Jong geleerd is oud gedaan

Eerste aandeelHet is een bekend gezegde. Jong geleerd is oud gedaan. Dit geldt vanzelfsprekend ook, of misschien juist, bij kinderen. Aangezien onze dochter nu nog geen 6 maanden oud is wil ik alvast beginnen aan de opvoeding van geld. Ook daarbij geldt dat hoe eerder je het leert hoe makkelijker het wordt.

Met die insteek hebben wij vandaag samen haar eerste aandeel gekocht. Dit wilde ik eigenlijk op haar eigen persoonlijke DeGiro rekening doen, maar op dit moment kan je geen nieuwe rekening openen voor een minderjarig kind. Daarom heb ik een account welke ik niet gebruik tijdelijk in gebruik genomen voor B.

In de afgelopen maanden kreeg B elke maand €20 op haar rekening gestort van mij. Zodra mijn loon binnen is wordt dat meteen doorgesluisd naar haar eigen rekening. Inmiddels was dat genoeg geworden voor de aanschaf van 1x VWRL – Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze heeft op moment van schrijven een waarde van €69,15 terwijl dit bij moment van aanschaf nog €69,30 was. De eerste verliezen worden dus al geleden 🙂

DeGiro klantenservice

Vanochtend had ik nog gebeld met de klantenservice van DeGiro om te vragen of al bekend is wanneer weer rekeningen geopend kunnen worden voor minderjarigen. Vorige maand werd mij verteld dat het dit kalenderjaar nog zou zijn, maar aan de telefoon gaven ze aan dat dit niet zeker is en het ook maar zo januari 2019 kan worden.

Daar wil ik niet op wachten aangezien het beter is om vandaag te beginnen met beleggen dan morgen. Dit geldt ook voor B. Haar horizon is uiteraard nog bijzonder lang, maar ook voor haar geldt. Hoe eerder hoe beter.

Niet alleen maar beleggen

Naast dat ik periodiek een aandeel voor haar wil kopen sparen we ook nog op haar spaarrekening wat geld bij elkaar. Ons doel is om de kinderbijslag apart te zetten. Mijn voorkeur gaat er naar uit om dit ook volledig in aandelen te beleggen echter ziet V dat niet zitten. We moeten daar dus nog even nader tot elkaar komen om een goede manier te bedenken waar we allebei achter kunnen staan.

Spaardoel

Met de beleggingen en de centen die we op haar rekening sparen hebben we uiteraard ook een doel voor ogen. En dat is B een financiële goede start geven. In theorie kan het geld dat wij apart zetten voor haar op haar 18de verjaarde maar zo €20.000 waard zijn. Dat zou dan gebruikt kunnen worden voor haar studie, maar mogelijk heeft zij er tegen die tijd andere ideeën over. Dat wil ik tegen die tijd eigenlijk met haar bespreken. Feit is dat het voor haar bestemd is en wij er eigenlijk niet aan willen zitten.

 

Spaar jij voor je kind(eren) en zo ja, hoe pak je dat aan?

Tagged , , , , ,

11 thoughts on “Jong geleerd is oud gedaan

 1. Lekker bezig voor de kleine spruit! Gewoon alles in aandelen stoppen, de horizon is zo lang, dat kan bijna niet fout gaan (maar zeg nooit, nooit natuurijk). Wij doen het ook, gaat elke maand wat naar de beleggingsrekening bij Meesman voor mini-me. 100% index fonds wereld, geen obligaties.

  1. Alles volle bak in aandelen inderdaad. Dat doe ik voor mezelf ook. Althans… Ik los ook af op onze hypotheek dus in de praktijk zit ik ook in vastgoed en we houden cash aan.

 2. Wij sparen ook de kbs. Nu bij moneyou. We beleggen zelf net een jaartje en ik denk erover om verder te sparen via binck ipv moneyou idd.. Nog eens overleggen met manlief. Ook iver hoe het eerlijk te verdelen want de Kids zijn nu 6 en 9.

   1. Omdat we zelf ook al beleggen via binck 😉 verdeling is naar beneden afgerond kbs bedrag. Jongste sinds kort 200 en oudste al langer 2000 per kwartaal.. Maar door leeftijdsverschil uiteraard nu dus verschillende saldi.. Dus begin je dan met de Jongste ook pas met 9 met beleggen of heeft hij gewoon voordeel van de hogere rente 😉

    1. Hi. Onze kinderen schelen twee jaar en daar zit idd een renteverschil tussen. Heb afgelopen jaar de stand van de rekening van de oudste van twee jaar terug gepakt en de rekening van de jongste volgestort tot datzelfde bedrag. Opgelost 😉

     1. ja ok.. en qua beleggen.. ? ik zou dus met de oudste later beginnen (omdat zij al 9 is en dejongste 6..) ? vind dat dus zo lastig dat ik t dus maar uitstel tot ik een goed idee heb.. zonde eigenlijk :p

 3. Goed bezig NT71! Wij beleggen sinds dit jaar ook voor die kleine. Ze is nu 9 en vindt het geweldig om dividend te krijgen, daardoor kon ze de laatste keer 1 extra aandeel aanschaffen, nu maar hopen dat dit de normaalste zaak van de wereld wordt!

  1. Ha, dat is helemaal top als ze er ook enthousiast van worden. Zoals je zal begrijpen is onze dochter daar nog wat te jong voor. Maar mijn doel is om het een gewoonte te laten zijn. Iets dat bij het leven hoort zoals ik geleerd heb dat sparen bij het leven hoort.

 4. Van het geven van een gezonde financiële opvoeding ben ik een groot voorstander. In het geven van geld, in welke vorm dan ook, ben ik wat behoudender. Wat gaat mijn tienerzoon daarmee uitvreten als het op zijn naam staat? Ik houd dus wel alles op mijn eigen naam. Ook weet ik niet wat de toekomst mij brengt. Geld op naam van de kinderen is afgescheiden vermogen en wat als ik het toch zelf nodig heb. Onderstaand een link naar een blog dat ik lees.

  http://ericaverdegaal.nl/de-geefparadox/

  1. Goed dat je er zo over nadenkt. Het is en blijft inderdaad een risico. Ik ben er echter voor alsnog van overtuigd dat mijn kind(eren) tegen die tijd verstandig met geld om kunnen gaan door de juiste opvoeding. Daarnaast is het geld wat ik nu beleg voor onze dochter geld dat we momenteel niet nodig hebben. In de toekomst verwacht ik dit ook niet nodig te hebben aangezien we naast het geld wat we nu aan onze dochter geven ook gewoon voor onszelf sparen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.