FIRE gekkies geven nooit geld uit.

Vandaag was een dag zoals we die al tijden niet beleefd hebben eigenlijk. Lekker chaotisch waarbij we van hot naar her vlogen. Weliswaar was alles in de buurt van ons huis, max 10km van huis, maar was het toch best druk. Iets dat we onszelf aandoen uiteraard waardoor het ook helemaal niet erg is. En dat allemaal op deze drukkend warme dag na een niet al te beste nacht qua slaap wegens wat onweer en regen. We werden al netjes om half zeven wakker, want dat is nou eenmaal nog steeds ons ritme van de wekker, welke dankzij de coronacrisis al tijden niet gaat. Vandaag kwam dat goed uit aangezien ik mijn zinnen had gezet op een mooie aanbieding van de Aldi. En zoals je wellicht weet moet je bij mooie aanbiedingen van de Aldi zo ongeveer voor de deur gaan liggen om er van te kunnen profiteren. Daarover later meer.

Wij FIRE gekkies lopen er over het algemeen niet mee te koop dat we een andere levensstijl erop na houden dan de gemiddelde persoon. We proberen onze savingsratesavingrate zo hoog mogelijk te houden, ook al is die niet met anderen te vergelijken. We lossen vaak ons huis versneld af. We rijden niet de nieuwste auto’s of hebben helemaal geen auto etc. Er zijn hele hordes mensen die ‘onze’ levensstijl gewoon niet begrijpen en gek vinden. Want ja, je moet nu leven want wie weet word je niet oud en heb je je hele leven zuinig aan gedaan voor later.

Zelf heb ik ook een paar jaar zo in het leven gestaan. Nadat mijn oom op 48 jarige leeftijd overleden is aan een hartstilstand. Inmiddels is dat alweer 11 jaar geleden waarvan ik de eerste 3 jaar toch zo goed als al mijn geld uitgaf. Nu moet ik wel zeggen dat mijn persoonlijke situatie er toen ook niet naar was om (veel) geld opzij te zetten. Op dat moment was ik alleenstaand en had ik een eigen koopwoning. Mijn inkomen ging grotendeels op aan de hypotheek en mijn levensonderhoud. Daarnaast was ik een graag geziene gast in de lokale kroeg waar ook het nodige geld naar toe gedragen werd. Het is een fase in mijn leven waar ik, ondanks de wellicht minder goede financiële keuzes, geen moment spijt van gehad heb. Het heeft mij helpen vormen naar de persoon wie ik nu ben en ik heb er goede vrienden aan over gehouden.

Gelukkig is er in NL tegenwoordig een actieve FIRE groep waarmee we regelmatig meetups organiseren. Wij FIRE gekkies kunnen dan met elkaar over onze ‘gekke’ levensstijl sparren. Want met collega’s/vrienden/familie kan je er vaak niet over spreken terwijl dat iets is wat we juist graag doen. Tijdens dit soort meetups gaat het overigens echt niet alleen over geld of de beurs. Ook is het geen wedstrijd hoe iemand het doet en van iedereen worden zijn keuzes geaccepteerd. Het pad naar FIRE ziet er voor iedereen tenslotte anders uit. Bij de een betekend dit dat hij/zij van zo min mogelijk rond probeert te komen terwijl voor de ander geldt dat hij bepaalde dure uitgaven doet welke mogelijk zijn door de ‘gekke’ levensstijl.

Terwijl ‘buitenstaanders’ mogelijk denken dat wij FIRE gekkies nooit geld uitgeven zullen ze van een koude kermis thuis komen. Ja, ook wij, of misschien wel juist wij geven bakken met geld uit, maar dan wel heel bewust aan de dingen die ons gelukkig maken. Of het nou een boot is, of een mooie droom woning op een droomplek, het gebeurd allemaal in de community.

Nu terug naar de Aldi. Ik heb al wel eens een bericht geplaatst over mijn nieuwe hobby. Regelmatig genieten wij nog van deze hobby van mij waarbij ik de heerlijkste stukken vlees voorschotel. Maar ja, sinds vorig jaar hebben wij een camper en op de camping wil je natuurlijk ook de bbq aanzetten. Misschien wel juist op de camping. En om nou zo’n enorme Weber mee te nemen zie ik niet zo zitten. Gelukkig is daar de Aldi met een grandioos mooie aanbieding voor een mini Kamado.KamadoVoor de gene die geen idee heeft wat een Kamado is hierbij een foto.

Het was nog een hele klus om dit ding te bemachtigen. Bij de Aldi, waar ik ruim voor openingstijd aanwezig was, was ik de vierde die stond te wachten voor de deur. Als ik naar mijn mede wachtende keek, dan wist ik zeker dat ik de enige was die kwam voor de bbq. Ik was er van overtuigd dat zij niet daarvoor zo vroeg uit bed gekomen waren, maar niets bleek minder waar. Als een malle gingen die mensen direct naar de Kamado toe. En wat bleek, ze waren mij voor. Er waren maar twee bbq’s voor vier personen. Sja, dat is te weinig.

