I became a stay at home dad

Stay at home dadNee mensen. Ik ga niet ineens in het Engels bloggen. De Nederlandse taal gaat mij veel beter af, en voorlopig blijf ik mij gewoon op de Nederlandse lezer richten. Het is gewoon zo dat “I became a stay at home dad” veel beter klinkt als “Ik werd een thuisblijfvader”. Nu klinkt het mogelijk allemaal veel spannender dan dat het is. Ik ben nog verre van Financieel Onafhankelijk dus voorlopig kan ik ook zeker nog niet met pensioen. Ik ben dan ook geen volledige Stay-at-home-dad geworden. Maar het is wel zo dat sinds V weer moet gaan werken er wel wat veranderingen doorgevoerd zijn in huize NietTot71. Zo gaat B één dag in de week naar het kinderdagverblijf en zal ze naar beide opa’s en oma’s één dag in de week gaan.

Dan blijven er nog twee dagen over waarop B ook opgevangen moet worden. De ene dag pakt V op en de andere dag pak ik op. Vanaf heden ben ik dus één dag in de week vrij. Zo kan ik dit bericht nu aan de ontbijttafel typen in alle rust terwijl B nog even een paar uurtjes slaap pakt.

4 dagen werken

We gaan beiden dus 32 uur werken in plaats van 40 uur. Waar doen we dat dan van? Ons huis is nog lang niet afgelost, onze buffer is nog niet op orde en we ontvangen ook nog nauwelijks passief inkomen.

Momenteel zitten we in week 39 van dit jaar wat betekent dat er nog 14 donderdagen te gaan zijn tot het nieuwe jaar begint. We hebben allebei nog niet heel veel vrije dagen opgebruikt dit jaar. Dit heeft als resultaat dat we allebei nog voldoende vrije dagen overhouden om tot het einde van het jaar elke week één dag vrij te nemen.

Het kost ons dit jaar dus helemaal niets om 4 dagen te gaan werken in plaats van de 5 dagen. Voor mij is dit een voorproefje of dit iets is wat ik volgend jaar ook structureel wil gaan doen. Uiteraard zal het dan wel tegen inlevering van een deel van het loon gaan. In theorie zou het ons 20% kosten, maar in de praktijk zal dit uiteraard lager uitvallen.

Minder inkomen

In de eerste plaats lever je natuurlijk loon in. Aangezien onze ouders het niet zien zitten om nog meer op te gaan passen, zullen we aan de andere kant wel 2 dagen extra kinderdagverblijf moeten bijkopen en dat is ook niet bepaald goedkoop. Dat compenseert al een deel. Daarnaast gaan we minder verdienen waardoor we mogelijk meer toeslag zullen krijgen en uiteraard gaan we minder belasting betalen. Tevens bestaat er nog de zogenaamde Inkomensafhankelijke combinatiekorting. Als je aan een aantal voorwaarden voldoet dan heb je hier recht op. Zelf voldoe ik aan de voorwaarden en zal het er op neer komen dat ik een bedrag van ongeveer €2500 ontvang over 2019, ervan uitgaande dat de regels niet drastisch veranderen.

Tuurlijk kost het uiteindelijk geld en brengt het ons minder snel naar een financieel onafhankelijk bestaan, maar meer tijd met mijn dochter is mij ook zeker wat waard. Van zo vele mensen heb ik al gehoord dat deze tijd die we nu meemaken met onze dochter nooit meer terugkomt en misschien wel onbetaalbaar is.

 

Ben jij minder gaan werken toen je vader/moeder werd.

Tagged , , ,

22 thoughts on “I became a stay at home dad

 1. Hahah grappige clickbait titel, je gaat dus gewoon een papadag krijgen zoals half Nederland, grapjas…!

  Fijn dat de opa’s en oma’s van beide kanten bereid zijn om één dag kinderopvang te verzorgen, ik neem aan dat dat gratis is voor jullie? Echt fijn dat zo veel ouderen hun volwassen kinderen daarin kunnen ondersteunen.

  1. Inderdaad de helft van Nederland doet het, maar gek genoeg ben ik op mijn werk de enige die het doet.
   Onze ouders doen het beiden met alle liefde en inderdaad helemaal gratis. Heel erg fijn dat het zo kan.

