Leergeld betalen is niet erg

Eigentijd Pensioenfonds Zorg & Welzijn 3Je kunt iedere euro maar één keer uitgeven

Dat is wat er op het augustus nummer van “Eigentijd” op de voorpagina staat. Eigentijd is het magazine voor de deelnemer van het Pensioenfonds Zorg & Welzijn. V werkt bij een sport gerelateerd bedrijf wat kennelijk onder dat pensioenfonds valt. V kijkt er nooit naar om, maar ik vind het een leuk blad om te lezen. Er staan altijd wel leuke verhalen in. Zo ook deze keer.

In dit nummer staat een interview met Eef van Opdorp, op tv bekend als budgetcoach. Ze was uitgenodigd door de directeur van PFZW voor een gesprek over het thema van deze Eigentijd: Wijs met geld.

Na haar studie gerontologie is ze gaan werken bij de ouderenbond. Ze deed daar advieswerk, maar kwam tijdens haar werk vooral veel ouderen tegen die weinig verstand hadden van de financiën. De mensen die ze tegenkwam hadden het overzicht verloren tussen alle toeslagen, belastingen en voorzieningen. Ze is de mensen daarbij gaan helpen om weer orde te scheppen. Ze heeft zich daar verder in gespecialiseerd en is daardoor gekomen tot waar ze nu staat.

Niet alleen ouderenEigentijd Pensioenfonds Zorg & Welzijn 1

Ze geeft aan dat het niet alleen bij ouderen een rommeltje is als het gaat om de financiën. Veertig procent van de Nederlands heeft minder dan €5.000 achter de hand. De Nibud heeft vuistregels opgesteld die kunnen helpen bij het vergroten van de buffer. Volgens van Opdorp hebben persoonlijke financiën niets te maken met hoeveel iemand verdiend, maar voornamelijk over of je weet hoeveel erin komt en eruit gaat. Pas bij overzicht van je persoonlijke financiën kan je bepalen of je kan sparen of niet.

Het op orde krijgen van financiën is voor veel mensen lastig aangezien het niet om geld gaat, maar om emotie. Denk maar aan het feit dat je altijd net iets meer wilt dan een ander. Een iets mooiere auto als de buurman, of ook die mooie reis.

Eigentijd Pensioenfonds Zorg & Welzijn 2Orde scheppen

Het op orde krijgen van je financiën is saai voor de meeste mensen. Maar iedereen kent wel iemand die goed is met cijfers, aldus Eef van Opdorp. Maak eens een afspraak om alles op een rijtje te zetten. Wat komt er nou in en wat gaat er nou uit? Als dat gedaan is ben je vervolgens slechts een uur per jaar kwijt om alles weer op orde te krijgen.

Als alles dan op orde is kan je gaan sparen. En doe dit dan vooral aan het begin van je loon in plaats van het einde.

Vooral tip 3 en 4 van het lijstje op de eerste afbeelding vind ik nuttig. Bij tip 3 is het dan ook van belang om tevens de reistijd mee te nemen in de berekening. Die tijd ben je tenslotte ook kwijt aan het werk. In tip 4 wordt berekenuwrecht.nl aangehaald. Die site kende ik zelf nog niet en ga ik zeker doorpluizen.

Heeft jouw pensioenfonds ook een magazine welke interessant genoeg is om door te nemen?

Tagged , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.