Ik ben FIRE – voor een half jaar

In mijn laatste nettowaarde update heb ik het al aangegeven. Er was mij verzocht om een vaststellingsovereenkomst te tekenen. Met andere woorden, ik word ontslagen. Reden? Ze waren niet volledig tevreden meer over mijn functioneren. Voor mij kwam dit uit de lucht vallen aangezien er nooit officiële waarschuwingen geweest zijn en er ook geen verbetertraject is aangeboden. Juridisch gezien stonden ze hiermee dus niet heel sterk en was er niet voldoende bewijs om mij te kunnen ontslaan. Daarom had ik nog wel wat te eisen wat in mijn voordeel gewerkt heeft.

Naast de officiële reden welke mijn werkgever opgegeven heeft, speelt er daarnaast vermoedelijk nog een andere reden welke niet officieel in de vaststellingsovereenkomst wordt genoemd. Het gaat hier om economische redenen aldus mijn (ex)werkgever. Hij heeft in het persoonlijke gesprek aangegeven dat dit voor de buitenwereld als reden opgegeven mocht worden. Deels zal daar dus zeker ook een waarheid liggen. Het was mij al bekend dat het bedrijf het financieel gezien dit jaar niet voor de wind ging. De omzet bleef achter ten opzichte van vorig jaar. De laatste cijfers die mij bekend zijn gaven een omzetdaling van net geen 20% weer. Niet voldoende om recht te hebben op de NOW (1?) regeling. Mijn werkgever heeft er voor gekozen om mij daarom een vaststellingsovereenkomst te geven.

Feitelijk ben ik dus een Corona slachtoffer zonder ooit besmet geweest te zijn (afkloppen op hout).

Wat nu?

De vaststellingsovereenkomst heb ik mee naar huis genomen en samen met mijn vriendin doorgenomen. Het zag er niet per se beroerd uit, maar het was wel het minimale wat mijn (ex)werkgever verplicht was mee te geven. De reden dat het er ondanks dat niet beroerd uit zag? Ik werkte er al 15 jaar en 2 maanden. Dat geeft recht op een aardige transitievergoeding. Bij elkaar kwam het er voor mij op neer dat het iets minder dan een half jaar salaris is. Daarnaast zou ik per direct vrijgesteld zijn van werk en was er een opzegtermijn van 4 maanden.

In eerste instantie heb ik de brief in de kast gelegd om het even op mij in te laten werken. Het is natuurlijk nogal wat dat je na 15 jaar trouwe dienst je ontslag krijgt aangekondigd. Toch ben ik daarna snel aan de slag gegaan met juridische controle. Hiervoor heb ik onze rechtsbijstandverzekering erbij geroepen. Zij hebben mij goed bijgestaan tijdens het hele proces wat inmiddels is afgerond.

Tekenen

Het is goed om te weten dat je als werknemer niet verplicht bent om de vaststellingsovereenkomst te tekenen. Daarnaast is de overeenkomst onderhandelbaar. Die onderhandeling ben ik dan ook aangegaan met als reden om er een betere regeling uit te slepen. En dat is gelukt.

In totaal heb ik het voor elkaar gekregen om een transitievergoeding uit te onderhandelen van 1.14x waar ik recht op heb. Tot meer was mijn (ex)werkgever niet bereid te gaan helaas. Daarnaast heb ik een opzegtermijn van 6 maanden gekregen. Die 6 maanden, welke per 1 oktober ingegaan zijn, ben ik vrijgesteld van werk. Mocht ik eerder elders werk vinden, dan heb ik het zo geregeld dat het restant aan salaris uitgekeerd wordt als extra vergoeding.

Voor een half jaar FIRE

Tot 1 april, geen grap, ben ik nog in dienst van mijn (ex)werkgever en zal ik ook gewoon op de loonlijst staan. Tot die tijd ben ik vrij om te gaan en staan waar ik wil en hoef ik dus ook niet op het werk te verschijnen geen werkzaamheden te verrichten voor mijn (ex)werkgever.

Inmiddels zit ik al dik een maand een soort van werkeloos thuis en probeer ik nog een nieuwe dagelijkste routine te vinden welke nu goed bij mijn leven past. Voor alsnog bestaat mijn leven uit het zorg dragen voor onze dochter en het opknappen van klusjes. Klusjes die voorheen bleven liggen omdat er eigenlijk te weinig tijd (en zin) voor was naast het drukke werkzame leven. Nu is daar uiteraard wel alle tijd voor en ben ik rustig aan diverse klusjes aan het doen. Het leven is voor mij op een lager pitje komen te staan en inmiddels begrijp ik het begrip “mañana mañana ook beter. Als het niet vandaag af hoeft, dan is het makkelijk om het voor de rest van de dag te laten voor wat het is. Morgen is er tenslotte weer een dag.

