Kinderdagverblijf kiezen

Kinderen die spelen op kinderdagverblijf
Designed by Freepik

Nu het dan toch bekend is dat wij een kleine verwachten kan ik ook wel melden hoe wij het gaan regelen rondom de dagopvang van de kleine. Wij werkten tot voor kort beide full time. Voor V kwam het er op neer dat ze 38 uur in de week op contract werkt, maar effectief 40 uur in de week werkt. Hierdoor spaart ze elke maand 2 extra vakantiedagen. Ikzelf werk gewoon 8 uur per dag op contract en ook in de werkelijkheid. V is inmiddels echter begonnen met 4 dagen te werken. Op contract blijven het gewoon 38 uren in de week. De extra vrije tijd wordt door tijd voor tijd ingevuld. Binnenkort zal ze met verlof gaan en een dikke 4 maanden vrij van werk zijn.

Na haar verlof is het de bedoeling dat ze 4 dagen blijft werken. De rest van het jaar zal dat ook van vrije dagen ‘betaald’ kunnen worden welke worden verworven door tijd voor tijd. Ik zal vanaf die periode ook 4 dagen gaan werken. Voor mij komt het er op neer dat ik hier vakantiedagen voor ga gebruiken. Dit jaar kunnen we dus kosteloos beide minder gaan werken. Hierdoor kunnen we beide een dag thuis zijn samen met ons kindje. Ook willen onze beide ouders graag een dag oppassen. Uiteraard willen wij deze wens vervullen waardoor het kindje ook een goede band krijgt met de opa’s en oma’s. Zo zijn er dus al 4 dagen opgevuld en missen we nog 1 dag.

Voor deze laatste dag willen we graag een kinderdagverblijf inschakelen. Hierdoor zal de kleine vanaf jongs af aan meteen opgroeien met leeftijdsgenootjes. Het aspect samen spelen en delen kan dan direct geleerd worden en tevens kan het van diezelfde leeftijdsgenootjes veel leren.

Welke opvang?

Wij kiezen er dus bewust voor om ons (toekomstige) kindje naar een kinderdagverblijf te sturen. Juist vanwege deze leeraspecten. Tevens kan het kindje meteen al contact leggen met vriendjes en vriendinnetjes. Dit sociale aspect vinden wij zeer belangrijk en willen wij graag meegeven aan ons kindje. Goedkoper was het om te vragen of de Opa’s en Oma’s om en om elke week een extra dag zouden willen oppassen.

Nadelen zijn dan dat ze minder sociaal bezig zijn en de Opa’s en Oma’s nog een extra dag druk zijn. Dit terwijl onzer beide ouders ook al op neefjes en nichtjes van ons kindje passen.

We hadden ook voor een gastouder kunnen kiezen, maar wij vinden de voordelen van een kinderdagverblijf ten opzichte van een gastouder opwegen tegen de bijbehorende nadelen.

Voordelen kinderdagverblijf

 • Meer kinderen om mee te spelen en vriendschappen mee te maken
 • Meer leidsters die aanwezig zijn. Bij ziekte vervangen ze elkaar
 • Vaak meer knutselmateriaal en speelgoed
 • Oudere kinderen krijgen nieuwe uitdagingen voor hun kiezen. Bij een gastouder wordt dit doorgaans minder gestimuleerd

Nadelen kinderdagverblijf

 • Duurder dan gastouder
 • Minder flexibel in opvangdagen. Je sluit een contract af en kan daar niet zomaar op afwijken
 • Grotere groepen wat ook als nadeel kan werken. Er kunnen teveel prikkels zijn waar de kleine niet goed mee overweg kan

Kosten

In onze omgeving hebben we van veel mensen al gehoord dat dagopvang voor een kind vrij prijzig kan zijn. Nu hadden we beide nooit een idee hoe duur dit nou precies is, maar dit viel snel op te zoeken. Het kinderdagverblijf waar wij uiteindelijk voor gekozen hebben rekent een uurtarief van €8,28 op basis van afname van 44 uur per maand. Bij de belastingdienst kan, onder bepaalde voorwaarden, een toeslag op de kosten aangevraagd worden. Het maximumtarief wat vergoed wordt is makkelijk te berekenen en kan tevens via deze link gevonden worden.

De maandelijkse kosten voor ons zullen €364,32 bedragen. Via de website van de belastingdienst kan je een proefberekening maken. Op deze manier kan je achterhalen op welke vergoeding je recht hebt. Wij kunnen, volgens de proefberekening, ongeveer €183 als toeslag verwachten waardoor we netto ongeveer €182 gaan betalen als eigen bijdrage. Naast deze maandelijkse toeslag kunnen we ook een voordeel op de aangifte inkomstenbelasting 2018 verwachten. De zogenaamde inkomensafhankelijke combinatiekorting. Per maand zou dat op kunnen lopen tot €230, maar volgens mij vervalt dan een deel van de kinderopvangtoeslag.

Een en ander kan via deze berekentool uitgerekend worden. Leuk aspect van deze tool is dat je kan schuiven met de te werken uren. Zo kan je zelf uitzoeken wat voor jouw situatie het meest gunstig is. Volgens het NIBUD zou het namelijk interessant zijn als beide ouders parttime gaan werken.

Naast deze voordelen kunnen we uiteraard nog de kinderbijslag tegemoet zien. Deze bedraagt zo’n €65 per maand. Al met al gaan we er dit jaar financieel eigenlijk helemaal niet zoveel van merken dat we een kind krijgen. Natuurlijk hebben we wat extra uitgaven aan luiers, voeding en kleding. Maar de opvang wordt grotendeels gecompenseerd door de toeslag en andere voordelen.

 

Hoe hebben jullie het rondom jullie kinderen geregeld als het gaat om dagopvang?

Tagged , , , ,

12 thoughts on “Kinderdagverblijf kiezen

 1. Wij hebben flexibele opvang nodig en hebben hiervoor een gastouder, dit bevalt uitstekend. Veel meer aandacht voor onze kleine smurf dan op een standaard kdv. Andere kinderen zijn er ook dus samen spelen leert ‘ie prima. Daar heeft ie geen 12 andere kinderen voor nodig 😉

  Ik ben overigens wel benieuwd waar je je op baseert met de uitspraak dat er minder uitdagingen zijn i.c.m. oudere kinderen.

  Meer leidsters hoeft geen voordeel te zijn, met hechting enzo 😉

  Er is nog een interessante podcast ‘opgejaagd’. 5 afleveringen en best interessant om samen eens te luisteren.