Is een reisverzekering het waard om af te sluiten?

Nederlanders zijn een reislustig volk. We reizen graag de hele wereld over. De ene zal met de caravan naar zuid Frankrijk rijden terwijl de andere naar Colombia reist. Voor velen zal het afsluiten van een reisverzekering een goed besluit zijn. Een reisverzekering is een verzekering welke bijzondere en onverwachte uitgaven op reis afvangt. Denk hierbij aan rekeningen van het lokale ziekenhuis als je ziek wordt of gewond raakt. Bij een ANWB Doorlopende Reisverzekering zit onder andere bijvoorbeeld het volgende.

  • Hulp van de ANWB Alarmcentral, bijvoorbeeld reisadvies
  • Extra vervoerkosten
  • Telefoonkosten met de ANWB Alarmcentrale of andere hulpdiensten
  • Schade aan de vakantiewoning die gehuurd wordt

Verder kunnen er nog allerlei uitbreidingen verzekerd worden zoals geld, hobby- en sportuitrusting, autohulp etc.

Dit klinkt allemaal prachtig uiteraard, maar het komt wel met een prijs. De vraag is dus of een reisverzekering het allemaal wel waard is. Bied de dekking die je krijgt voldoende meerwaarde voor je volgende vakantie? Hierbij zal ik proberen te helpen in dit bericht.

Je kan kiezen voor een doorlopende reisverzekering of een reisverzekering die alleen geldt tijdens de reis zelf. Verder kan je er dus voor kiezen om uitgebreidere dekking te nemen voor bijvoorbeeld extreme sporten of voor landen welke een verhoogd risico met zich meebrengen vanwege bijvoorbeeld terrorismedreiging.

Is een reisverzekering het dan echt waard?

Dit hangt er helemaal vanaf wat je op reis gaat doen en waar je heen gaat. Het hangt dus volkomen van jouw specifieke situatie af. Op de website van de Rijksoverheid kan een reisadvies geraadpleegd worden voor het land waar je heen gaat. Welke gebieden zijn er onveilig? Waar moet je alert op zijn of naar welke gebieden worden reizen afgeraden? Dat kan kan allemaal op die website gevonden worden.

Afhankelijke van de lijst van de Rijksoverheid kan je bepalen of het land veilig is om door te reizen. Of dat je misschien juist wel bang moet zijn voor terroristische dreigingen of misschien wel gevaarlijk weer. Is dat allemaal niet aan de orde? Dan ben je juist misschien wel bang voor voedselvergiftiging of verlies van bagage.

Maak voor jezelf een lijst met mogelijke gevaren en gebeurtenissen die roet in het eten kunnen gooien. Zodra deze lijst compleet is ga je na of je één van je andere verzekeringen hier misschien dekking voor heeft. Misschien bied je inboedelverzekering al wel voldoende dekking voor het verliezen van bagage. Of als je gaat vliegen kan het maar zo zijn dat de luchtvaartmaatschappij al ruime dekking bied tegen verlies of diefstal van bagage.

Zorgverzekering

Voor het geval je ziek wordt of gewond raakt op vakantie kan het maar zo zijn dat je zorgverzekering al een goede dekking heeft. Je zou hiervoor altijd even contact kunnen opnemen met je eigen zorgverzekering. Vraag bijvoorbeeld wat de dekking is voor als je in het buitenland in het ziekenhuis opgenomen moet worden.

Credit Cards

In het geval je je reis boekt met een credit card van bijvoorbeeld de ANWB, dan zou het goed mogelijk zijn dat er via de credit card maatschappij het een en ander gedekt wordt bij schade of annuleringskosten.

Annuleringsregels

Ga na wat de regels van annuleren zijn van je accommodatie. Het zou maar zo kunnen dat deze (zeer) laag of helemaal niet van toepassing zijn. Een aanvullende annuleringsverzekering is dan absoluut weggegooid geld.

Alles bij elkaar is het aardig wat werk om uit te zoeken allemaal. Het zal zeker wat tijd in beslag nemen. Maar door dit te doen zal je zien dat je hier en daar wat overbodige verzekeringen kunt schrappen en wellicht helemaal geen reisverzekering nodig hebt.

Maar wat nou als je dit allemaal uitgewerkt hebt en toch besluit een reisverzekering af te sluiten. In dat geval, volg de onderstaande stappen om uit te zoeken wat het beste bij jou past.

Hoe de juiste verzekering te vinden?

Ten eerste is het altijd verstandig om te vergelijken. Reisagentschappen bieden vaak ook reisverzekeringen aan, maar doen dit meestal niet tegen de meest gunstige tarieven. Vaak is het het beste om via een derde partij een verzekering aan te gaan.

Een andere optie is om online een vergelijk te doen via bijvoorbeeld independer. Net als andere soorten verzekeringen bied independer ook een goede vergelijkingstool voor reisverzekeringen.

Dit is een voorbeeld van de mogelijkheden inclusief de mogelijkheid tot aanvullende onderdelen.Reisverzekering vergelijk

Prijzen zijn afhankelijk van waar je heen gaat

Uiteraard zijn de prijzen van een reisverzekering afhankelijken van de bestemming. Zo zal een reisverzekering duurder zijn voor een bestemming in een conflictgebied dan voor een reisverzekering met bestemming bijvoorbeeld België. Ook zal een reisverzekering voor een vakantie vol risicovolle sporten duurder zijn dan een strandvakantie. Zo werkt dat nou eenmaal met verzekeringen. Je betaalt een hogere premie wanneer er een hoger risico is op schade of letsel.

Hoe hebben wij het geregeld?

Wij zelf hebben beide een doorlopende reisverzekering met werelddekking. We hebben dit vorig jaar zo afgesloten omdat we vorig jaar een reis buiten Europa hebben gemaakt. Aangezien we die reis eind vorig jaar gemaakt hebben en de verzekering voor een jaar afgesloten wordt zijn we nu nog steeds gedekt voor de hele wereld. Dit jaar zullen we echter niet buiten Europa komen. Wel zullen we dit jaar minimaal 3 weken buiten Nederland zijn voor vakantie. Hierdoor zal een doorlopende reisverzekering nog steeds voordeliger zijn dan een losse verzekering voor de verschillende reizen.

Hoe zijn jullie op reis verzekerd?

Tagged , ,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.