Kinderdagverblijf kiezen

Kinderen die spelen op kinderdagverblijf
Designed by Freepik

Nu het dan toch bekend is dat wij een kleine verwachten kan ik ook wel melden hoe wij het gaan regelen rondom de dagopvang van de kleine. Wij werkten tot voor kort beide full time. Voor V kwam het er op neer dat ze 38 uur in de week op contract werkt, maar effectief 40 uur in de week werkt. Hierdoor spaart ze elke maand 2 extra vakantiedagen. Ikzelf werk gewoon 8 uur per dag op contract en ook in de werkelijkheid. V is inmiddels echter begonnen met 4 dagen te werken. Op contract blijven het gewoon 38 uren in de week. De extra vrije tijd wordt door tijd voor tijd ingevuld. Binnenkort zal ze met verlof gaan en een dikke 4 maanden vrij van werk zijn.

Na haar verlof is het de bedoeling dat ze 4 dagen blijft werken. De rest van het jaar zal dat ook van vrije dagen ‘betaald’ kunnen worden welke worden verworven door tijd voor tijd. Ik zal vanaf die periode ook 4 dagen gaan werken. Voor mij komt het er op neer dat ik hier vakantiedagen voor ga gebruiken. Dit jaar kunnen we dus kosteloos beide minder gaan werken. Hierdoor kunnen we beide een dag thuis zijn samen met ons kindje. Ook willen onze beide ouders graag een dag oppassen. Uiteraard willen wij deze wens vervullen waardoor het kindje ook een goede band krijgt met de opa’s en oma’s. Zo zijn er dus al 4 dagen opgevuld en missen we nog 1 dag.

Voor deze laatste dag willen we graag een kinderdagverblijf inschakelen. Hierdoor zal de kleine vanaf jongs af aan meteen opgroeien met leeftijdsgenootjes. Het aspect samen spelen en delen kan dan direct geleerd worden en tevens kan het van diezelfde leeftijdsgenootjes veel leren.

Welke opvang?

Wij kiezen er dus bewust voor om ons (toekomstige) kindje naar een kinderdagverblijf te sturen. Juist vanwege deze leeraspecten. Tevens kan het kindje meteen al contact leggen met vriendjes en vriendinnetjes. Dit sociale aspect vinden wij zeer belangrijk en willen wij graag meegeven aan ons kindje. Goedkoper was het om te vragen of de Opa’s en Oma’s om en om elke week een extra dag zouden willen oppassen.

Nadelen zijn dan dat ze minder sociaal bezig zijn en de Opa’s en Oma’s nog een extra dag druk zijn. Dit terwijl onzer beide ouders ook al op neefjes en nichtjes van ons kindje passen.

We hadden ook voor een gastouder kunnen kiezen, maar wij vinden de voordelen van een kinderdagverblijf ten opzichte van een gastouder opwegen tegen de bijbehorende nadelen.

Voordelen kinderdagverblijf

 • Meer kinderen om mee te spelen en vriendschappen mee te maken
 • Meer leidsters die aanwezig zijn. Bij ziekte vervangen ze elkaar
 • Vaak meer knutselmateriaal en speelgoed
 • Oudere kinderen krijgen nieuwe uitdagingen voor hun kiezen. Bij een gastouder wordt dit doorgaans minder gestimuleerd

Nadelen kinderdagverblijf

 • Duurder dan gastouder
 • Minder flexibel in opvangdagen. Je sluit een contract af en kan daar niet zomaar op afwijken
 • Grotere groepen wat ook als nadeel kan werken. Er kunnen teveel prikkels zijn waar de kleine niet goed mee overweg kan

Kosten

In onze omgeving hebben we van veel mensen al gehoord dat dagopvang voor een kind vrij prijzig kan zijn. Nu hadden we beide nooit een idee hoe duur dit nou precies is, maar dit viel snel op te zoeken. Het kinderdagverblijf waar wij uiteindelijk voor gekozen hebben rekent een uurtarief van €8,28 op basis van afname van 44 uur per maand. Bij de belastingdienst kan, onder bepaalde voorwaarden, een toeslag op de kosten aangevraagd worden. Het maximumtarief wat vergoed wordt is makkelijk te berekenen en kan tevens via deze link gevonden worden.

