Huizenmania

Huizenmania

Sinds ik mijn vorige woning verkocht heb is er in ‘huizenland’ veel veranderd. Zo worden woningen in mijn oude straat tegenwoordig te koop gezet voor €267.500 terwijl voor mijn oude woning, welke vergelijkbaar was, €225.000 eigenlijk nog te veel was. In 4 jaar tijd kan er dus zeer veel veranderen. Als ik daar zo aan denk, is het eigenlijk wel zonde dat we de hut toen verkocht hebben voor nog geen €210.000, maar ik had de laatste 3 jaar in ons nieuwe huis ook zeker niet willen missen en wil er voorlopig ook zeker nog niet weg.

Ondanks dat de huizen in onze straat ongeveer 3 jaar geleden opgeleverd zijn, zijn er inmiddels toch al wel een aantal huizen van eigenaar gewisseld. In de eerste plaats een stel die het al moest verkopen voordat ze de sleutel kregen. Daarna iets verderop een stel dat de sleutel nog geen halfjaar had, en weer iets later een huis 3 deuren verder. Die zouden daar gaan samenwonen, maar na de verbouwing is dat nooit van harte gegaan en zijn ze vrij snel uit elkaar gegaan. Onze directe buren zijn inmiddels ook uit elkaar en er is er één blijven wonen. Afgelopen maart is daarvan het huis getaxeerd op €305.000. Dat was al een kleine €40.000 bovenop de V.O.N. prijs.

Nog geen twee weken geleden is op zaterdag weer een andere woning 2 deuren verderop te koop gekomen. Een iets ander type dan dat wij hebben, maar qua inhoud en vierkantemeters gelijk. Dat huis heeft slechts 6 dagen te koop gestaan. Er was veel interesse van kopers en er zijn verschillende bezichtigingen geweest. Zoals gezegd was het binnen een week verkocht en wel ruim boven de vraagprijs. De vraagprijs was €350.000 terwijl de woning voor €370.000 verkocht is.

Perspectief

Voor ons bied het perspectief. Niet omdat we dan winst uit onze woning kunnen halen, maar omdat onze (fictieve) nettowaarde veel hoger ligt dan waar ik mee reken. Ik reken namelijk met een huizenprijs van €260.000. Hiermee doe ik onze nettowaarde eigenlijk te kort, maar dat is nog steeds bewust. Ik heb liever in mijn achterhoofd dat het eigenlijk positiever is dan dat het uiteindelijk tegenvalt. Zeker aangezien de WOZ-waarde van de woning momenteel slechts €240.000 is. Komend jaar zal dat wel veranderen vrees ik.

Met welke woningwaarde houd jij rekening in je berekeningen?

Tagged , , ,

11 thoughts on “Huizenmania

 1. Ik neem tegenwoordig verwachte huisprijs minus 5%. Moet een redelijk indicatie zijn van wat het waard is. Echter, je moet dit dus ook aanpassen als je huis in waarde zakt! Maar dit is geen slecht idee, je kan altijd je huis verkopen als de prijs hoger is, en tijdelijk gaan huren bv. Dan heb je wel gebruik kunnen maken van de werkelijke waarde van de woning.

  1. Hoe bereken je de verwachte huisprijs dan? Is dat aan de hand van gelijkwaardige panden die verkocht worden? Verkopen nu de prijs hoog is en zo lang gaan huren zou kunnen inderdaad. Je moet dan echter wel 2 x verhuizen wat altijd geld kost.

   1. Kijk naar waar jij je huis voor gekocht hebt, en kijk naar de CBS data van waardestijgingen in jouw buurt. Dat zou al een goed beeld moeten geven. Funda is ook altijd handig natuurlijk.
    Soms is het ook geen slecht idee om een taxatie uit te laten voeren en die op te sturen naar de hypotheek verstrekker, kans dat je minder gaat betalen voor je hypotheek (lagere rente categorie). Weet je ook gelijk wat je huis waard is 😉

 2. Ik houd de WOZ-waarde aan. In mijn vorige woning heb ik jarenlang gerekend met de (hogere) verwachte verkoopprijs. Mijn teleurstelling was toen groot toen ik, in een echtscheiding en midden in de crisis, eind 2012 krap-aan voor de WOZ-waarde kon verkopen.

  1. Die teleurstellingen wil ik voor mezelf ook voorkomen eigenlijk ja. Tot op heden houd ik rekening met de waarde waar wij de woning voor gekocht hadden. Deze ligt nog iets hoger dan de WOZ-waarde. Naar verwachting is dat volgend jaar anders.

 3. Ik houd er vooral rekening mee dat het inderdaad een fictieve waarde is, en zolang we geen verhuisplannen hebben deze waarde op geen enkele manier verzilverbaar is. Maar voor het grote plaatje houd ik inderdaad ook de WOZ-waarde aan. Tot en met vorig jaar was deze extreem laag, waarschijnlijk te danken aan het feit dat in ons huizenblok de WOZ-inspecteur van onze gemeente woonde ;). De eerste taxatie nadat hij verhuisd wass en een andere baan had aangenomen, viel een extreem stuk hoger uit. Wat voor onze netto-waarde dan wel weer leuk was, maar daar heb je alleen voor je eigen grafiekjes wat aan.

 4. De huizenmarkt is nu nog gekker dan voor de crisis! Ik ben bang dat het weer een bubbel is die gaat ploffen en dan is het weer lijden in last voor al die mensen die teveel betalen en zeker voor die overbieden.
  Dus reken je niet rijk met je eigen huis, het is tegenwoordig net als beleggen, voor je het weet stort de boel weer in!

  1. Ik ben bang dat de komende crisis heftiger gaat zijn dan de afgelopen crisis. Zeker ook om de reden die jij noemt, maar daarbij komt ook nog eens dat de ECB (en andere centrale banken) niet opnieuw zo’n maatregel kunnen nemen zoals ze nu gedaan hebben. Ik blijf lekker conservatief rekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.