Huize Niettot71 brief

Dit jaar heb ik voor de tweede maal een heus “Huize Niet Tot 71 brief” opgesteld. Een slap aftreksel van de jaarlijkse Berkshire Hathaway letter aan de stakeholders. Vorig jaar had ik zo’n brief voor het eerst opgesteld met als doel om V (mijn vriendin) op de hoogte te brengen van onze financiële situatie. Eigenlijk een soort afsluiting van het financiële jaar 2018. Mijn vriendin vindt financiën doorgaans erg saai en daardoor is het erg moeilijk om haar te betrekken bij de stand van zaken. Terwijl het eigenlijk nogal belangrijk is. Ze heeft bijvoorbeeld geen idee hoe wij dingen geregeld hebben. Nu hoeft dat van mij ook niet per se, maar ik vind het wel belangrijk dat ze weet waarom wij (lees: ik) bepaalde keuzes maken. Daarom deze brief.

Waarom beleggen we bijvoorbeeld, en wat levert dit nou op? Of waarom lossen wij extra op de hypotheek af en hoever zijn we daar nu mee? De brief houd ik kort zodat ze daar in een paar minuten doorheen kan en waarna alles meteen duidelijk is als het gaat om wat we behaald hebben.

Zo heb ik dat dit jaar dus ook weer gedaan. Om de brief te laten lezen heb ik haar, een paar weekjes terug alweer, meegenomen naar een koffietentje in de stad. Onder het genot van een kopje koffie en een taartje heeft ze de brief (één A4’tje) doorgelezen en hebben we dit gelijk kunnen bespreken. Juist dus even buiten de deur zodat huiselijke zaken ons niet kunnen afleiden en we echt even de tijd voor elkaar hebben.

In de brief komt onder andere aanbod wat voor een bedrag er nog openstaat aan hypotheek bij mijn ouders en bij de grootbank, maar ook wat de WOZ waarde in het voorbije jaar was en wat onze nettowaarde op dat moment is. Ook ga ik kort in op onze beleggingsrekening welke wij bij DeGiro hebben.

Als je ook zo’n beleggingsrekening wilt, dan kan je deze nog tot en met 27 februari openen om te profiteren van €1000 transactie tegoed cadeau. Gebruik daarvoor deze link.

Financiële doelen

In het tweede gedeelte van de brief ga ik in op de, door mij, gestelde financiële doelen. Hierbij komen exact dezelfde zaken aan de orde, maar dan laat ik mijn visie daarop los met wat ik wil behalen. Zo weet ze meteen welke koers ik wil aanhouden en waarom bepaalde keuzes gemaakt worden.

Het gesprek over de brief wat we hadden, nadat ze klaar was met lezen, was eigenlijk heel kort. Alles was helemaal duidelijk en ze deelde volledig mijn idee als het gaat om de doelen. Eén van de doelen die ik gesteld heb is maandelijks een aandeel VWRL te kopen voor ten minste €86. Waar ze vroeger nog wel eens ging steigeren als het op beleggen aan kwam was ze het er nu meteen mee eens. Met kleine stapjes krijg ik haar zover dat ze steeds meer overtuigd is van onze strategie als het op beleggen aankomt.

Neem jij jouw financiële leven wel eens door met je eventuele partner?

Tagged , , , ,

4 thoughts on “Huize Niettot71 brief

  1. Mooi idee! Afgelopen december hebben Vriendin en ik voor het eerst een avond rond de tafel gezeten over de financien. Terugkijken naar 2019, beleggingen, huis, en plannen maken voor 2020 en de lange termijn. Werkt uitstekend!

  2. Ja, wij kletsen en af en toe over. Niet met vaste regelmaat en al zeker niet met een brief. Mijn vrouw heeft er, net zoals bij jou, wat minder affiniteit mee en interesse in, maar staat er wel helemaal achter.

  3. leuke manier!! mn man kijkt af en toe in mn excel bestand. verder hebben we dezelfde doelen dus dat hoeven we niet apart te bespreken. samen soms even kijken of die doelen nog ok zijn en hoe het gaat idd. weinig schokkends. soms een meningsverschil 😉 ik zou wat meer willen spreiden (buffer is vol restant zou ik willen verdelen over beleggen en extra aflossen, maar man vindt aflossen te laag rendement hebben.. snap ik ook wel weer)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.