Google finance stopt ermee

Onze beleggingen met asset allocatie

Sinds dit jaar beleggen wij bij de DeGiro met een beleggingsrekening. Per maand leggen wij hierbij zo’n € 100.- á € 150.- in in een tweetal ETF fondsen. De fondsen waarin wij beleggen zijn beide van Vanguard. De eerste is de Vanguard Total Stock Market ETF met ISIN code US9229087690 en symbool VTI en de tweede is de Vanguard Total Internatioanl Stock ETF met ISIN code US9219097683 en symbool VXUS.

Deze twee fondsen geven ons een wereldwijde spreiding over meer dan 9000 bedrijven en over de meeste sectoren. Door deze wereldwijde spreiding over de verschillende sectoren is het een geliefde combinatie. Het is namelijk een relatief veilige manier van beleggen aangezien je nooit meer dan 2% van het vermogen in één bedrijf belegt. Mocht een bedrijf het slecht doen of zelfs failliet gaan, dan zal dit nooit een grote impact hebben. Verder is op dit moment maximaal 18% per sector onderverdeeld. Doet één specifieke sector het slecht, dan zal dit nooit meer dan 18% invloed op je portefeuille hebben.

Tot op heden hebben wij nog 100% in aandelen belegd en geen obligaties in onze portefeuille. Dit heeft als reden dat de rente op dit moment nog zeer laag is en bijna alleen maar kan groeien en obligaties dan niet de beste investering zijn. Tevens hebben we nog maar weinig belegd, waardoor we ook nog weinig kunnen verliezen. De derde reden is dat we nog een zeer lange horizon (30+ jaar) voor ons hebben waarin we kunnen beleggen. Dalingen op de beurs kunnen dus nog ruimschoots goed gemaakt worden.

Asset allocatie beheren

Met een gratis account van Morningstar kan je heel makkelijk de asset allocatie bijhouden. De ideale verdeling voor de ETF’s VTI en VXUS is 50/50 in waarde. Aangezien de VTI ETF ruim dubbel zo duur is dan de VXUS ETF, zal je meer stuks VXUS dan VTI moeten hebben om tot een 50/50 verdeling te komen. Op dit moment is het nog lastig om precies een 50/50 verdeling te kopen bij DeGiro. Het is namelijk nog niet mogelijk om fracties van aandelen te kopen bij DeGiro. Zo hebben wij op dit moment een verdeling van 61% VTI vs. 39% VXUS. Een volgende aankoop zal dus voornamelijk bestaan uit VXUS aandelen waardoor we de verdeling weer rechttrekken.

Portefeuille waarde bijhouden

Voor alsnog houd ik via Google Finance onze portefeuille bij. Dit bevalt zeer goed. Het is echter zo dat Google Finance per half november stopt met het aanbieden van de portfolio functionaliteit. Dit betekend dat de portefeuille niet meer via Google Finance bijgehouden kan worden en ik op zoek moest naar een andere (liefst gratis) aanbieder. Gelukkig was die nieuwe aanbieder dankzij het Tweakers – Beleggen op de beurs in de praktijk forum snel gevonden.

Bij Google Finance kan de portefeuille makkelijk gedownload worden naar een CSV bestand welke dan weer bij Sharesight ingeladen kan worden. Sharesight biedt voor mij prima en voldoende mogelijkheden om onze portefeuille goed bij te houden. Tevens is de service gratis en geeft het een goed overzicht van het verloop van de portefeuille.

Hoe houd jij je portfolio bij?

 

Tagged , , ,

9 thoughts on “Google finance stopt ermee

  1. Dat automatisch inlezen in een spreadsheet zou ik mezelf ook eens in moeten verdiepen. Klinkt interessant. Naast de sharesight website heb ik ook een hele basis spreadsheet. Deze laat tot op heden geen rendement zien. Daarvoor heb ik de extra service van sharesight dus nog nodig.

  1. Bedankt voor je reactie. Jouw Excel sheets zijn ook helemaal prachtig. Helaas ben ik zelf niet zo goed in Excel. Begin van het jaar wel eens geprobeerd om beter te worden door middel van een online cursus, maar het gaat mij te diep waardoor het mij teveel tijd kost.

 1. Hi Non71, Glad you like Sharesight for tracking your stock porfolio! If there’s anything we can help you out with, feel free to reach out on Twitter @Sharesight or live chat our team within the site.

 2. Ik beleg in vergelijkbare fondsen als jij en gebruik ook maar gewoon Excel; kost af en toe wel wat tijd om het bij te houden. Ben benieuwd naar je ervaringen met Sharesight. Ik ken het niet en ga zeker eens even kijken op hun site.

  1. In mijn Excel ga ik niet veel verder dan wanneer ik fondsen gekocht heb, voor welke prijs in $ en wat dit dan in € was. Verder wat de portfolio op een bepaald moment waard is. Verder laat ik berekenen wat de totale waarde van de portefeuille is en wat het mij gekost heeft. Daar kan ik dan natuurlijk vrij makkelijk de totale opbrengsten uit berekenen.

   Sharesight bevalt tot nu toe prima. Het is het zeker waard om een profiel aan te maken. Zeker gezien het feit dat hun service gratis is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.