Kijk tip: Kasboekje van Nederland

Sinds Gerard Ekdom richting Radio 2 is gegaan luister ik in de auto steevast naar deze zender. Op het werk luisteren we er ook al tijden naar. De programmering en de muziekkeuze past bij wat ik leuk vind. De dj’s sluiten hier ook goed bij aan. Zo heb je in de middag het programma van Ruud de Wild. Samen met zijn side kicks maakt hij er altijd wel een vreemde, maar leuke show van. Regelmatig zijn er telefoongesprekken te horen met luisteraars, maar soms ook met tv programmamakers. Zo had hij gisterenmiddag Eric Smit aan de telefoon.

Interview

Het interview ging over een nieuwe serie genaamd: “Kasboekje van Nederland”. In deze serie komt aan het licht hoe we vroeger om gingen met geld. Dat wordt vervolgens vergeleken met hoe we dat tegenwoordig doen. De eerste aflevering gaat over hoe jongeren omgaan met geld en heet dan ook toepasselijk: “Jong geleerd”. Deze aflevering kan je hier terugkijken.

In de aflevering komt aan bod hoe dat de jeugd vroeger spaarde. Zo is een ouder paar aan het woord welke vertelde dat ze een soort van geldkist aan de muur hadden hangen. Deze kist was verdeeld in 8 hokjes voor de verschillende kinderen. Ook werd er verteld dat de jongste kinderen vaak geluk hadden aangezien de oudere kinderen al kostgeld ging betalen. Hierdoor konden de jongste kinderen doorleren wat hen weer verder hielp in het leven.

Studeren en schuld

Een ander item in de aflevering schokte mij eerlijk gezegd wel een beetje. In de aflevering kwamen ook twee jongens aan bod die aan de Nyenrode school studeren. Dit is een opleiding welke zo’n €20.000 per jaar kost. Dit wordt bekostigd door bijvoorbeeld een lening welke bij de ouders afgenomen wordt, maar ze hadden ook een DUO lening. Dit geld werd echter niet gebruikt voor de studie, maar om mee te beleggen.

De strekking was namelijk dat je nooit meer zo’n goedkope geldlening kan krijgen in je leven. Dit klopt uiteraard. Na je studie hoef je pas terug te gaan betalen, en (momenteel) is de rente ook nog eens zeer laag. Tot zelfs 0% op dit moment. Echter is er nog niet bekend hoe dat over bijvoorbeeld 3 jaar is. Misschien is de rente dan 1% of meer. Aan de andere kant is er met een beetje een slimme investering wel meer dan 1% rendement te halen, maar toch. Het blijft andermans geld waar je dan mee belegt.

Zilvervloot

Het laatste wat ik nog kwijt wil is de zilvervloot waar over gesproken werd. Hier was vroeger op tv blijkbaar reclame voor. Deze reclame word in de aflevering ook weergegeven. Wat mij verbaasde was dat er tot wel een rente van 10% werd gegeven. Tegenwoordig kennen we dit niet meer..

Ik zou zeggen, veel kijkplezier en laat mij weten wat je ervan vindt. Ik ben benieuwd.

Tagged , , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.