Fietsend naar het werk

In de FIRE community is het al vaak gezegd. Het is belangrijk om niet te ver bij je werk vandaan te wonen. Hierdoor houd je meer tijd over, maar ook nog eens meer geld. Je geld hoeft namelijk niet uitgegeven te worden aan de dagelijkse rit naar je werk en weer terug. Of die rit nou per openbaar vervoer of auto wordt afgelegd maakt niet uit in dit geval. Het is tenslotte altijd voordeliger om met de fiets naar het werk te gaan.

Podcast

Zelf vind ik dat ik met een afstand van ruim 36 kilometer eigenlijk te ver weg woon van mijn werk. Tenminste, om met de fiets te gaan. Ik vind het heerlijk om voor en na het werk een klein uurtje in de auto door te brengen. Even tijd voor mezelf. Vaak vul ik deze tijd voor mezelf op door naar podcasts te luisteren. Zo luister ik al een tijd naar de podcast van The Doughroller. Hij legt dingen erg goed uit en heeft best vaak interessante gasten in de show. Aangezien het een Amerikaan is gaat het helaas ook best wel veel over 401K’s en IRA’s waar wij Nederlanders niets mee kunnen, maar daarnaast komen zeer interessante dingen aanbod. Wat mij betreft een echte aanrader.

Toch op de fiets

Ongeveer twee jaar geleden heb ik een tweedehands racefiets gekocht waarmee ik inmiddels alweer menig rondje gefietst heb. Zeker met de mooie dagen kriebelt het dan weer om te gaan fietsen. Nu de dagen langer worden kan ik weer in de avonduren fietsen. Helaas was daar van de week geen tijd voor en dat terwijl het zulk mooi weer was. Gelukkig zijn er toch nog mogelijkheden! Ik had bedacht om met de fiets naar het werk te gaan. V had vandaag een vrije dag en had eigenlijk de auto nodig. Normaal gesproken zou ik dan met het openbaar vervoer naar het werk gaan, maar ik had bedacht dat ik met de fiets zou gaan.

Ochtendrit naar het werkMiddagrit naar huisVanochtend zat ik dan ook om 07:10 uur op de fiets om de tocht van ruim 36km af te gaan leggen. Zeker buiten de stad, in de bossen, was het nog wel wat koud, maar wat was het lekker zeg. Weinig tot geen wind en een lekker zonnetje in de rug. Na zo’n 1:20 uur kwam ik flink bezweet, maar met een voldaan gevoel aan op mijn werk.

Je had mijn collega’s moeten zien kijken. Ze wisten niet wat ze zagen dat ik op de fiets aan kwam rijden. Ze vonden het knap en sportief.

De terugreis duurde uiteindelijk net een minuutje langer, wat mogelijk kwam door een kleine omleiding. Vreemd genoeg zijn er op de terugrit meer hoogtemeters gemaakt, maar ik denk dat dat vooral komt door de foute meting van de telefoon. Het was echt heerlijk fietsweer en ik heb ontzettend genoten van de ritjes. En het is meteen een mooie work-out geweest.

Besparing

Doordat ik niet met de auto of met het openbaar vervoer geweest ben, heeft het ook nog eens keiharde klinkende Euro’s bespaard. Normaal gesproken zou ik met de auto ongeveer €8 aan benzine verbruiken. De trein en bus die ik anders zou nemen kosten heen en terug zo’n €15. Dat zijn dan toch mooi de besparingen geweest. Stel ik zou de kracht kunnen vinden om dat dagelijks te gaan doen, dan zou dat maar zo €1520 aan brandstof schelen op jaarbasis. En dan daarbovenop nog het onderhoud aan de auto wat niet nodig is en de afschrijving die minder is.

Maar ja, helaas kent Nederland veel te veel dagen waarop dit, wat mij betreft, absoluut niet mogelijk is door slecht weer. Tevens is het lang niet altijd handig en bijkomend nadeel is dat er geen douche mogelijkheid is op mijn werk. Provisorisch heb ik mij vanochtend dan ook met een nat washandje wat staan schoonmaken.

Het was fijn en zal vast nog wel eens gaan gebeuren, maar zeker niet wekelijks, laat staan dagelijks.

Hoever is het voor jou fietsen naar het werk en doe je dat vaak?

Tagged , , ,

18 thoughts on “Fietsend naar het werk

  1. Ik heb het laatste jaar door weer en wind (met uitzondering van die code rood harde wind dag) elke dag 20 minuten naar mijn werk gefietst. Ik vond het heerlijk.

    Sinds ik een nieuwe baan het ben ik 40-50 minuten onderweg met de trein, ik mis het fietsen en de korte reistijd. Maar voor een 30% loonsverhoging was dat het wel waard. 😉

    Hopelijk kan ik in de toekomst weer dichterbij m’n we