Tot op heden verveel ik mezelf nog zeker niet. Alle tijd om te lezen, te niksen, te spelen en te genieten. Helaas brengt de Corona tijd wel een vervelende tijd waardoor ik niet overal kan gaan waar ik wellicht wel zou willen, maar heel erg beperkt het mij persoonlijk ook weer niet.

De toekomst?

Voorlopig ben ik nog niet echt serieus aan het solliciteren. Eerst wil ik nog maar even van de situatie genieten alvorens ik mezelf weer aan verplichtingen vastleg welke bij een baan komen kijken. Ik heb tenslotte nog ruim de tijd voordat ik zonder inkomen zit.

Het is wel de bedoeling om uiterlijk 1 april weer ergens aan de bak te zijn eigenlijk. Indien dat lukt, dan houden wij de transitievergoeding over aan het avontuur wat ons dan maar zo weer een paar maanden dichterbij ons echte FIRE doel brengt.

Tagged , , ,

11 thoughts on “Ik ben FIRE – voor een half jaar

 1. Goeie blog NT71, al is de aanleiding natuurlijk wel triest en vervelend. Het klinkt in ieder geval alsof je het al een plekje hebt kunnen geven. Veel succes met de komende “vrije tijd” en ik hoop dat je een nieuwe job vindt die goed bij je past.

  1. Thanks mrfireme. Ik heb het idd al een plekje kunnen geven. Ik zie de toekomst positief tegemoet en verwacht wel weer ergens aan de slag te kunnen binnen afzienbare tijd ondanks de corona pandemie.

 2. Uiteindelijk komt alles goed. Je hebt nog best wat tijd om na te denken over of je hetzelfde wil gaan doen, iets anders, andere branche… Probeer ook te genieten van deze periode. Misschien is het wel een blessing in disguise!

 3. Vervelend voor je dat dit nu gebeurd is NT71. Verwerk het vooral goed, want het is niet niks na zo’n lange tijd.

  Aan de transitievergoeding heb ik ook weleens gerekend. Het staat in bizar schril contrast tot de eerdere regeling. Het zegt al genoeg dat je na ruim 15 jaar “maar” een half jaarsalaris meekrijgt (netto of bruto?).

  Sterkte ermee!

  1. Tja die (3x!) lagere transitievergoeding per 2020 zou ervoor zorgen dat er gemakkelijker vaste contracten worden gegeven , want minder duur om weer te ontslaan..

  2. Het betreft ook nog eens een bruto halfjaarsalaris. Maar goed, mij hoor je niet klagen. In mijn vakgebied schijnt voldoende werk te vinden te zijn. Verwacht dus wel weer snel aan de slag te kunnen. Of ik dat ook doe moet ik nog goed over nadenken 🙂

 4. Ook ik heb een vaststelling getekend dit jaar. Helaas verwachten ze nog tot eind dit jaar gewoon werk van me, dus niet zoals jij betaald thuiszitten. Wel kan ik (in theorie, want werk moet ook af!) tijd nemen voor opleiding, coaching en solliciteren.

  In mijn geval juist geen persoonlijke prestatie of Corona- relatie maar een efficiëntieslag. Daardoor heeft de vakbond goed kunnen onderhandelen. Ik krijg na 6 jaar straks 3 maanden mee. Plus recht op ww (hopelijk niet nodig, maar toch).

  De loonsverhoging sinds juli ‘wegens de fantastische bedrijfsresultaten’ telt dan wel mee in de transitievergoeding, maar voelt toch als een trap na. Je merkt het, ik zit nog in het proces om weer vooruit te gaan kijken..

  Heel veel succes met jouw periode rust nu, hopelijk levert het iets moois op!

 5. Hey wat bizar! Wel goed gedaan qua onderhandelingen en uiteindelijk wellicht toch een mooie nieuwe start als ik je verhaal zo lees. Daar passen dan weer felicitaties bij!

  Ik ben benieuwd wat er verder op je pad komt. Geniet van de vrijheid, voor zover Corona die niet beperkt.

  hartelijke groet,

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.