Februari 2018: Nettowaarde update

Onze nettowaarde update van de maand februari 2018De balans is weer opgemaakt dus ik kan weer een nettowaarde update geven van ons vermogen. We kunnen inmiddels bijna van een (klein) vermogen gaan spreken. We hebben namelijk bijna het, voor ons toch wel magische, getal 10.000 gehaald.

In de laatste maanden ben ik denk ik ergens de mist ingegaan met de benaming van deze blogreeks. Het valt mij op dat collega bloggers het over hun januari update hebben terwijl ik het inmiddels al over de februari update heb. Ik vermoed dat ik gaandeweg ergens heb gedacht dat het de eerste van de nieuwe maand is dus ik ook de nieuwe maand benoem in plaats van de voorbije maand.

Voor de duidelijkheid gaat het in elk geval in deze reeks altijd over de voorbije maand, maar de waarde is van de nieuwe maand. Het is tenslotte al 1 februari waarvan ik de waarde bekijk. Dat betekend dat de donkere januari maand voorbij is. Het is voor ons eigenlijk een relatief goedkope maand geweest.

In januari hebben we net geen €300 minder uitgegeven dan in januari 2017. De grootste besparing hierin is terug te vinden in de boodschappen. Op de een of andere manier hebben we bijna €200 minder aan boodschappen uitgegeven de afgelopen maand. Daarnaast hebben we minder brandstofkosten gehad voor de auto. Dit kan natuurlijk te maken hebben met het tankmoment. Als dit vorig jaar bijvoorbeeld net aan het begin van de maand en aan het eind van de maand viel, is het logisch dat je die maand duur uit bent.

Savingsrate

Doordat we afgelopen maand weinig uitgegeven hebben zien we ook een goede savingsrate. Waar we vorig jaar januari een savingrate van 37,67% hadden, bedroeg deze afgelopen maand 45,71%. We hebben de extra centen voor nu vooral op onze bufferspaarrekening geplaatst. Deze moet nog flink aangevuld worden om ons goed weerbaar te laten zijn tegen onvoorziene uitgaven en gebeurtenissen.

Aflossen

Door het aflossen, wat we alweer geruime tijd doen, en de tussentijdse renteverlagingen, zien we inmiddels ook dat we toch al leuk besparen op de hypotheekkosten. Betaalden we in januari 2017 nog €768,44 voor de hypotheek, nu is dat nog ‘maar’ €743,99. In het afgelopen jaar hebben we €6245,99 afgelost op onze familiehypotheek. Het doel is om dit jaar tenminste €6406,44 af te lossen. Mochten we ergens nog ruimte zien om extra af te lossen, dan zullen we dat zeker doen.

Trend

Als ik nog even kort naar de grafiek kijk. Dan is te zien dat de trend die ik afgelopen augustus bepaald heb wel realistisch is, maar dat we op dit moment gewoon flink achterlopen. Hopelijk kunnen we door middel van vakantiegeld wat in mei komt een flinke stap maken richting de trendlijn. Uiteraard is het doel om dit zonder de vakantiecenten te redden.

Heb jij na de dure decembermaand ook een goedkope(re) januarimaand achter de rug?

Tagged , , , ,

10 thoughts on “Februari 2018: Nettowaarde update

 1. Wat mooi dat jullie al bijna aan de 100.000 zitten! Zo ver zijn wij helaas nog niet. Zolang de lijn maar omhoog gaat mogen we tevreden zijn. Een mooie savingsrate hebben jullie afgelopen maand gehaald.

  1. Oei. Ik heb even een leesteken toegevoegd in het getal. We hebben namelijk niet de 100K gehaald, maar de 10K. Zou wel top zijn als we al zo ver zouden zijn.

 2. Wat een mooie cijfers! Gefeliciteerd!
  Hier ook een goedkope januari, maar dat hadden we vorig jaar ook. We beginnen elk jaar schijnbaar een beetje sober ;-). Maar goed, moet ook wel, want de dure maanden komen er voor ons al snel aan (in maart alle verzekeringen en in april het auto onderhoud).

  1. Dankjewel! Een rustige maand tussendoor is niet erg inderdaad. Deze maand zal mogelijk weer wat duurder worden aangezien de auto een onderhoudsbeurt en APK nodig heeft.

 3. Mooie cijfers, Niet Tot 71! Het is sowieso al goed dat je een inschatting hebt gemaakt voor dit jaar, ik denk dat het gros van de mensen hier echt geen zicht op heeft. Wees ook niet te streng voor jezelf 🙂

  Bij ons was januari iets duurder dan verwacht, ook februari heeft nog verrassingen in petto doordat onze TV is overleden en we waterschade hebben in de keuken 😐

  1. We blijven opletten, maar zijn niet te streng nee. We moeten nu ook lol hebben.
   Waterschade is nooit leuk. Hopelijk gedekt door de verzekering?

 4. hier juist een dure maand.. zomervakantie geboekt (700), nieuwe accu voor mn bakfiets (420), nieuwe spijkerbroeken voor jongste omdat alles uit elkaar viel van de gaten.. zelf ook nieuwe spijkerbroeken ivm t zelfde probleem, kaartjes voor de vliegende vrienden in september en kaartjes voor vrienden van amstel live voor volgend jaar.. duur grapje dus :p
  en de zorgpremie voor t hele jaar 1750…

  ik hou verder de netto waarde niet elke maand bij maar per jaar. nettowaarde stijgt alleen al 10.000 dit jaar door t vervallen van t bouwdepot en verhoging van de woz waarde van t huis beide met 5000… :p makkelijk verdiend 😉

  1. Jullie hebben dus flink geïnvesteerd in toekomstige uitjes. Dat moet af en toe ook gebeuren. Nieuwe kleding is op zijn tijd ook noodzakelijk dus zou ik niet over in zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.