I became a stay at home dad

Stay at home dadNee mensen. Ik ga niet ineens in het Engels bloggen. De Nederlandse taal gaat mij veel beter af, en voorlopig blijf ik mij gewoon op de Nederlandse lezer richten. Het is gewoon zo dat “I became a stay at home dad” veel beter klinkt als “Ik werd een thuisblijfvader”. Nu klinkt het mogelijk allemaal veel spannender dan dat het is. Ik ben nog verre van Financieel Onafhankelijk dus voorlopig kan ik ook zeker nog niet met pensioen. Ik ben dan ook geen volledige Stay-at-home-dad geworden. Maar het is wel zo dat sinds V weer moet gaan werken er wel wat veranderingen doorgevoerd zijn in huize NietTot71. Zo gaat B één dag in de week naar het kinderdagverblijf en zal ze naar beide opa’s en oma’s één dag in de week gaan.

Dan blijven er nog twee dagen over waarop B ook opgevangen moet worden. De ene dag pakt V op en de andere dag pak ik op. Vanaf heden ben ik dus één dag in de week vrij. Zo kan ik dit bericht nu aan de ontbijttafel typen in alle rust terwijl B nog even een paar uurtjes slaap pakt.

4 dagen werken

We gaan beiden dus 32 uur werken in plaats van 40 uur. Waar doen we dat dan van? Ons huis is nog lang niet afgelost, onze buffer is nog niet op orde en we ontvangen ook nog nauwelijks passief inkomen.

Momenteel zitten we in week 39 van dit jaar wat betekent dat er nog 14 donderdagen te gaan zijn tot het nieuwe jaar begint. We hebben allebei nog niet heel veel vrije dagen opgebruikt dit jaar. Dit heeft als resultaat dat we allebei nog voldoende vrije dagen overhouden om tot het einde van het jaar elke week één dag vrij te nemen.

Het kost ons dit jaar dus helemaal niets om 4 dagen te gaan werken in plaats van de 5 dagen. Voor mij is dit een voorproefje of dit iets is wat ik volgend jaar ook structureel wil gaan doen. Uiteraard zal het dan wel tegen inlevering van een deel van het loon gaan. In theorie zou het ons 20% kosten, maar in de praktijk zal dit uiteraard lager uitvallen.

Minder inkomen

In de eerste plaats lever je natuurlijk loon in. Aangezien onze ouders het niet zien zitten om nog meer op te gaan passen, zullen we aan de andere kant wel 2 dagen extra kinderdagverblijf moeten bijkopen en dat is ook niet bepaald goedkoop. Dat compenseert al een deel. Daarnaast gaan we minder verdienen waardoor we mogelijk meer toeslag zullen krijgen en uiteraard gaan we minder belasting betalen. Tevens bestaat er nog de zogenaamde Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet dan heb je hier recht op. Zelf voldoe ik aan de voorwaarden en zal het er op neer komen dat ik een bedrag van ongeveer €2500 ontvang over 2019, ervan uitgaande dat de regels niet drastisch veranderen.

Tuurlijk kost het uiteindelijk geld en brengt het ons minder snel naar een financieel onafhankelijk bestaan, maar meer tijd met mijn dochter is mij ook zeker wat waard. Van zo vele mensen heb ik al gehoord dat deze tijd die we nu meemaken met onze dochter nooit meer terugkomt en misschien wel onbetaalbaar is.

 

Ben jij minder gaan werken toen je vader/moeder werd.

Tagged , , ,

21 thoughts on “I became a stay at home dad

 1. Hahah grappige clickbait titel, je gaat dus gewoon een papadag krijgen zoals half Nederland, grapjas…!

  Fijn dat de opa’s en oma’s van beide kanten bereid zijn om één dag kinderopvang te verzorgen, ik neem aan dat dat gratis is voor jullie? Echt fijn dat zo veel ouderen hun volwassen kinderen daarin kunnen ondersteunen.

  1. Inderdaad de helft van Nederland doet het, maar gek genoeg ben ik op mijn werk de enige die het doet.
   Onze ouders doen het beiden met alle liefde en inderdaad helemaal gratis. Heel erg fijn dat het zo kan.

 2. ik werk thuis als gastouder. eerst als gastouder aan huis bij een gezin. toen onze dochter geboren werd, ben ik dat blijven doen. dochter ging 1 dag mee en 2 dagen naar oma.
  toen de 2e geboren werd, w