De maandelijkse kosten voor ons zullen €364,32 bedragen. Via de website van de belastingdienst kan je een proefberekening maken. Op deze manier kan je achterhalen op welke vergoeding je recht hebt. Wij kunnen, volgens de proefberekening, ongeveer €183 als toeslag verwachten waardoor we netto ongeveer €182 gaan betalen als eigen bijdrage. Naast deze maandelijkse toeslag kunnen we ook een voordeel op de aangifte inkomstenbelasting 2018 verwachten. De zogenaamde inkomensafhankelijke combinatiekorting. Per maand zou dat op kunnen lopen tot €230, maar volgens mij vervalt dan een deel van de kinderopvangtoeslag.

Een en ander kan via deze berekentool uitgerekend worden. Leuk aspect van deze tool is dat je kan schuiven met de te werken uren. Zo kan je zelf uitzoeken wat voor jouw situatie het meest gunstig is. Volgens het NIBUD zou het namelijk interessant zijn als beide ouders parttime gaan werken.

Naast deze voordelen kunnen we uiteraard nog de kinderbijslag tegemoet zien. Deze bedraagt zo’n €65 per maand. Al met al gaan we er dit jaar financieel eigenlijk helemaal niet zoveel van merken dat we een kind krijgen. Natuurlijk hebben we wat extra uitgaven aan luiers, voeding en kleding. Maar de opvang wordt grotendeels gecompenseerd door de toeslag en andere voordelen.

 

Hoe hebben jullie het rondom jullie kinderen geregeld als het gaat om dagopvang?

Tagged , , , ,

12 thoughts on “Kinderdagverblijf kiezen

 1. Wij hebben flexibele opvang nodig en hebben hiervoor een gastouder, dit bevalt uitstekend. Veel meer aandacht voor onze kleine smurf dan op een standaard kdv. Andere kinderen zijn er ook dus samen spelen leert ‘ie prima. Daar heeft ie geen 12 andere kinderen voor nodig 😉

  Ik ben overigens wel benieuwd waar je je op baseert met de uitspraak dat er minder uitdagingen zijn i.c.m. oudere kinderen.

  Meer leidsters hoeft geen voordeel te zijn, met hechting enzo 😉

  Er is nog een interessante podcast ‘opgejaagd’. 5 afleveringen en best interessant om samen eens te luisteren.

  1. Met jullie banen kan ik mezelf voorstellen dat er flexibele dagopvang nodig is. Een standaard kdv valt dan wel af inderdaad. Op een standaard kdv is er per maximaal 6 kinder dacht ik één begeleider. Ik denk dat dit bij een gastouder niet veel anders is?
   Voor wat betreft je vraagstelling over de uitdagingen. Dat moet ik zelf nog meemaken uiteraard, maar op het kdv waar we ons kind nu aangemeld hebben gaan ze op oudere leeftijd bijvoorbeeld koken en naar het bos of kinderboerderij. Nu hebben wij onszelf niet heel erg verdiept in gastouders, mogelijk dat die hetzelfde doen.

   Die podcast heb ik opgeslagen. Ga ik zeker luisteren en voorstellen aan vriendin. Dankjewel.

