Hoe wij geen nieuwe auto kochten

Nieuwe autoVandaag zijn wij voor het eerst naar aan nieuwe (tweedehands) auto wezen kijken.  Drie weken geleden had ik al verteld dat onze auto aan vervanging toe is. Hierbij had ik al laten weten dat wij eigenlijk sowieso geen auto van €8.528 willen kopen aangezien ik dit eigenlijk te veel geld vind voor een auto. Toch zijn we vandaag bij een auto wezen kijken ter waarde van €8.944. Althans. Dat was de prijs in de advertentie. Mijn gedachte is dat alles onderhandelbaar is, waar Chris van thepursuitofHOT een mooi blogbericht over gemaakt heeft en bij de laatste FIRE (bloggers) meetup een presentatie over gaf. Zo doende wilde ik toch wel gaan kijken bij de eigenlijk te dure auto voor wat ik er aan uit wil geven.

Na mij van het weekend al even wat ingelezen te hebben over het hoe en wat qua aankopen van een tweedehands auto ging ik vol goede moed op pad. Onze eigen auto was hierbij beschikbaar voor inruil. In de tijd dat wij een proefrit gingen maken hebben zij onze auto beoordeeld en ook een kleine testrit gedaan. Zo konden ze beoordelen wat de auto nog op zou brengen voor inruil. De auto waar wij de proefrit mee maakten werd van alle kanten goed bekeken en getest. Onder de motorkap zag alles er heel netjes uit en in de auto was ook alles in orde. De lak was hier en daar niet meer helemaal gaaf, maar ja, we kijken naar een auto van 10 jaar oud. Je kan dan geen nieuw staat verwachten.

Onderhandelen

Voor mezelf had ik al uitgerekend wat ik er maximaal aan uit wilde geven. Hierbij hield ik wel in gedachten dat ik het niet op een paar honderd euro zou laten schieten. De prijs die ik in gedachten had om maximaal bij te leggen was €6.800. Dat is dus inclusief inruil van onze huidige auto. Moet lukken leek mij en in het ergste geval kwamen we tot €7.000 en wilde ik de deal ook nog wel sluiten. Toen we de proefrit wilden starten vroeg een medewerker al of ik een gedachte qua inruilprijs had, maar ik wilde hun een eerste bod laten doen. Dat is beter voor mij als uitgangspositie.

Nadat de auto goedgekeurd was door ons en we terugreden naar de dealer kwam er al snel iemand naar me toe. Na mezelf voorgesteld te hebben begon het spel. Eerst maar eens horen wat ze voor onze auto over hadden. Nu is deze niet meer in de beste staat, dus daar verwachtte ik al niet al te veel van. Ik hoopte op €1.200, maar het werd €750. De eerste tegenvaller. Maar goed, begrijpelijk gezien de staat waar deze in verkeerd. We willen er niet voor niets vanaf.

Maar dat hoefde nog geen dealbraker te zijn. Misschien waren ze wel bereid om een mooie korting te geven voor de aan te kopen auto. Maar al snel werd duidelijk dat hij daar geen reden toe zag. Er staat geen andere auto van dit type, voor dit geld en deze kilometers te koop was zijn antwoord. Vandaag heb ik al 3 geïnteresseerden gehad. Zonder korting te geven raak ik hem ook wel kwijt, waren zijn woorden.

Ik had al door dat dit een lastige klus zou gaan worden, maar niet meteen opgeven dacht ik. Er moest toch iets te halen zijn. Een paar puntjes opnoemen dan maar die niet goed waren aan de auto. Bijvoorbeeld de niet functionerende parkeersensoren achter. Twee van de vier werkten maar. Ze wisten dit niet en wilde dit wel maken. Maar ik wilde wat van de prijs af hebben juist dus gooide het over een andere boeg.

Wat is de meeneemprijs? Met andere woorden, hoe laag kan je gaan als ik de auto meeneem zoals hij er nu bij staat. Dan kon ik een korting verwachten van €150, meer niet. Dat zelf laten repareren zou waarschijnlijk duurder zijn. Niet interessant dus. Meer onderhandelingsopties wist ik op dat moment niet meer. Hij was star en gaf niets toe. Dus hebben we ons even teruggetrokken en heb ik samen met V overlegd wat we zouden doen.

Conclusie

We wilden de auto vanavond nog meenemen voor een prijs van €8.500. Onze oude auto zouden we dan zelf verkopen. We zouden dan genoegen nemen met een korting van slechts €444. We zouden daarbij ruim boven budget zitten, maar dat was dan maar even zo. Het was tenslotte een auto waar we weer flink wat jaren mee vooruit konden.

Naar de verkoper toe met het verhaal. Dat het wel boven budget is, maar dat we niet hoger wilden gaan dan €8.500. Zijn reactie was kort maar krachtig en duidelijk. Het werd hem niet. Hij begon nog op mij in te praten dat het geen slimme keus zou zijn om hem te laten staan, want het was een unieke auto in zijn soort met zo weinig kilometers. Dat heb ik flauw genoemd en we zijn zonder zaken te doen uit elkaar gegaan.

Loop jij wel eens weg bij een dergelijke onderhandeling en neem je eieren voor je geld?

Tagged , ,

12 thoughts on “Hoe wij geen nieuwe auto kochten

    1. Voor alsnog zeker geen spijt van. Ik realiseer mezelf heel goed dat er genoeg andere auto’s te koop staan of binnenkort komen. We zoeken rustig verder.