Helft van het jaar voorbij

De eerste helft van het jaar is alweer voorbij. En in huize M/V betekent dat: de balans opmaken, spaarquotes berekenen & het maken van een plan voor het tweede half jaar!

Spaardoel
Ons spaardoel bedraagt ongeveer 33% van ons totale inkomen. Op dit moment hebben we 62,54% van ons spaardoel bereikt. We liggen dus goed op schema. Al met al zijn wij zeer tevreden met het behaalde percentage van ons spaardoel. We proberen de tweede helft van het jaar dit zo voort te zetten. Als we ons spaardoel bereikt hebben zullen we onverstoord door sparen en zullen we hopelijk meer kunnen sparen dan ons doel voor 2017.

Ondanks dit spaarzame leven in het eerste half jaar van 2017 heeft V zelfs nog een aantal keer kunnen shoppen, zijn we op vakantie geweest & hebben we zeer regelmatig feestjes bezocht & buiten de deur gegeten. Het is dus zeker niet zo dat we zuinig leven en niets doen zodat er maar gespaard kan worden.

Spaarquote
Een goede manier om bij te houden hoeveel je spaart is om een spaarquote uit te rekenen. De spaarquote berekent M middels de volgende formule: (totaalinkomen-totaaluitgaven)/totaalinkomen. Dit is eigenlijk niets meer dan een berekening van het ontvangen loon of andere inkomstenbron na belastingen waarvan alle lopende kosten gehaald worden. Deel dit weer door alle inkomsten en daar is de spaarquote in procenten. Een spaarquote zegt niets over hoeveel er verdiend en uitgegeven is, maar geeft wel een goed beeld van de financiële huishouding van een persoon/gezin. Op de lange termijn zal een voldoende positieve spaarquote resulteren in een flinke “spaarpot” voor een vroegpensioen. Het woord spaarpot zet ik hierbij expres tussen aanhalingstekens omdat het niet de bedoeling is om het gespaarde geld alleen maar in een spaarpot te stoppen. Het geld moet renderen, op welke manier dan ook.

Het eerste kwartaal van dit jaar bedroeg onze spaarquote 25,75% terwijl het tweede kwartaal een spaarquote heeft van 40,54%. Bij elkaar opgeteld hebben we tot nu een spaarquote van iets meer dan 33%. De reden dat de spaarquote van het tweede kwartaal zo hoog is, heeft voornamelijk te maken met het ontvangen vakantie- en belastinggeld.

Inspiratie
Aangezien M meer wilde weten over persoonlijke financiën is hij gaan zoeken op internet. De blog van Mister Money Mustache, personal finance pioneer, inspireerde M om ook met spaarquotes te gaan werken. Met name het bericht “The Shockingly Simple Math Behind Early Retirement” triggerde M zich verder te verdiepen in vroegpensioen en persoonlijke financiën. De eerste afbeelding is een grafiek waarin wordt weergegeven hoeveel jaar er nog gewerkt moet worden bij een bepaalde spaarquote.

years_to_retirement
Jaren tot pensioen
year_to_retirement_table
Tabel jaren tot pensioen

 

 

 

 

 

 

 

De tweede afbeelding die Mister Money Mustache in zijn bericht geplaatst heeft is dezelfde data alleen dan in tabelvorm. Bij beide afbeeldingen gaat Mister Money Mustache er vanuit dat er begonnen wordt met een nettowaarde van nul. Dit uitgangspunt biedt voor ons een realistisch doorstartpunt. Na de verkoop van het huis van M was er bij ons namelijk sprake van een negatieve nettowaarde. Na het omzetten van de negatieve nettowaarde in een positieve nettowaarde kunnen wij een duidelijk beeld krijgen hoe lang wij nog moeten werken.

Wij zijn erg benieuwd naar spaarquotes van anderen. Vergelijkingsmateriaal biedt stof tot discussie. Hoe is het bij jullie gegaan in de eerste helft van het jaar?

Tagged , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.