Onverrichter zaken ging ik door naar een andere Aldi vlakbij. Uiteraard waren ze daar ook al uitverkocht. Nou, dat is flink balen. Ik zag ‘mijn’ nieuwe gadget al aan mezelf voorbij gaan, maar volhardend als ik ben ging ik naar de Aldi 2km verderop. Ja mensen, in een stad wonen heeft zo zijn voordelen. En warempel, daar was er nog 1. Plotsklaps waren we €89 armer.

Maar dat was het nog niet. Waar ik vorige maand nog schreef over het vinden van het boek van Timothy Ferris, nu heb ik deze maand ineens een e-reader gekocht. Het is mijn eerste e-reader en ik hoop hierdoor, of eigenlijk hiermee, meer te gaan lezen. Het is zo dat V regelmatig al om 10 uur naar bed wil en graag heeft dat ik mee ga terwijl ik dan nog plafonddienst heb. Een boek vasthouden in bed vind ik verre van ideaal en fatsoenlijk leeslicht had ik ook niet. Nu had ik dat vast goedkoper kunnen regelen dan de prijs van een e-reader, maar goed. Daarnaast hoef ik nu geen boeken meer mee te slepen als we met de camper weggaan.

Die camper is trouwens meteen nog een punt wat aangeeft dat FIRE gekkies wél geld uitgeven.

Maar dat was het nog niet. Terwijl ik dit zit te typen op mijn, vorig jaar nieuw gekochte, laptop in de tuin, luister ik naar een mooie stukje muziek door de oortjes welke ik mee besteld had bij de nieuwe telefoon van V. Die kwam deze week eindelijk binnen vanuit China na dik 2 maanden onderweg geweest te zijn.

Ik hoop dat ik door middel van deze post laat zien dat wij FIRE gekkies dus eigenlijk helemaal niet écht gek zijn en ook heus durven te leven.

Nu ga ik het vlees nog een keer omdraaien om vervolgens lekker van te eten. Groetjes 🙂

Tagged , , ,

3 thoughts on “FIRE gekkies geven nooit geld uit.

  1. Ook wij leven “bewust”. Zuinig wil ik het niet noemen maar we kijken goed waar we ons geld aan uitgeven. We hebben maar 1 inkomen.
    Het interesseert me eigenlijk niet wat een ander er van vindt maar er wordt soms wel vreemd gekeken als ik zeg dat we geen vaatwasser, magnetron, koffiezetapparaat e.d. hebben en niet op vakantie gaan.
    Een nadeel vind ik wel dat men vaak denkt dat mijn man een enorm inkomen heeft en dat we heel veel geld hebben. Binnenkort krijgen we bv een nieuwe keuken en die betalen we gewoon contant omdat we er voor gespaard hebben. Mensen zeggen dan dat ze dat ook wel zouden willen maar dat het in hun geval niet mogelijk is. Ze hebben dan wel 2 auto’s, gaan 3 x p/j met vakantie en willen de nieuwste gadgets.
    Zelfs de keukenverkoper was even in de war. Op al zijn vragen over de vaatwasser, combimagnetron, warmhoudlade, cooker, stoomoven, ingebouwd koffiezetapparaat, WiFi op de apparaten enz. antwoordde ik dat ik dat niet wilde. Mijn wens voor slechts een kookplaat, afzuigkap, koelkast en oven vond hij “verrassend In deze tijd”. Dat ik het allemaal ooit heb gehad en alles heb weg gedaan vond hij heel bijzonder 🙂

  2. FIRE gekkies geven alleen geld uit aan de dingen waar ze van genieten, bewust geld uitgeven. De personen die echt tot op het bot besparen zijn zeer zeldzaam. 89 euro voor een kamado is trouwens een goede deal!

  3. Ik maak geen actieve deel uit van een FIRE community door mee te doen aan meetups en dergelijke, maar ben wel degelijk bezig met FIRE. Ik herken wat je schrijft. Op de website van Tips van Tom ging het hier ook over: hoe je zuinig leeft maar toch nog wel leuke dingen doet en koopt. Voor mij betekent FIRE dat ik spaar wat ik kan, maar dat het sparen geen doel op zich is en dat ik ook een fijn leven wil hebben. Dat dit leven niet ten koste moet gaan van andere mensen en dieren en het milieu spreekt voor mij voor zich. Daar houd ik dus zoveel mogelijk rekening mee maar moet ook eerlijk bekennen dat dat niet altijd lukt. Zo ga ik wel eens met een vliegtuig op vakantie, koop ik wel eens een goedkoop t-shirtje waarvan ik niet zeker weet of het niet in een sweatshop in Bangladesh is gemaakt en zo voort. Maar ook dingen niet kopen lukt me goed en daar probeer ik dan maar een balans in te vinden. Buitenstaanders mogen denken wat ze willen….not bothered!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.