 2. ik werk thuis als gastouder. eerst als gastouder aan huis bij een gezin. toen onze dochter geboren werd, ben ik dat blijven doen. dochter ging 1 dag mee en 2 dagen naar oma.
  toen de 2e geboren werd, was dat logistiek allemaal niet meer mogelijk (omdat de oudste ondertussen naar de psz ging op een werkdag en oma haar daar ophaalde.. zoontje zou dan wel al bij oma gebracht moeten worden etc. te veel gedoe) en ook als mn kids naar school zouden gaan, zou ik toch al niet meer bij dat gezin kunnen werken ivm afstand. dat zou nog iets meer dan een jaar duren, dus toen besloten om thuis te gaan werken als gastouder. uiteraard moet je dat opbouwen en heb je niet direct van de start veel opvangkinderen daarnaast moest ik het persoonlijk ook opbouwen de zorg voor meerdere kinderen in mijn eigen huis dus dat paste prima bij elkaar. begonnen met 1 opvangkindje 😉 nu zijn het er 5 en dat bevalt prima. dus niet bewust meer of minder gaan werken maar deels een natuurlijk verloop/natuurlijke opbouw.
  ondertussen ging het zakelijk te goed, te druk te veel werken, dus zelfs een vaste dag vrij ondertussen. dus van 5 dagen beschikbaar van opvang (waar ik sowieso 3 van werk) naar 4 dagen beschikbaar (waarvan ik er sowieso 3 werk (1 kindje komt standaard 3 dagen, de andere 4 komen flex dus is maar net of ze de dinsdag wel of geen opvang nodig hebben. )

  wel grappig.. want een stay at home dad is in mijn ogen een papa (of mama) die fulltime thuis is en niet maar 1 dag :p maar ja idd clickbait :p

  1. Hoe jullie dat geregeld hebben is ook wel ideaal. Geeft vooral jou veel vrijheid en toch heb je inkomsten. En ik ben het met je eens dat een stay-at-home-dad (of mama) inderdaad helemaal thuis blijft, maar ja. Ik wilde ook weleens een click-bait artikel maken 🙂

    1. Ik snap dat het gewoon werk is en (soms) ook zwaar werk zal zijn. Maar het is natuurlijk zo dat je eigen baas bent en vanuit huis werkt. Dat geeft toch wel een stukje vrijheid lijkt mij.

     1. op die manier wel. sommige denken dat je alles kan doen net als met eigen kinderen.. dat is dan weer niet zo 😉 aangezien ik alleen verantwoordelijk voor ze ben 😉 dus mn man kan ze niet even uit school halen, ook niet bij regen of sneeuw 😉 of gaan winkelen of weet ik t wat 😉
      maar t geeft zeker vrijheid 🙂 zo heb ik sinds september een vaste vrije dag. voordeel van ondernemer zijn. het meedelen en klaar 🙂 maar t beroep gastouder heeft ook flink wat regels/beperkingen. max 6 kinderen, eigen kinderen tellen mee tot 10 jaar etc. dus qua inkomsten wel erg beperkt (niet dat ik meer kids zou willen opvangen haha kan dat niet kwijt, ook niet qua vervoer)

      eh conclusie.. ik ben erg happy met alle vrijheid die ik wel heb idd 😉 en accepteer dat ik leef op andermans agendas :p (werkroosters)

 3. Lekker zeg! En inderdaad ook slim. Hoewel het misschien aan de ene kant geld kost, is de extra tijd met je dochter onbetaalbaar. En dat ‘onbetaalbaar’ lijkt soms ook wel te gelden voor de kinderopvang, dus dan is het makkelijk kiezen 😉 Ben je gewoon ook vast parttime (FI)RE!

  1. Haha, we hebben de eerste volledige maand nog niet betaald, maar de rekening al wel ontvangen. Wat een geld. Ik ben benieuwd wat we er nou exact op terug kunnen verwachten van de overheid. En ook hebben we nog geen idee wat we aan kinderbijslag kunnen verwachten. Natuurlijk kunnen we dat zo opzoeken, maar ik zie het maandag wel op de rekening verschijnen 🙂

 4. Wij hebben twee kinderen van 1,5 en 4. Ik werk 32 uur en mijn vrouw 24 uur per week. De IACK, kinderbijslag en loonsverhogingen hebben vrijwel de hele inkomensdaling gecompenseerd ten opzichte van toen we beiden nog 40 uur per week werkten. Het belastingklimaat voor twee parttimers is best gunstig. Zou niet snel meer 40u per week willen werken.

  1. Dat ziet er voor ons dan ook positief uit. Ik weet niet direct of we beiden een loonsverhoging tegemoet kunnen zien, maar die voordelen voor twee parttime werkende ouders komen vanzelf wel.

 5. Ja, ik heb fulltime voor de kinderen gezorgd. Toen ze naar school gingen en ik meer tijd kreeg ben ik gaan bloggen. En inmiddels blog ik fulltime vanuit huis en kan mijn werktijden perfect afstemmen op de kinderen.

  1. Dat is wel heel erg lekker zeg. Ik verwacht niet dat ik binnen afzienbare tijd full time blogger zal/kan worden, maar wie weet hoe het loopt.

 6. Mijn man en ik hebben, sinds er kinderen zijn, allebei alleen nog parttime gewerkt. Zo hebben we nooit meer dan 1 dag per week opvang nodig gehad (een incidentele extra werkdag door bijv. een cursus daar gelaten). Geen seconde spijt van gehad!

  1. Wij houden het sowieso ook bij die ene dag ervan uitgaande dat onze beide ouders nog lange tijd op kunnen blijven passen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.