand als het loon van M gestort is wordt er minimaal € 500,- overgeboekt naar de hypotheekverstrekker. Tevens wordt de rente handmatig overgeboekt. Dit gebeurt handmatig aangezien het hier een familiebank betreft.

Ooit zijn we begonnen met een aflossingsvrije hypotheek met een rente van € 87,18,-. De eerste aflossing was € 500,-. Bij elkaar is dit een bedrag van € 587,18,-. Na elke maand hoeft er minder rente betaald te worden. De rente die minder betaald hoeft te worden wordt bij de € 500,- aflossing opgeteld. Hierdoor wordt het sneeuwbaleffect gestart. Zo was de tweede aflossing geen € 500,-, maar € 500,87,-. Inmiddels zijn er al 11 aflossingen geweest en staat nummer 12 klaar! Door deze 11 aflossingen en een tussentijdse renteverlaging (voordeel van een variabele rente) zal de 12e aflossing een totaalbedrag van € 517,15,- bedragen. Dit betekent dat er nog ‘maar’ € 70,03,- aan rente betaald hoeft te worden.

De extra aflossingen hebben YTD (Year To Date) een bedrag van € 3077,88,- bereikt. Dit betekent dat er in de eerste helft van het jaar al een maand aan rente extra afgelost is. Als we deze trend voort blijven zetten, dan zal in de tweede helft van het jaar een extra € 115,21,- afgelost worden. Hiermee zie je dat de sneeuwbal al groter wordt en steeds harder gaat rollen. Door gebruik te maken van dit sneeuwbaleffect zullen we ongeveer een half jaar eerder van deze hypotheek af zijn dan wanneer we elke maand € 500,- zouden aflossen. Bijkomend nadeel zou zijn dat het geld wat dan extra over zou blijven waarschijnlijk op zou gaan aan alledaagse dingen. Een voordeel van deze methode is dat de maandlasten gelijk blijven en de aflossing elke maand een stukje groter wordt. Ongemerkt zal het steeds sneller gaan.

We zien er allebei al erg naar uit als het 2024 is en deze hypotheek naar verwachting afgelost zal zijn. Als alles volgens plan verloopt blijft er dan € 587,18,- per maand over wat we kunnen gaan inzetten om andere hypotheekdelen af te gaan lossen.

Volg mijn blog met Bloglovin.

Tagged , , , , , , ,

3 thoughts on “Maandelijkse aflossing en het sneeuwbaleffect

    1. Bedankt voor je reactie en het meedenken. De rente voor dit leningdeel is inderdaad niet hoog met bruto nog geen 2%. We kiezen echter bewust ervoor om dit leningdeel met het genoemde bedrag maandelijks af te lossen. Echter leggen we naast deze aflossing ook maandelijks een bedrag in in onze portefeuille op de beurs. Dit willen we naast elkaar laten lopen zodat we op de beurs ook gebruik kunnen maken van de opstapelende rente (Compound interest).

      1. Prima redenering hoor. Ik zelf heb ook een rente van <2% bruto, dus ben ook niet geneigd om meer af te lossen dan het standaard schema. In plaats daarvan beleg ik op de beurs. Aan de andere kant, je kunt beter aflossen dan een sportwagen kopen!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.