Levensverwachting

Zo af en toe koop ik een losse editie van de zaterdagversie van het Algemeen Dagblad. Samen met een vers ontbijtje van de markt en een goede kop thee lees ik deze dan rustig door. Zo ook gisteren.

Op pagina 7 zie ik een paginagroot artikel over generatie Y. Interessant denk ik, dat is precies de generatie waar ik mijzelf bij mag rekenen. Generatie Y is de generatie die geboren is tussen 1980 en 1995 en dankt zijn naam aan de alfabetische opvolging van generatie X die rond 1970 het levenslicht zag. Met mij behoort zo’n 13% van de Nederlandse bevolking tot generatie Y, of ook wel de grenzeloze generatie genoemd. Generatie Y is met computers opgegroeid en wordt door de digitale slimheid ook wel generatie Einstein genoemd.

Als ik verder lees zie ik een kopje over de gemiddelde levensverwachting van generatie Y. Volgens het AD is de levensverwachting van generatie Y voor vrouwen 78,6 jaar en voor mannen 72,1 jaar. Als ik op de website van de SVB kijk, dan is mijn geschatte AOW leeftijd 71 jaar en 3 maanden. Met deze gegevens zou je kunnen concluderen dat ik 1 jaar de tijd krijg om van een welverdiend pensioen te kunnen genieten. Helaas heeft het AD geen bron genoemd als het gaat om de geschatte levensverwachting. Ik ben namelijk erg benieuwd hoe deze is berekend.

Uiteraard gaat het hier om schattingen en gemiddelden, maar het heeft mij toch aan het denken gezet. Volgens mij gaat de overheid er vanuit dat mensen nog zo’n 15 jaar leven nadat ze met pensioen gegaan zijn. Dat zou betekenen dat mijn geschatte levensverwachting ruim 86 zou zijn. Toch een heel ander cijfer dan waar het AD het over heeft. Desalniettemin wordt er door ons gewerkt aan een vroegpensioen. Ons doel is om er naar toe te werken dat we met onze 55e jaar met pensioen zouden kunnen gaan. en na het lezen van dit stuk is de motivatie nog meer toegenomen (als het klopt tenminste..)!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.