Energie, water en…

Wat een energie

Krijg je van dit weer. Niet normaal zeg. Terwijl ik dit typ zit ik heerlijk in mijn korte broek en t-shirt in de tuin met de laptop op schoot. Het is nog geen maart, en de eerste zonnebrand is al gesmeerd. De BBQ heeft al een stuk of 6x aangestaan dit jaar en de zonnepanelen draaien overuren. Ondertussen is V nog even naar de supermarkt om een hele kip te halen voor op de BBQ en rusten mijn benen alvast uit van de ochtendwandeling van 10 kilometer..

Door dit weer moest ik aan die zonnepanelen denken en heb ik eens opgezocht hoe wij ervoor staan na 1362 dagen dat we in dit huis wonen en de zonnepanelen hebben.

Zonnepanelen

Toen wij dit huis kochten moest het nog gebouwd worden. Wij zouden dus de eerste eigenaren worden. Bij de bouw zaten 14 zonnepanelen en dit was in de prijs opgenomen. Ons dak is plat en de zonnepanelen staan in de ideale hellingshoek en gericht op de bijna perfecte windrichting. Dat zien we aan de opwekking terug. Tot op heden hebben de zonnepanelen in die ruime 3 jaar tijd al bijna 12MW opgewekt. Dat is dus net geen 12.000KWh.

Eind vorig jaar vergeleek ik dit met de buurman van een paar deuren verderop. Die hebben een ‘standaard’ zadeldak met evenveel zonnepanelen, maar dan op een iets andere windrichting. Tot op heden komt het er op neer dat het ongeveer 500KWh op jaarbasis scheelt in het voordeel van onze installatie. Helemaal niet gek. En dan niet te vergeten dat onze panelen er letterlijk een keer zijn afgewaaid. Hieronder een grafiekje van wat we tot op heden per jaar opgewekt hebben.Opbrengst ZonnepanelenIn de grafiek hieronder is nog te zien wat onze tellerstanden begin deze maand waren. Tel ik de teruglevering van de twee telwerken bij elkaar op, dan kom ik op een waarde uit van 9.681KWh. We hebben dus niet alle stroom die opgewekt is teruggeleverd aan het energienet, maar deels ook meteen zelf wat verbruikt. Helaas schijnt niet altijd de zon en moeten we daardoor ook wel eens wat van het energienet afnemen wat ook in de onderstaande tabel staat.

Meter Meterstand Opnamedatum
Elektriciteit (normaal telwerk): 2.809 kWh 1 februari 2019
Elektriciteit (dal telwerk): 3.171 kWh 1 februari 2019
Elektriciteit teruglevering (normaal telwerk): 6.901 kWh 1 februari 2019
Elektriciteit teruglevering (dal telwerk): 2.780 kWh 1 februari 2019

Gasverbruik

Waar ik vorige week al berichtte over ons lage gasverbruik van die dag, is ons verbruik van de afgelopen ruime 3 jaar ook niet bepaald hoog. Ons gemiddelde verbruik per dag is net iets meer dan 2m3 per dag met een totaal van 2807m3. Ons huis is helemaal niet per se klein, maar vooral nieuw. Samen met de tuin op het zuiden waarbij de zon onze huiskamer lekker opwarmt zitten wij qua gasverbruik dus ook erg laag.

Laatst had ik het met Cheesy in de slack groep ook over ons gasverbruik. Wij zelf koken op gas en volgens Cheesy was het mogelijk interessant om te kijken of we niet op elektra kunnen gaan koken. Dit aangezien we toch onze eigen energiecentrale op het dak hebben liggen. Mijn beredenering was echter dat een gaskookplaat slecht zo’n 37m3 per jaar verbruikt en de terugverdientijd dan veel te lang zou zijn. Daar was Cheesy het mee eens.

Qua gasverbruik is er voor ons dus niet heel veel winst te behalen behalve dat ik minder lang zou kunnen gaan douchen. Daar voel ik echter weinig voor en zal ook geen enorme besparing opleveren.

En….

Als laatst wil ik ons waterverbruik nog even onder de loep leggen. Wij verbruiken samen zo’n 100m3 water op jaarbasis. Dat lijkt redelijk gemiddeld te zijn en we betalen er zo’n €35 per kwartaal voor. Geen spannende bedragen dus.

Conclusie

Ons energie en waterverbruik is helemaal in orde als je het mij vraagt. Voor de energie betalen we effectief zo’n €31 per maand. Kortgeleden zijn we nog overgestapt naar een nieuwe aanbieder en moet de eindejaarafrekening van het oude contract nog verrekend worden. We betaalden bij de vorige aanbieder €68 per maand. Het termijnbedrag kon niet verder naar beneden gezet worden via de online omgeving. We kunnen nu dus een bedrag van net iets meer dan €500 tegemoet zien.

Bij de nieuwe aanbieder gaan we zelfs meer dan €70 betalen. Voorlopig laat ik dat denk ik maar zo staan. Het is natuurlijk al een laag bedrag in vergelijking tot wat de gemiddelde Nederlander betaald en het terugkrijgen vind ik fijner dan het terug moeten betalen. Ook al heb ik het geld liever zelf in beheer i.p.v. de energieaanbieder.

Neem jij jouw verbruik ook wel eens onder de loep?

Wil je meer energie blogs lezen? Er zijn er vandaag nog een paar online gekomen.

Tagged , , , ,

7 thoughts on “Energie, water en…

    1. haha, nee. Zo ver wil ik niet gaan. Wat we wel doen als we water willen koken voor bijvoorbeeld aardappelen, dan koken we eerst water in de elektrische waterkoker om dit vervolgens in de pan te doen. Scheelt gas 🙂

  1. Ik krijg energie van je blog. Leuk om te lezen. Ik vroeg me af of het misschien een optie is om je barbecue ook aan te sluiten op de zonnepanelen? Dan is het nog voordeliger bbq-en. Wellicht wat kleine aanpassinkjes nodig, maar wellicht een overweging?

  2. Leuk! Ik registreer de meterstanden wel, doe er verder niet veel mee. Man gelukkig wel. 2 enkelglas klapraampjes vervangen voor dubbelglas vaste raampjes, buisisolatie aangebracht en sinds vorige week zonnepanelen! 13 stuks. Heel blij mee. Handige app zodat we kunnen zien wat ze opleveren. Niet in de ideale hoek helaas door idd schuin dak. (piek is nu rond 11u al) maar 13 panelen leveren aardig wat op. Overgestapt naar andere leverancier omdat die beter verrekend en fijne bonus 😀

  3. Ja we houden het bij ons huis is extra geisoleerd, al in de bouw 20 jaar geleden laten doen. Daarnaast vloerverwarming met natuursteen. Mijn partner is nog al kouwelijk aangelegd en de gehele dag thuis, maar we zijn per maand nog geen 65 euro kwijt. Dit vinden wij prima. Helaas hebben wij maar 7 zonnepanelen op het dak, omdat dit niet anders kon.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.