Eerlijkheid en vertrouwen anno 2019

Eerlijkheid

De wereld lijkt tegenwoordig een verknipte wereld. Sla op een gemiddelde dag een gemiddelde krant maar open, of kijk eens op een nieuwssite en je ziet dit soort berichten. Het vertrouwen in je medemens daalt hierdoor grandioos. Bij mij wel tenminste. Eigenlijk erg kwalijk. Zeker als je bedenkt dat we deze kleine wereld met steeds meer en meer mensen zullen bewonen.

Aan de andere kant is het gelukkig allemaal niet zo erg als dat ik het nu over laat komen. In het dagelijkse leven gaat het gros van de mensen op een goede manier met elkaar om. Vreemden begroeten elkaar op straat. Gebarentolken leven zich uit op bevrijdingsfestivals. En eieren worden gered.

Vertrouwen

Dichter bij mezelf maak ik ook nog wel eens mooie dingen mee. Gisteren ging ik naar een lokale Turkse supermarkt waar ook een slagerijafdeling in te vinden is. Ik weet dat ze daar mooie kipfilet hebben voor een hele schappelijke prijs. Ik had ook nog een prei nodig welke ik daar vond. Zo’n mooie grote die ik in de supermarkt niet tegen zou komen en ook nog eens voor een mooie prijs.

Eenmaal bij de kassa aangekomen trok ik mijn pinpas om het bedrag, van net geen €5, af te rekenen. Zegt die (Turkse) man zomaar dat ze geen pinpas accepteren. Alsof het de normaalste zaak van de wereld is. En ik zag nog wel zo’n kastje staan bij de kassa. Buiten werking blijkbaar.

Had mijn collega bij de slagerijafdeling het dan niet gezegd? Werd mij gevraagd. Nee, zeg ik. En er werd wat naar achteren geschreeuwd.

Ik vertrouw tegenwoordig zo op dat rechthoekige stukje plastic, dat ik eigenlijk zelden nog contant geld op zak heb. Dan sta je daar dus. Met je boodschappen die je niet mee kan nemen.

Of toch wel?

De beste man geeft mij het bonnetje en zegt. Kom morgen maar betalen. Dat is fijn zeg, dat er nog vertrouwen is anno 2019. Nu gaat het maar om een klein bedrag uiteraard, maar toch.

Ik gaf aan dat ik toch nog even de stad in moest voor iets anders, dus dat ik wel even langs een pinautomaat zou gaan. Dat was niet nodig. Doe morgen maar betalen zei de meneer.

Eerlijkheid

Daar gaan we natuurlijk geen misbruik van maken. Dus nadat ik bij mijn andere adresje was geweest voor nog een boodschap ben ik meteen naar de pinautomaat gegaan en heb het kleinste bedrag eruit gehaald. Want ja, ik gebruik geen contant geld.

Met de €10 ben ik daarna meteen naar de Turkse supermarkt gegaan en heb mijn boodschappen alsnog betaald. Die man zegt. Ik zei toch dat morgen goed was…

Maar ja, afgehandeld is maar afgehandeld.

Tagged , , , , , ,

7 thoughts on “Eerlijkheid en vertrouwen anno 2019

  1. Mooi verhaal, fijn dat het zo nog kan!

    Ik heb het ooit meegemaakt in een restaurant in Duitsland, waar pinnen niet lukte. Dat mocht ik wel overmaken als ik thuis was. Toch ook maar direct even langs een pinautomaat gegaan.

    1. In Duitsland hebben wij ook wel eens in een restaurant gestaan zonder cash en zonder mogelijkheid tot pinnen. Ben toen letterlijk naar de andere kant van het centrum gehold om geld te gaan pinnen 🙂

  2. Mooie blog! Fijn dat dit toch nog gewoon kan. Zo’n geintje met een restaurant hebben wij ook wel eens meegemaakt, we hebben thuis netjes de boel overgemaakt.

  3. Iets dergelijks is mij pas ook overkomen. Toen ging het om een veel groter bedrag. Ik word altijd erg gelukkig van zulke verhalen. Uit andere reacties maak ik op dat meer mensen dit herkennen. Mooi! Zulke dingen zouden van mij het nieuws ook mogen halen :).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.