Financiële Onafhankelijkheid: Niveau 1

Er is al zoveel over geschreven. Hoe bereik je financiële onafhankelijkheid? Het is een onderwerp wat veel mensen bezig houd. Hoe ga je er komen? Wat moet je er voor doen en wat moet je er voor laten? Dat is voor elk individu eigenlijk weer anders. Iedereen heeft zijn eigen behoeftes en wensen. Ik wil in een serie van 7 artikelen echter benadrukken wat de verschillende niveaus van financiële onafhankelijkheid zijn. Vorige week gaf ik hier de introductie al van.

Niveau 1

Het eerste niveau is eigenlijk niet meer dan er voor te zorgen dat je tenminste 1 maand aan uitgaven apart hebt staan. Dit blijkt voor veel mensen al erg moeilijk te zijn. Want volgens een onderzoek van de Rabobank heeft ruim een derde van de 20 tot 45 jarigen te weinig spaargeld. Deze groep heeft minder dan €3.000 achter de hand.

Voor veel mensen zal €3.000 al voldoende zijn om 1 maand aan uitgaven te kunnen dekken. Echter zijn er ook heel veel mensen die veel meer dan die €3.000 per maand kwijt zijn. Stel je hebt niet voldoende geld achter de hand om een maand zonder inkomen te kunnen.

Eigenlijk leef je dan van salaris naar salaris. In Amerika leeft 78% van salaris naar salaris volgens Forbes. Ik kan geen cijfers vinden, maar in Nederland zal dit niet heel veel anders zijn verwacht ik. Er bestaan voor deze groep zelfs speciale payday loans. Dit zijn kortlopende leningen die afgesloten kunnen worden om de laatste dagen van de maand, voor dat er weer loon gestort wordt, door te komen.

Precies om dit te voorkomen is het voor iedereen zo belangrijk om tenminste 1 maand aan uitgaven achter de hand te houden. Er hoeft maar iets tegen te zitten en je zit anders al zonder geld. En iedereen zou moeten weten dat lenen niet de oplossing is. Ik ga hier niet benoemen wat je nou zou kunnen doen om geld te sparen. Daar staat het internet namelijk al vol mee en zou toch wel bekend moeten zijn lijkt mij.

Eenmaal niveau 1 bereikt

Zodra je eenmaal niveau 1 bereikt hebt hoef je niet meer van maand tot maand te leven en kan je vooruit kijken. Je hebt minder kans om schulden te maken waardoor je meer kan sparen. Hierdoor zou het bedrag uitgebouwd moeten kunnen worden. Als je dit redt, dan ben je al veel beter bezig dan een hele grote groep anderen. Je kan dus best trots zijn op jezelf.

Tagged , , , ,

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.