 2. direct al leren met leeftijdsgenootjes te spelen ? kinderen spelen pas samen vanaf op zn vroegst 2,5/3 jaar 😉 dat hoeft dus nu absoluut nog niet mee te spelen bij je beslissing!!!

  als antwoord op je vraag hoe wij t geregeld hebben.. ik ben zelf werkzaam als gastouder.. 😉 dus wij hebben geen opvang nodig en ik bied 5 gezinnen flexibele opvang. 1 kindje komt vaste dagen en tijden, soms een dag extra oid. de andere 4 komen flexibel. ouders werken in de zorg/hulpverlening en werken dus ook flexibel. voor 1 moeder, alleenstaand, betekent dat ook avonddiensten. kindje is hier geregeld tot 22.15 of blijft hier slapen en ik breng hem de volgende ochtend dan naar school (dezelfde als onze kids) zo fijn om deze kinderen een 2e thuis te bieden!!!

  1. Mooi om te zien hoe je het beschrijft. Je kan echt de passie die je ervoor hebt lezen. Nu ben ik niet de grootste kinderkenner, maar is het niet zo dat kinderen al veel eerder met elkaar spelen? Als ik naar neefjes en nichtjes kijk, dan gebeurd dat wel al veel eerder namelijk.

   1. Kinderen spelen voor hun 2,5 jaar (gemiddelde hoor en uiteraard geldt dat het gemiddelde kind niet bestaat) naast elkaar ipv met elkaar.

 3. Hier ook een bewuste keuze voor een gastouder ipv ko. Ik vind de gezinssituatie waarin de opvang plaatsvindt een belangrijk aspect om voor een go te kiezen. Inderdaad ben je wat kwetsbaarder als de go ziek is, in de ko zoekt de ko-organisatie dan een vervangende leidster. Tsja, part of the deal. Opa’s en oma’s kunnen ook ziek worden.
  Een go heeft 6 kindplaatsen, waarbij geldt dat baby’s voor 2 tellen. Onze go kan naast haar 2 eigen kinderen dus nog maximaal 4 kinderen opvangen, het eerste jaar van onze spruit dus nog maximaal 3 ernaast.
  En nou hebben wij de mazzel dat onze go een oud-ko-leidster is. Ze is dus geschoold in alles wat je een kind kan aanbieden aan stimulerend spel. Ze vangt de kindjes op in een mooie speelkamer met deur naar de tuin. Dus ook buitenspelen is geregeld. Daarnaast maakt ze vaak leuke uitstapjes. Schaapjes kijken, naar de boerderij.
  Ik zie het met haar helemaal zitten. Maar belangrijker is dat jullie het voor jullie situatie goed hebben geregeld.

  1. Voor beide oplossingen is wat te zeggen. Ik geloof ook zeker dat go een goede oplossing geweest zou zijn voor ons. Toch voelde wij iets meer voor een kdv en is de keuze daarop gevallen. Over pak en beet een half jaar zullen we er meer over kunnen vertellen.

    1. Zeker mee blijven lezen dan. Medio najaar 2018 verwachten we gebruik te gaan maken van het kinderdagverblijf.

 4. Even ietsje off topic:

  Deze zomer wordt een besluit genomen of alle zwangere vrouwen een kinkhoestvaccinatie aangeboden krijgen: https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2018/03/22/blokhuis-meer-voorlichting-over-kinkhoestvaccinatie-voor-zwangeren

  Dat is in mijn geval te laat. Ik heb hem afgelopen woensdag zelf gehaald bij de GGD.
  Ik vind het belangrijk dat iedereen er van weet dat het al kan. als je goed geinformeerd bent, kan je een goede afweging maken. Ik zeg niet dat je hem als zwangere moet halen, die vaccinatie. Ik wil alleen dat je ervan op de hoogte bent en jullie zelf bepalen hoe je er in staat.

  https://rijksvaccinatieprogramma.nl/infectieziekten/kinkhoest en https://rivm.nl/Onderwerpen/V/vaccinaties_op_maat/Kinkhoestvaccinatie_voor_zwangere_vrouwen

  1. Wij hadden inderdaad ook van de mogelijkheid gehoord om de zwangere vrouw te laten inenten daartegen. Dat hebben wij inmiddels dan ook al laten doen. Desondanks bedankt voor de tip.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.