Gezond doneren

Zakken met bloed gegeven door donorsInmiddels ben ik al weer 3 jaar bloeddonor. Waar ik vorig jaar nog schreef dat ik ongeveer elke 3 maanden bloed ga geven, kwam het er dit jaar nog maar weinig van. Zelfs zo weinig dat ik vorige week voor het eerst geweest ben dit jaar. Wegens ziekte en vakantie moest ik het elke keer uitstellen. Het is namelijk zo dat als je ziek geweest bent, bij de tandarts geweest bent, een wond hebt of op vakantie geweest bent je niet mag doneren. Er zijn nog veel meer redenen wanneer het niet mag, maar dat is teveel om hier op te noemen.

Elke keer als je gaat doneren moet je een vragenlijst invullen waar dit soort zaken aan bod komen. Ook vul je op de vragenlijst in of het goed is dat je bloed gebruikt wordt voor onderzoeksdoeleinden en dat je al dan niet geïnformeerd wilt worden wanneer er iets aan de hand is.

Wat mij betreft mogen ze doen met mijn bloed waarvan ze denken dat het goed is, dus kruis ik altijd aan dat ze er mee mogen onderzoeken en dat ze mij maar moeten informeren als er iets is. Tot op heden had ik nog nooit iets van ze gehoord, maar dat was gisteren ineens anders. Er lag een brief van de bloedbank op de mat.

Ben je nog gezond?

Bij de donatie van het bloed nemen ze ook altijd enkele controle buisjes af. Eén van die buisjes is om te controleren of je bloed wel goed is. Mocht het niet goed zijn, dan nemen ze dus contact met je op. Precies wat bij mij gebeurde. In de brief staat namelijk vermeld dat mijn Ferritini beneden een acceptabel niveau gedaald is. Mijn ferri-wattes dacht ik. Eigenlijk komt het er kort gezegd op neer dat mijn ijzervoorraad aan de lage kant is. De oorzaak hiervan is waarschijnlijk dat ik bloeddonor ben waardoor je veel ijzer kwijt raakt. Daarnaast kan het aan mijn voedselpatroon liggen.

Ze houden het in elk geval goed in de gaten en zetten mij nu een jaar op non-actief als het om bloed doneren gaat. Nu denk ik zelf dat het meer ligt aan mijn eetpatroon – weinig vlees – dan aan het doneren van bloed aangezien dat al zo’n 8 maanden geleden was. Ik vind het fijn dat er op deze manier op mij gelet wordt. Anders had ik het waarschijnlijk niet geweten.

Tagged , ,

2 thoughts on “Gezond doneren

  1. Wel fijn dat je zo op de hoogte bent gebracht! Het tekort zou inderdaad kunnen zijn ontstaan door het niet meer eten van vlees. Het is verstandig als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. En eventueel een supplement erbij.

  2. Dat is balen, zeg, maar wel heel handig dat je het weet. Ik heb enkele keren bloed gedoneerd, maar ik zag mijn hb-gehalte daarbij wel dalen. Ik ben mede daardoor overgestapt op plasma en dat werkt perfect voor mij. Ik ga ongeveer 10 keer per jaar.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.